Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-28-2006, 03:39 PM
80300dbenz's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Location: Houston
Posts: 125
glow plug relay cleaning

my car is having trouble starting should i clean the prongs on my relay and how do i know if the fuse is bad on it? it is kind of curved in the middle
Reply With Quote
  #2  
Old 03-28-2006, 04:31 PM
Cabernet red, actually
 
Join Date: Jan 2006
Location: Willamette Valley, OR
Posts: 503
One thing you could do is take the fuse out and check it for small cracks. I've read here that there are often cracks that aren't visible without a very close inspection.

Do the relay prongs look dirty? If your car isn't starting I would check the plugs first, they are usually more likely to go than the relay.

If you have checked the plugs with a multi-meter, bear in mind that even when the plugs test OK, they frequently aren't. When I changed my plugs a few weeks ago the old ones tested fine but several weren't working well. The new plugs made a huge difference.
__________________
Ralph

1985 300D Turbo, CA model
248,650 miles and counting...
Reply With Quote
  #3  
Old 03-28-2006, 04:58 PM
Diesel Giant's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Location: Loganville/Atlanta
Posts: 2,156
I doubt its the prongs. Look at this pictorial and see if it will help you any.

http://dieselgiant.com/glowplugrepair.htm
__________________
1981 300D 147k
1998 VW Jetta Tdi 320k
2001 Dodge Ram 2500 141k
1979 300D 234k (sold)
1984 300D "Astor" 262k(sold)
Mercedes How-To and Repair Pictorials
I love the smell of diesel smoke in my hair
Reply With Quote
  #4  
Old 03-28-2006, 05:46 PM
whunter's Avatar
Moderator
 
Join Date: Dec 2003
Location: Metro Detroit, Michigan
Posts: 17,340
Data

Engine Electrical:
Engine Electrical:

Last edited by whunter; 03-29-2006 at 04:20 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-28-2006, 06:17 PM
d.delano's Avatar
Dönerkebap
 
Join Date: May 2004
Location: DC
Posts: 1,466
If your car is having trouble starting you may have many other problems but a dirty glow plug relay I'd say would be the least likely of them all. Do a search, you'll have a million pages to read about a million different causes.

Hope it's not low compression, good luck.
__________________
'02 BMW 325i
'85 300D 450k
'93 190E 2.6 170k(killed by tree)
'08 Ducati Hypermotard 1100S 6k
'06 Ducati S2R800 14k(sold)
Reply With Quote
  #6  
Old 03-28-2006, 06:45 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Location: RI
Posts: 271
I took my module apart when I got my car 3 years ago just because I was curious what's in there. If I remember right I resoldered the module, burnished the relay contacts. They were worn so I put a good drop of 60/40 solder on them then filed them flat. Working perfectly every day for 3 years now, knock on wood.
__________________
1981 240d
Newport,RI
Reply With Quote
  #7  
Old 03-29-2006, 04:26 PM
whunter's Avatar
Moderator
 
Join Date: Dec 2003
Location: Metro Detroit, Michigan
Posts: 17,340
Oops

Sorry about the last link, I corrected it.
Read post #155, #156, #157 of the following thread.

wont start for anything!
wont start for anything! 1985 300SD
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 08:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page