Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-24-2005, 10:57 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 31
Glow Plug lamp on continually

I've been driving a diesel truck for a few years, but I'm new to Mercedes Diesel's...... sure glad there's a site like this!
I've had my 1982 240D for about a week and I've noticed the glow plug lamp comes on when I turn the key to ON, but never goes out. My suspiscion is that the relay is stuck in an energized condition. Tonight after driving for an hour with glow plug lamp on, headlights on and blower motor running wide open, I pulled into my driveway (thank God), shut her off and tried to start her again....... the battery didn't have enough juice to give more than a feeble attempt at turning over. (BTW, the alternator is a known good, but the battery itself is unknown).
I searched "glow plugs" but didn't run acrossed these symptoms. Has anyone run acrossed this? When it's daylight (and I'm done paying for the bills), I'm gonna slap a Fluke to the glowplugs after she's been running for plenty long enough for the relay to de-energize. Just hoping for some insight to read over while I'm at work.........

Phil

Reply With Quote
  #2  
Old 10-24-2005, 11:13 PM
t walgamuth's Avatar
dieselarchitect
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lafayette Indiana
Posts: 34,741
might

be the glow plug relay sticking. it will run batt down in a hurry. can't be too good for the glow plugs either. i would nt drive it that way. there may be a way to disconnect it. i don't know how.

tom w
__________________
[SIGPIC] Diesel loving autocrossing grandpa Architect. 08 Dodge 3/4 ton with Cummins & six speed; I have had about 35 benzes. I have a 39 Studebaker Coupe Express pickup in which I have had installed a 617 turbo and a five speed manual.[SIGPIC]

..I also have a 427 Cobra replica with an aluminum chassis.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-24-2005, 11:22 PM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
You can unplug the harness to the plugs at the realay if you think its staying on.

I have a 240D here that has the glow light staying on after the engine was washed. I also didn't mount the relay box correctly and it probably took in more water then it should have. Mine how ever was shutting the plugs off after 40 seconds or so, but the light was still staying on. The car has been driven more recently and the light is staying out almost all the time now.

You will probabaly need a new glow plug relay if all your plugs check out ok.
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #4  
Old 10-28-2005, 06:05 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 31
Johnhef, you mentioned water........ I had just washed her before this issue cropped up.....and then it rained for 3 days. After a few days of dry air, the problem went away. The plugs all checked good and the relay was removing the hots from them after a minute or so, so I'll chalk it up as a water intrusion item to watch out for.

Thanks...

phil
Reply With Quote
  #5  
Old 10-28-2005, 09:10 PM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
I think you're right in that a little water got in. The light goes out every time on the one I have now. Good thing too, the new owners come to get it on the 5th!
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #6  
Old 10-28-2005, 10:51 PM
PatrickW's Avatar
123.123 616.912
 
Join Date: Jul 2004
Location: Minnesota
Posts: 349
This Might Help You

I had a similar experience.

Glow Plug Relay

- Patrick

__________________
1982 240D. 198k, Marine Blue/Blue, 4 Speed, Crank Windows, No Sunroof, No Rust, No Oil Leaks
2001 TDI. 197k, Lagoon Blue/Black, 5 speed, Chip, G60/VR6
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 09:11 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page