Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-28-2006, 11:07 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 8
IP Problem??

New to forum, but have used your posts for help in past, excellent work. Now for my problem, I filled up with the ULSD for the first time, and the next morning, the engine started then soon died. Have determined a fuel problem. Fuel pump tested ok. When I've bled the fuel system in the past, I've used a vacuum tester with a bleeder bowl on the return line, worked very well. When attempted with this current problem, fuel hardly moves with pulling over 20 inched of vacuum. Have changed filters. Is there any other test or fix for something plugged or am I in need of an IP? Engine attempts to start but won't.

1984 3ooD Turbo, 184,000

Reply With Quote
  #2  
Old 12-29-2006, 12:11 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Location: Nova Scotia, Canada.
Posts: 6,510
I would expect a fuel problem like too thick a viscosity or some other problem with it before I focussed on the injection pump. You put a new fuel in late yesterday and have nothing this morning. It is your probable variable. Get some known good fuel from another source and try to run your engine on a can. Then decide if it is the fuel or not.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-29-2006, 12:29 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 8
I'll try that tomorrow, would some cleaner trying to push through the IP help out??
Reply With Quote
  #4  
Old 12-29-2006, 12:41 AM
compress ignite's Avatar
Drone aspiring to Serfdom
 
Join Date: Feb 2004
Location: 32(degrees) North by 81(degrees) West
Posts: 5,554
Usld

'Chances are that the USLD has dissolved and/or broken loose some form of
contaminant (OR dissolved one or more of the rubber components which were
used to LSD).

The CLEAN source of a can of #2 (or Diesel Purge) hooked up to your lift pump
will confirm! [unless the fuel filters are completely clogged!]
Reply With Quote
  #5  
Old 12-29-2006, 01:32 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Location: Nova Scotia, Canada.
Posts: 6,510
If the new fuel is acting on old rubber etc in as litttle as 12 hours we all might be in big problems. I liked the last posters suggestion it may have dissolved residue in the tank basically. This is the first I have heard it might also be a powerful solvent as well though. This quick acting if so is not good. The present expectations are for the oil companies to do basically nothing. At some point the best we might hope for is they will no longer claim it is harmless if they are still using the line of compatability at all.

Last edited by barry123400; 12-29-2006 at 01:39 AM.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-29-2006, 02:01 AM
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: Flowood Mississippi
Posts: 438
High Vacuum on return line

Which return line are you connecting the hand vacuum pump to....?
There are 3...
Return line from the injectors...
Return line from the IP...
Return line to the tank...(Cigar Hose)
__________________
1978 Yellow 300D (The Mustard Toad)
1980 Blue 240D (The Iron Toad)
1989 Grey Mitsu.4WD Mighty Max Pickup (Needs a Diesel transplant bad)

(Open the pod bay doors HAL)
Reply With Quote
  #7  
Old 12-29-2006, 02:42 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 8
I'm tapping in at the return line the cigar hose attaches to. I'll be testing with the diesel purge tomorrow.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-29-2006, 04:23 AM
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: Flowood Mississippi
Posts: 438
Fuel flow problems

For a quick test....disconnect the rubber line from the spin-on filter top fitting that comes from the output side of the IP....put the open end in a plastic coke bottle and see what type flow you have from the output of the IP while cranking the engine....If you do not have a good flow here then the spin-on filter must be stopped up...I think the flow path is from tank > clear plastic filter > lift pump > spin-on filter > IP side input > IP other side output > return manifold on filter housing > cigar hose > steel line back to tank...

The fuel in and out chambers in the IP are fairly large so I do not think a restriction could be there....I think you stated that the lift pump had good output....... so the next suspect would be the the spin-on filter....even though you said it was fairly new....
__________________
1978 Yellow 300D (The Mustard Toad)
1980 Blue 240D (The Iron Toad)
1989 Grey Mitsu.4WD Mighty Max Pickup (Needs a Diesel transplant bad)

(Open the pod bay doors HAL)
Reply With Quote
  #9  
Old 12-29-2006, 04:31 AM
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: Flowood Mississippi
Posts: 438
Fuel Flow

The diesel purge is just for minor injection component cleaning....It will not help a major restriction .....might be best to get your flow problem corrected before the diesel purge...It wont hurt anything...just would hate to waste it if you are still plugged and end up having to take lines and filters off with the certain spillage that happens when working on flow problems.....
__________________
1978 Yellow 300D (The Mustard Toad)
1980 Blue 240D (The Iron Toad)
1989 Grey Mitsu.4WD Mighty Max Pickup (Needs a Diesel transplant bad)

(Open the pod bay doors HAL)
Reply With Quote
  #10  
Old 12-29-2006, 08:40 AM
Shorebilly's Avatar
Marine Engineer (retired)
 
Join Date: Aug 2006
Location: West Virginia
Posts: 1,268
But.......

