Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Car Audio and Multimedia

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-26-2016, 09:53 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: Oregon, Illinois (about 100 miles due west of Chicago)
Posts: 346
1990 560SEL original Backer front speakers come and go

With the exception of a new fader switch the original Becker sounds system is in place and sounds really good.

The only issue is that the front speakers come and go. Sometimes they just stop working and other times they do a lot of cracking and popping as they go out.

I want to keep the car totally original so no new sound system. Once I sort out the front speaker issue life will be good.

I think the speakers are good as they sound good when they do work. I'm figuring it could be the head unit or one or both amps.

Can anyone give me clue which I should be looking at?
__________________
2000 Mercedes S500
1990 Mercedes 560SEL
1970 Triumph Spitfire
Reply With Quote
  #2  
Old 10-26-2016, 05:38 PM
Administrator
 
Join Date: Mar 2016
Location: Los Angeles, CA
Posts: 1,615
Sounds like a faulty connection to the amp or a grounding issue to me. Is there a particular situation when they stop working?


-Dmitry
Reply With Quote
  #3  
Old 10-26-2016, 09:10 PM
compu_85's Avatar
Waiting for his Model 3..
 
Join Date: May 2008
Location: Springfield VA
Posts: 5,174
Or failing amps. I had this problem with mine several times. I finally gave up and replaced the becker amps with an Alpine.

-J
__________________
1991 350SDL. 230,000 miles (new motor @ 150,000).

2013 Fiat 500E. 20,000 miles, 80 miles at a time.
2012 Passat TDI. 95,000 miles. More space, power, and fuel economy than the Benz
2004 Touareg V10 TDI. 150,000 miles. One of 450.
1999 Jetta TDI. 310,000 miles.
1992 Jetta ECOdiesel. 156,000 miles. 1 of 48. Sold.
1991 Jetta ECOdiesel. 430,000 miles. 1 of 700. Sold to VeeDubTDI, totaled in front of our house
Reply With Quote
  #4  
Old 10-27-2016, 08:47 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: Oregon, Illinois (about 100 miles due west of Chicago)
Posts: 346
New fader helped at first

Sometimes they just pop in or out. Other times it starts with a lot of very loud cracking and popping. When it was doing the cracking and popping rotating or even tapping the fader switch would make it worse. I finally bought a brand new fader. When I first installed it I got of the cracking and popping at first but then all the speakers came on and everything was perfect for several days. Now it's back to the old behavior, except that rotating or tapping the fader switch doesn't cause noise.
__________________
2000 Mercedes S500
1990 Mercedes 560SEL
1970 Triumph Spitfire
Reply With Quote
  #5  
Old 11-19-2016, 07:54 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: Oregon, Illinois (about 100 miles due west of Chicago)
Posts: 346
Finally Fixed!

At long last everything is fixed. The front speaker issue, fading in and out, was fixed by replacing one of the dash speaker with a good, used original.

The poping, cracking and static issue turned out to be a penny bouncing around inside the radio.

I pulled the radio out and removed the top thinking I might be able re-solder "cracked" connections, but there are far, far too many for an amatuer to tackle. I was about to put it back together to send off to Becker Sound USA when spotted the penny. It was just lying loose in the upper section. It had a date of 1991 so there's no telling how long it's been in there or how it got there.

I put the top back on, re-installed it and the system now works like new!
__________________
2000 Mercedes S500
1990 Mercedes 560SEL
1970 Triumph Spitfire
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 12:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page