Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-20-2008, 10:53 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 11
Unhappy 300TD question

Hi everyone, I'm new to this forum as well as to my 1985 300TD, something happened yesterday as I was driving along a relatively flat highway. Everything seemed fine for the first half hour of my drive, I was going about 100kph(60mph)but then after accelerating up a small incline (very small) and leveling out again it seemed like the car all of a sudden lost some power, I found with the pedal pushed all the way to the floor I could go no faster than 80kph (50mph) and then the for the next few minutes the car would slowly decelerate and eventually I could not get going any faster than 60km (35mph) as all this was going on I was listing to the engine and I could hear the turbo boosting and the rpm increasing at times but it was not pushing the car. It felt like the transmission was not working. I pulled off the highway and let it cool down for a bit and took the backroads home. It drove fine going on the slower city roads, still lots of power and turbo was working, the only other abnormal thing was the few second delay from when you step on the gas from stand still seemed to be a longer delay than normal. Transmission fluid level was ok. Is my transmission going? Is this a common problem? Thanks -Robby

Reply With Quote
  #2  
Old 04-20-2008, 11:01 AM
Chad300tdt's Avatar
Benzless Scoutmaster
 
Join Date: May 2007
Location: North Wales, PA
Posts: 4,001
Sounds like it could be fuel starved. Check your filters first.
__________________
Chad
2006 Nissan Pathfinder LE
1998 Acura 3.0 CL
OBK#44
"Pleasure in the job puts perfection in the work." - Aristotle (384-322 B.C.)

SOLD
1985 300TD - Red Dragon
1986 300SDL - Coda
1991 - 300TE
1995 - E320
1985 300CD - Gladys
Reply With Quote
  #3  
Old 04-20-2008, 11:01 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,355
What were the rpm's when the car was going 50mph and what gear was it in?
From your description it is hard to diagnose what is going one because it's possible that the rpm's were increasing because the car was downshifting.
Loss of power in these vehicles is often attributable to dirty fuel filters. I would change the filters, making sure to fill the large secondary filter with a burnable fluid like diesel, Purge, or ATF before reinstalling.
Sometimes the accelerator linkage can fail on these cars causing lack of power also. Failure of the transmission in the manner you describe is less common.
How many miles on the car? How long have you owned it? How does it shift? Hard or soft?
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #4  
Old 04-20-2008, 11:08 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 7,334
The vacuum valve on the tranny may be suspect, or the tranny may not be getting all the vaccum it needs.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-20-2008, 11:22 AM
tobybul's Avatar
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: West Michigan
Posts: 2,076
IMHO, I doubt its tranny related. What was said about fuel starved is a possibility. I would also check the changeover valve that is connected to the turbo and the ALDA. It might be plugged up. Its located on the firewall behind the brake booster. You said the turbo was working. How do you know this?

BTW, DO NOT MESS WITH THE ALDA!!

How many miles?
__________________
the sooner you start... the sooner you'll get done If it ain't broke, don't fix it.. Its always simpler to tell the truth...
2007 Honda Accord EX
2007 Honda Accord SE V6
96 C220
97 Explorer - Found Another Home
2000 Honda Accord V6 - Found Another Home
85 300D - Found Another Home
84 300D - Found Another Home
80 300TD - Found Another Home
Previous cars:
96 Caravan
87 Camry
84 Cressida
82 Vanagon
80 Fiesta
78 Nova
Ford Cortina
Opel Kadet
68 Kombi
Contessa
Reply With Quote
  #6  
Old 04-20-2008, 11:50 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 7,334
This is why I dont believe it's a fuel related issue:

I was listing to the engine and I could hear the turbo boosting and the rpm increasing at times but it was not pushing the car.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-20-2008, 12:24 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,355
Quote:
Originally Posted by MTUpower View Post
This is why I dont believe it's a fuel related issue:

I was listing to the engine and I could hear the turbo boosting and the rpm increasing at times but it was not pushing the car.
That description could be explained by a downshift from the kickdown switch allowing the rpm's to increase but not the speed.
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #8  
Old 04-20-2008, 12:54 PM
JimFreeh's Avatar
Benz addict
 
Join Date: Mar 2007
Location: Hampton Roads, Virginia
Posts: 3,349
If this a CA car with a trap, could be the trap is plugged.

