Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion > Alternative Fuels

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-01-2007, 02:49 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 75
Starving engine (lack of power) on vegetable oil wont go past 40mph

I have converted a 1982 mercedes benz 240D to run on 100% vegetable oil. waste vegetable oil was put in it and now it wont go past 40mph. I think the fuel filters are clogged up. Its getting hot enough. The heat is coming from a standard vegtherm from plant drive, and an extra 200 degrees f from fuel injector line heaters. I've also installed an extra fuel pump 12V 9psi. I don't have a large heated filter. I just changed the circular mercedes filter and clear filter. I also added another clear filter. If all those filters were just changed, why would they clog that quick. Do I have to loop the return fuel. If so hows that done. Do I have to heat the cylinder filter on the mercedes. Any help would be greatly appreciated.

Reply With Quote
  #2  
Old 01-01-2007, 02:59 PM
kmaysob's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Location: mesa az
Posts: 1,673
oops

my guess is the fuel filters. did you filter the used oil?
__________________
have no worries.....President Obama swears "If you like your gun, you can keep it
Reply With Quote
  #3  
Old 01-01-2007, 03:02 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 75
what happened was a friend took it to a guy who is selling waste veggie oil. They told me they saw him filter it through a sock filter. Still, I replaced all the filters three days ago???
Reply With Quote
  #4  
Old 01-01-2007, 03:11 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: Charleston, WV
Posts: 602
A sock filter is not enough filtering for WVO. You need to filter that stuff down to 5 microns or less. Plus it is probably cleaning out the entire fuel system at the same time. Run this batch out then run petro diesel or VERY clean wvo and change the fuel filters and you should be ok.
__________________
1996 E300 D
1992 300D
1990 Ford E-350 7.3 Diesel AKA "the Deep Fryer"
Reply With Quote
  #5  
Old 01-01-2007, 03:14 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunrise, FL
Posts: 2,053
Quote:
Originally Posted by chosenberg View Post
what happened was a friend took it to a guy who is selling waste veggie oil. They told me they saw him filter it through a sock filter. Still, I replaced all the filters three days ago???
it may not so much be dirty, unfiltered oil as moisture (water)in the oil. get off the veggie oil.....NOW. It will screw up the injector pump and you do not want to replace that! Take some of the oil out of the tank and allow it to settle for at least 2 weeks at room temp. Look for seperation.There is a lot more to burning veggie oil than just running it through a sock and dumping it in your tank.It should be filtered 3 times down to 1 micron. allowed to settle. De-watered Tested for water content.I personally do not have a problem with burning this stuff, but cautions must be taken before it comes home on a rollback.
__________________
81 Mercedes 300SD 289k.......SOLD
82 Mercedes 300CD 252k......slow ride

82 mercedes 300 SD...mi Unknown
83 Mercedes 300D ????ksniff..gone too
84 Mercedes 300D 148k........SOLD
85 Mercedes 300TD 386k and holding some one elses project
Reply With Quote
  #6  
Old 01-01-2007, 03:21 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunrise, FL
Posts: 2,053
where are you located? is the weather cool/cold? Did you heat the return line?what are you driving?
__________________
81 Mercedes 300SD 289k.......SOLD
82 Mercedes 300CD 252k......slow ride

82 mercedes 300 SD...mi Unknown
83 Mercedes 300D ????ksniff..gone too
84 Mercedes 300D 148k........SOLD
85 Mercedes 300TD 386k and holding some one elses project
Reply With Quote
  #7  
Old 01-01-2007, 03:25 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: Charleston, WV
Posts: 602
Yes, I did forget to mention running it through a waterblock filter as well. Many people even install these on their cars just as added protection from water. However I have ran WVO for over a year with no problems other than clogged fuel filters. Its my little attempt to do what I can do as an individual to help the environment. Plus it is cheaper.
__________________
1996 E300 D
1992 300D
1990 Ford E-350 7.3 Diesel AKA "the Deep Fryer"
Reply With Quote
  #8  
Old 01-01-2007, 04:09 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 75
I'm in Los Angeles. Do I need to loop or heat the return line. If so how is that done? Have you guys ever put WVO in your tank that was just ran through a sock filter and had this problem?
Reply With Quote
  #9  
Old 01-01-2007, 04:16 PM
RichC's Avatar
Internal Error 404
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 963
Air in Fuel lines

.
Hello all

There are essentially 3 fuel filters to check.

