Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #16  
Old 12-24-2005, 12:33 AM
sailor15015's Avatar
Reverse lights! Score!
 
Join Date: Apr 2005
Location: Norman, Oklahoma
Posts: 1,184
Thanks I will try that. Does the nss kill the glow plugs as well or is that another issue in itself? They were working fine right up until it all quit. I'm leaving on Sunday, headed for Arizona for a week to see my sis so it'll more than likely have to wait. I replaced the nss in my wrecked '85 two weeks before the accident so if the one in the '84 is bad I'll just use it. Thanks for all your help, and merry Christmas.
__________________
Seth

1984 300D 225K
1985 300D Donor body
1985 300D Turbo 165K. Totaled. Donor Engine. It runs!!!
1980 300SD 311K My New Baby.
1979 BMW 633csi 62K+++? Dead odo
Reply With Quote
  #17  
Old 12-24-2005, 10:34 PM
sailor15015's Avatar
Reverse lights! Score!
 
Join Date: Apr 2005
Location: Norman, Oklahoma
Posts: 1,184
Bump, and Merry Christmas to all of you.
__________________
Seth

1984 300D 225K
1985 300D Donor body
1985 300D Turbo 165K. Totaled. Donor Engine. It runs!!!
1980 300SD 311K My New Baby.
1979 BMW 633csi 62K+++? Dead odo
Reply With Quote
  #18  
Old 12-25-2005, 10:39 AM
FineOlBenz's Avatar
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Location: Sonora California USA
Posts: 389
Try this

I only read your post briefly and you say that your dash lights come on when the speedo cable is connected to the speedo head. That tells me that the engine and trans are energized. Try un plugging the alternator(inluding the main power wire), if that stops the problem it's likely a bad diode.
__________________
1984 280SEL, 62,000 miles
Euro model in the USA
1983 300D (Totaled out 10/2004)
New Factory Mint Green paint
Palomino int
1982 240D (Steak dinner for two)
Reply With Quote
  #19  
Old 12-25-2005, 01:20 PM
sailor15015's Avatar
Reverse lights! Score!
 
Join Date: Apr 2005
Location: Norman, Oklahoma
Posts: 1,184
Thanks I'll try that. I leave in a few hours for a week so I'm trying to do all I can now.
__________________
Seth

1984 300D 225K
1985 300D Donor body
1985 300D Turbo 165K. Totaled. Donor Engine. It runs!!!
1980 300SD 311K My New Baby.
1979 BMW 633csi 62K+++? Dead odo
Reply With Quote
  #20  
Old 12-25-2005, 02:47 PM
sailor15015's Avatar
Reverse lights! Score!
 
Join Date: Apr 2005
Location: Norman, Oklahoma
Posts: 1,184
Ok so I unplugged the alternator and replaced the neutral safety switch. No dice. I tested it with a volt meter and there is a steady 2.97 volts coming from the speedo cable. I have no idea what to do next. Any help or advice will be immensly appreciated. Merry Christmas.
__________________
Seth

1984 300D 225K
1985 300D Donor body
1985 300D Turbo 165K. Totaled. Donor Engine. It runs!!!
1980 300SD 311K My New Baby.
1979 BMW 633csi 62K+++? Dead odo
Reply With Quote
  #21  
Old 12-25-2005, 02:56 PM
Craig
Guest
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by sailor15015
Ok so I unplugged the alternator and replaced the neutral safety switch. No dice. I tested it with a volt meter and there is a steady 2.97 volts coming from the speedo cable. I have no idea what to do next. Any help or advice will be immensly appreciated. Merry Christmas.
If you have 3V of potential between the speedo cable and ground, I would check the ground strap between the engine and the body. Do you also have 3V between the engine block and the body?
Reply With Quote
  #22  
Old 12-25-2005, 03:14 PM
sailor15015's Avatar
Reverse lights! Score!
 
Join Date: Apr 2005
Location: Norman, Oklahoma
Posts: 1,184
I tested it between the egr and the body and it was almost a volt. I don't remember the exact reading. At the junction box by the batter, the wire the shares a terminal with the violet wire to the gp relay comes from the starter, correct? It also has the 2.97 volts, enough to turn off the relay when I touch them together.
__________________
Seth

1984 300D 225K
1985 300D Donor body
1985 300D Turbo 165K. Totaled. Donor Engine. It runs!!!
1980 300SD 311K My New Baby.
1979 BMW 633csi 62K+++? Dead odo
Reply With Quote
  #23  
Old 12-25-2005, 03:29 PM
Craig
Guest
 
Posts: n/a
It sure sounds like a ground problem to me. You shouldn't have any measurable voltage between the engine block and the body. Someplace (I'm not sure exactly where on your car) there is a ground connection between the engine and the body. Recommend you find that ground connection and make sure it is intact and secure. As a test, try grounding the engine block to the body with a jumper cable and see if it helps your issues.
Reply With Quote
  #24  
Old 12-25-2005, 03:46 PM
sailor15015's Avatar
Reverse lights! Score!
 
