Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Car Audio and Multimedia

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-13-2003, 05:29 PM
AWS AWS is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Bloomington, IN
Posts: 20
DIY radio repair questions (190E)

I have been trying to repair my alpine, and I have hit a bit of a wall. Symptoms were distortion, and one channel would not work until the radio warmed up, but would then play with light distortion in that channel after about 10 minutes. Switched channels at the back, and symptoms are the same, so must be radio itself. With the warm/cold behavior, I assumed the problem had to be silicon in nature, so I replaced the monolith. amp. chip on the output/power stage (back, vertical circuit board). Radio still has same symptoms. All components on this same board were then tested (caps, diodes, etc), but all seem 100% functional. Since there is also crackling when volume pot is changed, I now think that the problem must be upstream from the output stage in the volume control stage? I sprayed the pot with tuner cleaner, but this also was not successful. Any other amateur electronics enthusiasts fix their own?

thanks in advance for any input.

andrew
__________________
1992 190E 2.6L
Reply With Quote
  #2  
Old 07-13-2003, 10:10 PM
brookspw's Avatar
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Location: Nashville, TN
Posts: 551
I have the exact same radio, and it did the same thing. Replaced it with a nice JVC unit that fits perfectly.

Other than staying stock, why are you trying to fix the OEM?

What you really need to do is to take the amp out of the trunk and send it to me for $20. :-)
__________________
1994 C280, dark green metallic
105k miles

1991 190E 2.6, Black
191,500 miles
(sold to another forum member)

2003 Chevy Tahoe LT, Redfire Metallic
105k miles

1989 Mustang GT Cobra Convertible
43k miles
Reply With Quote
  #3  
Old 07-14-2003, 01:15 AM
AWS AWS is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Bloomington, IN
Posts: 20
Thanks for the reply. I wanted to keep the OEM deck in order to stay stock, and because I have the alpine changer in the trunk which runs quite nicely off of the factory deck. Unlike others, I thought it sounded fine... while it was working. Anyway, I may end up buying another off of ebay or something, but I thought that since this seems to be a common failing, someone could point me to the weak components.

andrew

oh, and I think I'll be keeping the factory sub-amp...
__________________
1992 190E 2.6L
Reply With Quote
  #4  
Old 07-14-2003, 08:43 AM
Limited Edition's Avatar
190E LimitedEdition Owner
 
Join Date: Feb 2002
Location: Virginia Beach, Va
Posts: 1,036
I would be willing to part with my working Alipine Active Bass Stereo with security code for $35 plus shipping. Let me know if you want it.

Don
__________________
http://www.benzworld.org/forums/imag...e_steering.gif
1998 C43 ///AMG
1999 C230 Custom 5-Speed Manual
Reply With Quote
  #5  
Old 07-14-2003, 10:30 AM
brookspw's Avatar
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Location: Nashville, TN
Posts: 551
Dang! That was too easy. I would have offered mine but it had the same disease yours did.

ANYONE know where I can find the Aktiv Bass Amp? It only came in the 92, 93, and late 91 (like mine) models.

None ever come up on Ebay, and I've wearied of calling salvage yards.
__________________
1994 C280, dark green metallic
105k miles

1991 190E 2.6, Black
191,500 miles
(sold to another forum member)

2003 Chevy Tahoe LT, Redfire Metallic
105k miles

1989 Mustang GT Cobra Convertible
43k miles
Reply With Quote
  #6  
Old 07-14-2003, 10:46 AM
Limited Edition's Avatar
190E LimitedEdition Owner
 
Join Date: Feb 2002
Location: Virginia Beach, Va
Posts: 1,036
Maybe you could ask Pat at pat@pgauto.com
__________________
http://www.benzworld.org/forums/imag...e_steering.gif
1998 C43 ///AMG
1999 C230 Custom 5-Speed Manual
Reply With Quote
  #7  
Old 07-14-2003, 11:00 AM
wjm's Avatar
wjm wjm is offline
Statman
 
Join Date: Dec 2000
Location: Suburban Detroit, MI
Posts: 692
Check www.car-parts.com Look up a 92 Mercedes 190 and select Radio/CD. If you scan through you'll find some amps mixed in there. Saw one posted for $50.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-14-2003, 11:45 AM
AWS AWS is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Bloomington, IN
Posts: 20
Hey Limited!

I'm definitely interested in your radio. Shoot me an email when you get the chance and we can set something up. I'm tired of checking capacitors!

andrew
__________________
1992 190E 2.6L
Reply With Quote
  #9  
Old 07-14-2003, 12:16 PM
Limited Edition's Avatar
190E LimitedEdition Owner
 
Join Date: Feb 2002
Location: Virginia Beach, Va
Posts: 1,036
Andrew,

You have mail!

Don
__________________
http://www.benzworld.org/forums/imag...e_steering.gif
1998 C43 ///AMG
1999 C230 Custom 5-Speed Manual
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 08:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page