Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-19-2008, 01:26 PM
1981 300TD TurboDiesel
 
Join Date: Nov 2007
Location: So Cal- High Desert
Posts: 15
Weird Idling=stall?

I own a 10981 300TD turbodiesel...

My car wouldn't start for a couple months after what turned out to be a simple fix(I guess the "lift pump" became disengaged and had to be tightened and the fuel lines purged of air). Needless to say, Iam nowhere near a mechanic and I am trying to learn!

It was running better than ever since I had just replaced the glow plugs prior to the above incident.

The other day I started it, noticed it was idling roughly and kind of "gasping", then when I backed it out of the garage, it died. I started it again, same scenario. Started it again, gave it some gas for a few seconds and it did not die this time but continued to idle roughly, I did not drive it to work. Later in the day after work, I tried starting it again, this time it did not seem to be idling too roughly but I did not drive it around the block to make sure.

I am a little concerned... Does this sound like a problem to any of you more experienced folks? Thanks for any suggestions or help you could give me!!!
Reply With Quote
  #2  
Old 05-19-2008, 02:03 PM
ForcedInduction
Guest
 
Posts: n/a
Sudden rough starting/running is usually just one or more bad glowplugs. Does a 10,981 300TD even use glowplugs?

Read through these guides and search the forum for "glow plugs" and you'll find what you need.
http://www.pauldrayton.com/uploadfiles/merc/Service/W123/Index/617T/15EngineElec.html

If you let it sit and idle does it smooth out after 30 seconds or so?
Reply With Quote
  #3  
Old 05-19-2008, 02:19 PM
1981 300TD TurboDiesel
 
Join Date: Nov 2007
Location: So Cal- High Desert
Posts: 15
I just replaced the glow plugs a couple of months ago, could it be that they are already bad?

It seems like it would drive fine, no weird sounds or anything, when i put the gas on... just when I started it and let it idle for a while. It was not idling for over 2 minutes, but it did seem to settle down after awhile. Later in the day when I started it again, it seemed to idle fine.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-22-2008, 05:21 PM
1981 300TD TurboDiesel
 
Join Date: Nov 2007
Location: So Cal- High Desert
Posts: 15
ok.... well i went to start it this morning... it started... idled a couple seconds and slowly and roughly rumbled to death. I repeated this 3 times... trying to get life into it... Then the crazy thought occurred to me that maybe my gas gauge is not functioning correctly and I was out of fuel? I have never run out of fuel in my life and I don't really know the symptoms... does this sound like a fuel issue??? the gas gauge says that i have a little less than a quarter tank.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-22-2008, 05:56 PM
rrgrassi's Avatar
mmmmmm Diesel...
 
Join Date: Jun 2006
Location: Royse City Tx
Posts: 4,868
A worn out rack dampener can give the same symptoms.

How does it perform when fully warmed up?
__________________
RRGrassi


70's SPM #5608 Fairmont A-4 MOW car

06 VW Jetta TDI 210K miles

82 300D 322K My Daily Driver-Warndreicke in the trunk. Trip ODO still working!

90 Dodge D250 5.9 Cummins/5 speed. 350K
Reply With Quote
  #6  
Old 05-22-2008, 06:09 PM
1981 300TD TurboDiesel
 
Join Date: Nov 2007
Location: So Cal- High Desert
Posts: 15
usually the car runs very nicely when warm... it doesnt idle rough at all... its a nice ride...

however, i cant get it to idle more than 20 seconds right now... it just cuts out. it will restart though... and dies again after a few seconds...
Reply With Quote
  #7  
Old 05-22-2008, 10:08 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Location: Carson City, NV
Posts: 3,747
Fuel system sucking air somewhere?
__________________
Anyone who thinks a 300D is fast drives too slow.

83 300D Turbo with manual conversion, early W126 vented front rotors, open exhaust, and H4 headlights 349,xxx miles
08 Triumph Street Triple 20,xxx miles, lowered 10mm in front, Pirelli Angel GT tires, otherwise stock.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-23-2008, 09:56 AM
rrgrassi's Avatar
mmmmmm Diesel...
 