Join Date: Apr 2005
Location: Norman, Oklahoma
Posts: 1,184
I'm not sure where the grounding strap is on my '84 but on the '85 its connected to one of the bolts on the tranny bell housing. I didn't think to look on the '84 but I will. Thanks. On a side note, I made a thread a couple of weeks ago about my #14 fuse blowing on my '85 before it was wrecked. I replaced the nss and it made no difference. When I was pulling it to put it in the '84 I found the problem. Whatever wire it is that runs to the back of the tranny had worn through and almost in half and was touching the pan, creating the short that would instantly blow the fuse. When I was looking under on the '84, this same black wire had a nick in it. You could see a couple of wires through the insulation. If anyone else with a similar model is having trouble with their reverse lights, check this wire. Its a single black wire that runs to the back of the tranny.
__________________
Seth

1984 300D 225K
1985 300D Donor body
1985 300D Turbo 165K. Totaled. Donor Engine. It runs!!!
1980 300SD 311K My New Baby.
1979 BMW 633csi 62K+++? Dead odo
Reply With Quote
  #25  
Old 12-25-2005, 07:53 PM
FineOlBenz's Avatar
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Location: Sonora California USA
Posts: 389
Disconnect Battary!!!

If you leave the car un attended disconnect the battary. I'd sure hate to see you burn a nice car down due to a short circut. There should not be power coming from the speedo cable for sure. Is it possible that the back-up lamp switch is grounding in the tranny? Try a disconnect there. Try pulling one fuse at a time to see which circut is powering up the speedo cable. I'm real sure you won't find a fuse for the speedo cable
__________________
1984 280SEL, 62,000 miles
Euro model in the USA
1983 300D (Totaled out 10/2004)
New Factory Mint Green paint
Palomino int
1982 240D (Steak dinner for two)
Reply With Quote
  #26  
Old 12-25-2005, 11:48 PM
sailor15015's Avatar
Reverse lights! Score!
 
Join Date: Apr 2005
Location: Norman, Oklahoma
Posts: 1,184
I'm glad I read that. I'll be sure to disconnect the battery. I'm leaving in an hour for a 17 hour drive to AZ for a week. I just went outside and clamped a jumper cable to the EGR then to the negative post of the battery and it started!!! Halelujah!!! I guess I have a problem with a grounding strap where ever it may be. I had resigned myself to calling in a mechanic that I know when I got back but now all I have to do is either fix the exhisting ground strap or make a new one. Thanks again guys for all your help, and Happy Holidays one last time.
__________________
Seth

1984 300D 225K
1985 300D Donor body
1985 300D Turbo 165K. Totaled. Donor Engine. It runs!!!
1980 300SD 311K My New Baby.
1979 BMW 633csi 62K+++? Dead odo
Reply With Quote
  #27  
Old 12-25-2005, 11:56 PM
Palangi's Avatar
L' Résistance
 
Join Date: Dec 2000
Location: Republique de Banana
Posts: 3,496
Replace your negative battery cable.
__________________
Palangi

2004 C240 Wagon 203.261 Baby Benz
2008 ML320 CDI Highway Cruiser
2006 Toyota Prius, Saving the Planet @ 48 mpg
2000 F-150, Destroying the Planet @ 20 mpg



TRUMP .......... WHITEHOUSE
HILLARY .........JAILHOUSE
BERNIE .......... NUTHOUSE
0BAMA .......... OUTHOUSE
Reply With Quote
  #28  
Old 12-25-2005, 11:57 PM
Craig
Guest
 
Posts: n/a
Glad to hear it was something easy/cheap to fix. Sometimes those are the hardest to find. Happy Holidays!
Reply With Quote
  #29  
Old 01-02-2006, 01:09 AM
sailor15015's Avatar
Reverse lights! Score!
 
Join Date: Apr 2005
Location: Norman, Oklahoma
Posts: 1,184
Ok so I'm back from vacation now and I finally got her up and running again. I added a second grounding cable from the engine to the body and that got her starting. I still had a funny gauge issue so I did what Craig did and added an extra ground wire from the cluster itself. Problems solved. Thanks to everyone for all of your help and may you all have a happy new year.
__________________
Seth

1984 300D 225K
1985 300D Donor body
1985 300D Turbo 165K. Totaled. Donor Engine. It runs!!!
1980 300SD 311K My New Baby.
1979 BMW 633csi 62K+++? Dead odo
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 05:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page