Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-02-2005, 09:57 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: SoCal
Posts: 655
Bad ALDA

How would you know if your ALDA is bad? Should it hold vacuum?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-02-2005, 10:59 AM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
yep. I had a bad one recently, you could blow into the line and feel it leaking down.
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #3  
Old 04-02-2005, 11:33 AM
boneheaddoctor's Avatar
Senior Benz fanatic
 
Join Date: May 2004
Location: Hells half acre (Great Falls, Virginia)
Posts: 16,007
Quote:
Originally Posted by my123ca
How would you know if your ALDA is bad? Should it hold vacuum?
put vacume on an ALDA and you ruin it.....they should NEVER see vacume...only pressure.
__________________
Proud owner of ....
1971 280SE W108
1979 300SD W116
1983 300D W123
1975 Ironhead Sportster chopper
1987 GMC 3/4 ton 4X4 Diesel
1989 Honda Civic (Heavily modified)
---------------------
Section 609 MVAC Certified
---------------------
"He who fights with monsters might take care lest he thereby become a monster. And if you gaze for long into an abyss, the abyss gazes also into you." - Friedrich Nietzsche
Reply With Quote
  #4  
Old 04-02-2005, 01:02 PM
ForcedInduction
Guest
 
Posts: n/a
I know I have a bad ALDA. I put 10psi pressure into the line and it will leak down to 2psi and hold there in 3-5 seconds.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-12-2005, 01:39 AM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
I've got one now I'm trying to troubleshoot. A friend's 1983 300SD with 214K. This car is a gem. It runs pretty good at speed, but man oh man watch out pulling out into traffic, it can't get out of its own way quick enough. A good 2 seconds before the boost gauge needle even moves off zero.

Started with the usual stuff. Installed a boost gauge, gets 10psi full load, before and after the overboost valve. removed the banjo bolt at the intake and line, massive amounts of crud in it. cleaned them out, reassembled and drove again, still 10 psi. hmm.

I ran out of time today but for tomorrow I had some more ideas to try. ALDA is still unmolested, I'll have to do something about that. The linkage seems a little stiff and I have yet to check if its hitting the full stops. The car also has some vacuum issues, it hits every gear hard, although the engine shuts off just fine. maybe just needs the modulator adjusted.

It just seems odd to me that the car drags its ass off the line, yet gets slightly more boost than my 300CD.
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #6  
Old 06-12-2005, 09:01 AM
Banned
 
Join Date: May 2002
Location: Blue Point, NY
Posts: 25,396
Quote:
Originally Posted by 82-300td
I know I have a bad ALDA. I put 10psi pressure into the line and it will leak down to 2psi and hold there in 3-5 seconds.
It would appear that the seals are leaking a bit more than desired, however, this does not mean the ALDA won't do a fine job for you. The manifold has, effectively, unlimited air, so a small leak at the ALDA seals won't affect it at all.

The only issue is whether the 4 mm Tecalan line can flow enough air to maintain boost pressure in the ALDA. If yours leaks down in five seconds, I'd be fairly confident that the Tecalan lines are up to the task.

You can confirm all of this theory as follows:

Get a boost gauge. Connect it via a T into the ALDA line. Drive the vehicle and observe the boost at the ALDA. If it is making an adequate level of boost (10-12 psi), then you don't need to worry about it.

My SD is making about 9 psi due to the wastegate adjustment. I'll fix it once the head gasket is complete.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-12-2005, 10:55 AM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
Well, here's a follow up on that SD from yesterday.

I took all the linkages off and greased them, as well as lubed anything else that moved. That metal on metal squeak is gone and the pedal moves much easier. I cut off the cover on the alda adjustment and backed the screw out two full turns.

The car is a rocket now Only a little poof of smoke on take off
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #8  
Old 06-12-2005, 12:01 PM
boneheaddoctor's Avatar
Senior Benz fanatic
 
Join Date: May 2004
Location: Hells half acre (Great Falls, Virginia)
Posts: 16,007
Quote:
Originally Posted by Johnhef
I've got one now I'm trying to troubleshoot. A friend's 1983 300SD with 214K. This car is a gem. It runs pretty good at speed, but man oh man watch out pulling out into traffic, it can't get out of its own way quick enough. A good 2 seconds before the boost gauge needle even moves off zero.

Started with the usual stuff. Installed a boost gauge, gets 10psi full load, before and after the overboost valve. removed the banjo bolt at the intake and line, massive amounts of crud in it. cleaned them out, reassembled and drove again, still 10 psi. hmm.

I ran out of time today but for tomorrow I had some more ideas to try. ALDA is still unmolested, I'll have to do something about that. The linkage seems a little stiff and I have yet to check if its hitting the full stops. The car also has some vacuum issues, it hits every gear hard, although the engine shuts off just fine. maybe just needs the modulator adjusted.

It just seems odd to me that the car drags its ass off the line, yet gets slightly more boost than my 300CD.

FYI........10psi is about average for what the wastegate is adjusted from the factory for so anyone who reads this doesn't think they have a problem.
__________________
Proud owner of ....
1971 280SE W108
1979 300SD W116
1983 300D W123
1975 Ironhead Sportster chopper
1987 GMC 3/4 ton 4X4 Diesel
1989 Honda Civic (Heavily modified)
---------------------
Section 609 MVAC Certified
---------------------
"He who fights with monsters might take care lest he thereby become a monster. And if you gaze for long into an abyss, the abyss gazes also into you." - Friedrich Nietzsche
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Replacing ALDA d.delano Diesel Discussion 1 01-23-2005 12:54 PM
ALDA Adjustment Affecting Shifting? Brandon314159 Diesel Discussion 7 11-28-2004 09:10 PM
ALDA in a 92 300D 2.5 Turbo vs 85 300TD benzzy Diesel Discussion 5 09-19-2004 08:40 PM
O2 sensors or fuel pressure regulator bad? HPF Tech Help 9 08-17-2003 12:36 AM
How do you know when the ALDA goes bad? DieselHead Diesel Discussion 3 10-15-2001 08:25 PM



All times are GMT -4. The time now is 07:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page