Join Date: Jun 2006
Location: Royse City Tx
Posts: 4,868
What Glowplugs did you use? Only use Bosch or Beru. The rest have a life of a few days to a few months.

Also, when were the filters last replaced?
__________________
RRGrassi


70's SPM #5608 Fairmont A-4 MOW car

06 VW Jetta TDI 210K miles

82 300D 322K My Daily Driver-Warndreicke in the trunk. Trip ODO still working!

90 Dodge D250 5.9 Cummins/5 speed. 350K
Reply With Quote
  #9  
Old 05-23-2008, 10:19 AM
Magoo's Avatar
Grease Collector
 
Join Date: Oct 2006
Location: Pennsylvania
Posts: 333
Have you taken it around the block since this idling issue started?
Mine will idle rough and sometimes stall when the primary fuel filter is starting to get plugged. When this is happening I can usually rev the engine and it sounds OK, but it won't want to idle.
If it is the filter, it won't have the normal amount of power when driven. Take it for a short spin around the block.
__________________
'83 300D Turrrbo 295K miles
Reply With Quote
  #10  
Old 05-23-2008, 10:39 AM
vstech's Avatar
DD MOD, HVAC,MCP,Mac,GMAC
 
Join Date: Mar 2006
Location: Mount Holly, NC
Posts: 25,769
Quote:
Originally Posted by cspeel View Post
I own a 10981 300TD turbodiesel...
it's nice to know that MB is still making Diesels that far in the future... I hope you find the problem.
__________________
John HAUL AWAY, OR CRUSHED CARS!!! HELP ME keep the cars out of the crusher! A/C Thread
"as I ride with my a/c on... I have fond memories of sweaty oily saturdays and spewing R12 into the air. THANKS for all you do!

My drivers:
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5-5SPEED!!!

1987 300TD
1987 300TD
1994GMC 2500 6.5Turbo truck... I had to put the ladder somewhere!
Reply With Quote
  #11  
Old 05-23-2008, 12:09 PM
1981 300TD TurboDiesel
 
Join Date: Nov 2007
Location: So Cal- High Desert
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by rrgrassi View Post
What Glowplugs did you use? Only use Bosch or Beru. The rest have a life of a few days to a few months.

Also, when were the filters last replaced?
i have bosch in there right now

i am not sure when the filters were last changed, not since i have owned the car which is a bit over a year. i have only driven the car about 4000 miles since then.
Reply With Quote
  #12  
Old 05-23-2008, 12:11 PM
1981 300TD TurboDiesel
 
Join Date: Nov 2007
Location: So Cal- High Desert
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by vstech View Post
it's nice to know that MB is still making Diesels that far in the future... I hope you find the problem.
yeah its comforting to know that mercedes made it out of the recession and the oil crisis...
Reply With Quote
  #13  
Old 05-23-2008, 12:15 PM
1981 300TD TurboDiesel
 
Join Date: Nov 2007
Location: So Cal- High Desert
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by Magoo View Post
Have you taken it around the block since this idling issue started?
Mine will idle rough and sometimes stall when the primary fuel filter is starting to get plugged. When this is happening I can usually rev the engine and it sounds OK, but it won't want to idle.
If it is the filter, it won't have the normal amount of power when driven. Take it for a short spin around the block.
i literally cant get it in gear fast enough to rev the engine up... let alone drive it aroud the block

there was air getting into the fuel system recently, the lift pump(or whatever its called) was open and letting air in. an acquaintance of mine who is a diesel mechanic(but not a mbz diesel mech.) said that i would have to replace the lift pump in the next couple years because it didnt look very good.
Reply With Quote
  #14  
Old 05-23-2008, 12:18 PM
Burnzy's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Location: Richmond,VA
Posts: 118
When were the valves last adjusted?
__________________
Rich B

1983 300D Turbo
205k

Excuses are crutches for the weak
Reply With Quote
  #15  
Old 05-23-2008, 12:43 PM
1981 300TD TurboDiesel
 
Join Date: Nov 2007
Location: So Cal- High Desert
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by Burnzy View Post
When were the valves last adjusted?
No idea! there are no service records...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 07:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page