Jim
__________________
14 E250 BlueTEC black
94 E320 Cabriolet Emerald green
85 300TD 4 spd manual dark blue
Reply With Quote
  #9  
Old 04-20-2008, 11:14 PM
minimike
 
Join Date: Oct 2007
Location: LI, NY
Posts: 320
start with the simple stuff first. I was just diagnosed with a bad kickdown switch. You can unplug it under the accelorator pedal and see if that cures your ills. Fuel filter of course is the first thing to check, but if engine revs freely in neutral or park, it's not fuel related. After those two, it's back to this board.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-20-2008, 11:22 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: Northern Vermont
Posts: 959
key thing seems like this statement "and the rpm increasing at times but it was not pushing the car". Check your tranny fluid level. If your RPM's are going up and the car doesn't move then its from the torque converter, the tranny or something that controls the tranny. I'm not sure how the bowden cable or vacuum stuff could effect the tranny so I can't really input on that.
I'm not sure how far up your RPM's are going, but if they rev up, and the car doesn't move then I suspect the above.
__________________
Selling 1985 300TD parts again to generate $$ for Suburban conversion. Picture of parts here http://asnowsquall.smugmug.com/gallery/4411815_v9DER#P-1-20
1985 300TD engine/auto tranny, crossbars for sale!
Reply With Quote
  #11  
Old 04-21-2008, 12:36 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 417
My wagon does the same thing when the fuel gauge gets below a quarter tank (need to clean fuel sending unit). The wagons' tank is lower than the sedans', so starvation happens more easily (someone correct me if I'm wrong). The intake screen could be clogged also. If you've run any biodiesel that screen could very well be clogged due to the cleaning abilities of the bio.
__________________
Brad
1981 300TD - daily driver
1963 Chevy II
2001 F-250 7.3 Power Stroke
Reply With Quote
  #12  
Old 04-21-2008, 11:08 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 11
loss of power

Hey everyone thanks for all the input, cleaning the fuel filters sounds like a place to start, .......Kerry I don't know what the rpms were there is no tackometer but it did sound like it was downshifting, I remember as I was on the highway only being able to go 45 mph I had the pedal all the way to the floor and then pushing a lot harder just to see if that would make a difference, and the pedal didn't really move much more but the rpms did jump up significantly at that time, the car has 150000 miles I just bought it and it normally seems to shift alright except going from 1st to second its seems a bit hard and a few second delay before the turbo kicks in and it takes off. ....tobybul The turbo definitely was working going at slower speeds and driving around the city streets, I'll start with the fuel filters that seems like the most logical thing to start with, Thanks for all the help guys I'll check it and see how it goes!
Reply With Quote
  #13  
Old 04-21-2008, 01:01 PM
ImBroke's Avatar
Diesel way of Life
 
Join Date: Jun 2004
Location: Cleveland, NY
Posts: 2,215
Location would help too. Couple it be a slipping trans. It would still downshift, but if the 4th band is out of adjustment, or the clutches are getting tired.... Hard to believe with only 150k, but you cannot be sure.
I don't think it would rev with a fuel starvation issue either.
Reply With Quote
  #14  
Old 04-21-2008, 01:25 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,355
You should have a tach on this car. If there is not one in the instrument panel, the instrument panel is not OE, leaving the mileage highly suspect.
I'm going for plugged fuel filters and not a transmission problem.
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #15  
Old 04-21-2008, 02:49 PM
vstech's Avatar
DD MOD, HVAC,MCP,Mac,GMAC
 
Join Date: Mar 2006
Location: Mount Holly, NC
Posts: 26,353
no tach? is your TD a EURO? do you have two heat zone wheels and an a/c switch on the dash, or do you have the colored wheel and the buttons on the dash?
what color are the needle hubs on your instruments? silver? old cluster... mileage unknown. black? possibly ok, but a euro cluster... mileage still unknown...

__________________
John HAUL AWAY, OR CRUSHED CARS!!! HELP ME keep the cars out of the crusher! A/C Thread
"as I ride with my a/c on... I have fond memories of sweaty oily saturdays and spewing R12 into the air. THANKS for all you do!

My drivers:
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5-5SPEED!!!

1987 300TD
1987 300TD
1994GMC 2500 6.5Turbo truck... I had to put the ladder somewhere!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 01:39 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page