1. primary - small in-line filter, under hood.
2. spin-on - looks like spin-on oil filter, under hood.
3. in-tank - in the fuel tank, under rear of car.

If all three of these filters are clean.
My guess is there is an air leak in the fuel system.

Check out this link to see how I found, and solved the air leak problem.
My post is about the 8th one down.

still power loss after lots of work

Hope this helps
Have Fun

RichC
__________________

When the power of love overcomes the love of power the world will know peace.
Jimi Hendrix
Reply With Quote
  #10  
Old 01-01-2007, 04:17 PM
Mister Byrnzoil's Avatar
Currently Benzless :(
 
Join Date: Dec 2004
Location: Palm Springs, CA
Posts: 777
this sounds like a lovecraft biofuels thing
__________________
Cheers,
Robert
Reply With Quote
  #11  
Old 01-01-2007, 04:23 PM
bgkast's Avatar
Rollin' on 16s
 
Join Date: Dec 2005
Location: Vancouver WA
Posts: 6,528
If it is a single tank conversion you can fix the problem by removing it.
__________________
1979 240D- 316K miles - VGT Turbo, Intercooler, Stick Shift, Many Other Mods - Daily Driver

1982 300SD - 232K miles - Wife's Daily Driver

1986 560SL - Wife's red speed machine
Reply With Quote
  #12  
Old 01-01-2007, 04:24 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunrise, FL
Posts: 2,053
Quote:
Originally Posted by chosenberg View Post
Have you guys ever put WVO in your tank that was just ran through a sock filter and had this problem?
Do I Have to answer that .
Yes .....your return line needs to be heated same as the fuel line from the tank. Most common method is to incase your fuel line in a heater hose coming off the engine. run a lope so to speak, back to the tank on the fuel line then return to the front via the return line. If the return line is not heated, gelling can take place ristricting the return flow.
was this a kit you had installed?homebuilt?
If this is a kit, many of the manufactures have forums directed towards their products. might be better to get info there.
__________________
81 Mercedes 300SD 289k.......SOLD
82 Mercedes 300CD 252k......slow ride

82 mercedes 300 SD...mi Unknown
83 Mercedes 300D ????ksniff..gone too
84 Mercedes 300D 148k........SOLD
85 Mercedes 300TD 386k and holding some one elses project
Reply With Quote
  #13  
Old 01-01-2007, 04:33 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 75
can anybody provide a link with instructions on how to loop the return? Maybe with pictures please?
Reply With Quote
  #14  
Old 01-01-2007, 04:37 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunrise, FL
Posts: 2,053
If your wvo is not filtered to the point that it appears clear(not colorless) but opeque(sp)....this is what is in your filters,lines,injectors,and IP.
__________________
81 Mercedes 300SD 289k.......SOLD
82 Mercedes 300CD 252k......slow ride

82 mercedes 300 SD...mi Unknown
83 Mercedes 300D ????ksniff..gone too
84 Mercedes 300D 148k........SOLD
85 Mercedes 300TD 386k and holding some one elses project
Reply With Quote
  #15  
Old 01-01-2007, 04:41 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sunrise, FL
Posts: 2,053
without indorsing anyone......this might be a place to start. Many of these posters have shops of their own and specialize in WVO conversions
http://www.frybrid.com/forum/

__________________
81 Mercedes 300SD 289k.......SOLD
82 Mercedes 300CD 252k......slow ride

82 mercedes 300 SD...mi Unknown
83 Mercedes 300D ????ksniff..gone too
84 Mercedes 300D 148k........SOLD
85 Mercedes 300TD 386k and holding some one elses project
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 02:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page