If you do a Diesel Purge...as directed...suction and discharge to a mason jar....your car should run, and you will be cleaning the IP at the same time as eliminating the IP as the source of the problem....kinda like "two birds with one stone".....

SB
__________________

Diesels:
'85 300D, "Max, Blue Benz", 155K, 27.0 MPG
'84 190D 2.2, "Eva, Brown Benz", 142K, 40.2 MPG
'77 240D (parts car)
'67 Eicher ES 202 Tractor "Otto" (2cyl, Air Cooled, 30HP)
Gassers:
'94 Ford F-150, "Henry", 170K (300 Six) 17.5 MPG
'85 190E 2.3, 148K....Parts Car
'58 Dodge W300M Powerwagon (Flat Fenders) Less than 10 MPG
Reply With Quote
  #11  
Old 12-29-2006, 04:29 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 8
Good news, I tried some good diesel in a jar, tapped the inlet straight to the pump and the outlet from the cigar fitting. The engine started and ran great like it should. When I hooked up the hoses back, the flow stopped and so did the engine. I'm guessing I need to pull the filter housing and do a thorough cleaning. Thanks for the input, I'll let you know by Monday, must go to work, bummer...
Reply With Quote
  #12  
Old 12-29-2006, 05:06 PM
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: Flowood Mississippi
Posts: 438
Fuel Flow....

That would indicate that the spin on filter is not stopped up... The lift pump pushes fuel through the spin-on filter through the IP and back to the return manifold on the filter housing......The way you had the jar fuel feed shows all this as ok....

This all points to a restriction in the fuel tank output screen......The lift pump cannot pull from the tank because of the stoppage...that is why you get the vacuum.....
Might want to try blowing some low pressure air into the feed line under the engine compartment that comes from the tank...this might clear the screen as a temp. fix......(back flush)

Looks like you need to change the fuel screen in the tank....may have to change several times until all the sediment or whatever is blocking it is gone.....or flush the tank real good to be sure....

I just put some ULSD in the 240D last week...I may get to join this party also.....Barry1234 might be dead on with the ULSD diesel of doom forecast....
__________________
1978 Yellow 300D (The Mustard Toad)
1980 Blue 240D (The Iron Toad)
1989 Grey Mitsu.4WD Mighty Max Pickup (Needs a Diesel transplant bad)

(Open the pod bay doors HAL)
Reply With Quote
  #13  
Old 12-29-2006, 06:35 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 8
I'll try that, but when I put my vacuum pump on the inlet side of the first filter, I can pull fuel easily, and when I was testing the fuel pump first, the fuel (oil) flowed through the pump easily right into my jar. I'll have more time on Monday to play around...thanks
Reply With Quote
  #14  
Old 12-29-2006, 08:39 PM
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: Flowood Mississippi
Posts: 438
Fuel flow...

I am still a little confused on your test.....With the vacuum pump hooked to the input side of the first filter you would be pulling the fuel in the opposite direction of its normal flow as you applied vacuum.....
The new backwards flow direction would be from the return manifold into the output of the IP...through the IP in reverse flow...out of the input to the IP....backwards through the spin-on filter..backwards through the lift pump...through the first filter and finally to the vacuum pump attached to the filter...
This would let you know that things are flowing but it would not test the screen and feed line from the tank....unless I am missing something here....
__________________
1978 Yellow 300D (The Mustard Toad)
1980 Blue 240D (The Iron Toad)
1989 Grey Mitsu.4WD Mighty Max Pickup (Needs a Diesel transplant bad)

(Open the pod bay doors HAL)
Reply With Quote
  #15  
Old 12-30-2006, 05:20 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Location: Nova Scotia, Canada.
Posts: 6,510
If you decide to blow air down the fuel line into the tank remember to remove the fuel cap first. That is unless you want a larger fuel tank. I know you knew this already. Also give the service station a call and ask if they have had any complaints on their fuel reciently just in case you have to dump the tankful. Some people are honest. Really bad fuel gets out once in a while, Ocasionally a delivery tanker that had a load of bunker C for example is not cleaned out well enough before loading a lighter base fuel.

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 05:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page