Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-18-2006, 01:05 AM
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 37
300d fuel starvation

I've been sucessfully running WVO through a Plantdrive 2 tank kit (start/stop on separate diesel fuel lines) for almost 10k miles with fuel starvation issues only when a filter was clogging (usually the diesel secondary), and usually as a result of insufficiently filtered oil (fuel). Recently I've had algae (I suspect, as it is a green sludge) in my VO fuel processing barrels that I treated with an algaecide from a pool supply store. Today the car was acting like it had a clogging diesel filter again even though it was replaced a couple days ago, so I ran on diesel instead of VO but 5 minutes later it lost power so it could not maintain highway speeds and eventually stalled. AAA saved me and once home I replaced the diesel filter again and ran only on diesel (the diesel and VO fuel lines are separate except between the switching valve and lift pump - about 24 inches - they are shared). It ran OK but after about 10 minutes same symptoms - would barely run 40MPH then it struggled just to continue running in neutral with my foot buried in the floor. It stalled and a couple minutes later I got it started again and returned home under "normal" power but at slower speeds (<40MPH). Later I started it and it ran for about 15 seconds and died. The secondary filter "shows" fuel in it but the engine REALLY has to be coaxed just to maintain 1000 RPM at full load.

Tomorrow I'm going to blow out the fuel lines with my compressor and if that doesn't help I'm attacking (replacing) the lift pump, as with clear lines and a new filter but no fuel delivery what else is there to accuse? Any thoughts/possible solutions appreciated as I'm running out of options.

__________________
85 300D, PlantDrive VO kit, Stage 2 performance intake
Tampa, FL

Last edited by blhfla; 11-18-2006 at 01:08 AM. Reason: clarification
Reply With Quote
  #2  
Old 11-20-2006, 05:56 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 37
Update

I didn't have the opportunity to blow out the fuel lines, but I did get it started and disconnected the diesel return line from the secondary diesel filter and noticed no fuel was coming out at low RPM but running under higher load caused fuel to come out the return line. It would rev but still didn't feel strong. The primary filter has no visible evidence of air in it. Is it possible for the lift pump or injection pump to just be weak and fail intermittently then work well enough to allow the engine to rev?
__________________
85 300D, PlantDrive VO kit, Stage 2 performance intake
Tampa, FL
Reply With Quote
  #3  
Old 11-20-2006, 06:26 PM
Matt SD300's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 276
Quote:
Originally Posted by blhfla View Post
I didn't have the opportunity to blow out the fuel lines, but I did get it started and disconnected the diesel return line from the secondary diesel filter and noticed no fuel was coming out at low RPM but running under higher load caused fuel to come out the return line. It would rev but still didn't feel strong. The primary filter has no visible evidence of air in it. Is it possible for the lift pump or injection pump to just be weak and fail intermittently then work well enough to allow the engine to rev?
Give me a call 760 715-5486 ...I may be able to help

__________________
Matt (SD,CA)

1984 300SD.. White/Chrome Bunts..Green

1997 2500 Dodge Ram 5.9 Cummins 12 Valve 36 PSI of Boost = 400+hp & 800+tQ .. ..Greenspeed

2004 Dodge Ram 2500 4x4 Quad Cab Cummins 5.9 H.O "596hp/1225tq" 6 spd. Man. Leather Heated seats/Loaded..Flame Red....GREENSPEED

Global warming...Doing my part, Smokin da hippies..

Fight the good fight!......
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 06:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page