Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-17-2004, 01:53 AM
84W123DT
Guest
 
Posts: n/a
Black Smoke at 1st Start of Engine in the morning

Lately, I have noticed black smoke during first start in the morning and while idling for the first 5 minutes. The black smoke however disappears when the engine reaches normal operating temperature (82* C).

Is this a sign that a Valve Adjustment (previously performed 24,000 kilometers ago) is now required? Or something else?

Thank you for your time.

Reply With Quote
  #2  
Old 08-17-2004, 08:11 AM
oldnavy's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Location: SwampEast MO
Posts: 1,695
It could be a sign of incomplete ignition of fuel for several reasons at start up, poor quality of fuel, clogged air filter, injector problems starting to raise it's ugly head (dirty injectors), fuel leak down from injectors after previous shutdown, IP out of adjustment, compression down, valve adjustment to name a few.

I would start off with easy stuff first, change of fuel source, add a healthy dose of injector cleaner and cetane booster such as Power Service. Give it at least two tanks to see if that helps and check air cleaner. Has it had it's legs streached lately? Diesels will carbon up if too much put-put or old lady driving around town is done. Italian tuneup could be needed.
__________________
'10 Chrysler T&C Stow-N-Go White. Grandpa's ride.

'13 Chrysler 200 Touring Candy Red. Grandma's ride.

Age and cunning will always over come youth and vigor.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-17-2004, 02:19 PM
WannaWagon's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Location: Sacto.
Posts: 443
Could also be a bad glow plug or plugs. Mine was smoking and running rough when cold. Changed the glow plugs over the weekend and it's much smoother-running now and much cleaner exhaust, too. Found the #2 gp was completely DOA, the tip was all mushroomed like it had been hit with a ball-peen hammer. Ugly.
__________________
'81 300TD turbo <<sold 12/05 to another diesel nut
Reply With Quote
  #4  
Old 08-17-2004, 03:25 PM
oldnavy's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Location: SwampEast MO
Posts: 1,695
I think I must have had a mental block for the glow plugs, as mine are original and probably need replacing.

__________________
'10 Chrysler T&C Stow-N-Go White. Grandpa's ride.

'13 Chrysler 200 Touring Candy Red. Grandma's ride.

Age and cunning will always over come youth and vigor.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 06:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page