Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-29-2008, 02:24 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 2
Major loss of Power 96 300SDL- HELP!!

The car has 230K miles. I've been running this car on WVO with a single tank converison for over a year. I realize that loss of power could be for many reason. I checked my fuel filters, air filter and they're fine. Could someone please tell me other things I should be checking or illimiating as problems.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-29-2008, 02:41 AM
sixto's Avatar
smoke gets in your eyes
 
Join Date: Jun 2000
Location: SF Bay Area
Posts: 19,744
You should check your typing or tell me where you found a 96 SDL

Easy thing to check is a clear line from the intake manifold through the switchover valve to the ALDA, that squarish thing sitting at an angle atop the injection pump.

Does your car have a trap oxidizer over the turbo? It's a 10" diameter metal can. If it's more like a 4" diameter metal can, you don't have a trap oxidizer.

Check the exhaust system. If there is something that looks like a catalytic converter near the transmission, it's likely an oxidation catalyst and those are known to plug up. It gets so bad that the car hardly moves and then can't start. Once it gets to the point that the car is hardly driveable, remove the plug on the #1 exhaust runner to see if there's any improvement. If the car eventually gets to freeway speeds, it's too early to use that means to test for a plugged catalyst.

Sixto
87 300D
Reply With Quote
  #3  
Old 04-29-2008, 02:42 AM
sixto's Avatar
smoke gets in your eyes
 
Join Date: Jun 2000
Location: SF Bay Area
Posts: 19,744
By clear line I mean unobstructed line. The line is not visibly clear nor does it have to be see-through.

Sixto
87 300D
Reply With Quote
  #4  
Old 04-29-2008, 03:40 AM
diametricalbenz's Avatar
The Crowbar of Embriage
 
Join Date: Oct 2004
Location: Atlanta, GA
Posts: 3,505
fill the tank with #2 diesel and start resolving problems from there............

if you have an oxidation catalyst with underheated WVO you probably crapped up your trap with carbon at an alarming rate of speed.....and there's no way the dealer is going to warranty that.....

you can push the car until the trap oxidizer explodes.......our car did it.....and you don't wanna know what happened!
__________________
1996 Dodge Ram 5.9L Cummins 12V 4(A) 4.10 - 163K - For Sale
1974 240D 3.0L 4(M) - 250K -OM617.910 + 300D FW + Rajay turbo power!
1977 6.9 3(A) - 84k
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 08:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page