Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-31-2008, 12:32 AM
oso oso is offline
'87 300TD
 
Join Date: Oct 2007
Location: San Antonio, TX
Posts: 189
no power 300td

I have a working A/C in my'87 300TD-that's the good news. Bad news is the absolute lack of power! It was not all that good before, but now it is just pitiful! It does not take off- it crawls forward.... Once you get going on the highway it is OK but street driving makes me feel like I want to leave it in a ditch! Where do I look first?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-31-2008, 01:50 AM
Diesel911's Avatar
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Long Beach,CA
Posts: 27,378
Since you said on the Highway it is OK I do not think you have a fuel supply problem.

When I first bought my car I had a similar but not as bad problem and it turned out to be an extremely sloppy throttle linkage problem. Maybe something is worn out or loose and when you step on the pedal it is not moving the IP throttle lever as much as it should. When I adjusted mine my power returned.
The other guess would be late/retarded timing (maybe due to timing chain stretch). After you get the engine going the IP Timer is advancing the timing and you then you get more power.
Are you having any type of smoke while you are idling or driving?

Also there has been several "lack of power" threads in the last 2 weeks.
__________________
84 300D, 82 Volvo 244Gl Diesel
Reply With Quote
  #3  
Old 07-31-2008, 07:57 AM
Registered User
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 38
I recently retrofitted my AC with R-12 and when the compressor kicks in I have a loss of power as well. You could check your AC belt tension. Buy a kirket for 10 bucks at napa. AV tension should be about 80 pounds. I have an 81 300TD and after timing chain, tensioner, rail, valve stems, valve adjust, injector cleaning this is one of the fastest vehciles I have ever driven. After actually looking at my injectors I can tell you injector cleaner additive will do little to nothing for dirty injectors. It may be is good maintenance, there is debate on this. I bet my car will do 120 and acceleration is awesome once turbo kicks in. Are you running oil, this also changes things? Don't be afraid of these jobs, take it one step at a time, you won't believe the difference. Ohh I have 240,000 on mine.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-31-2008, 08:36 AM
vstech's Avatar
DD MOD, HVAC,MCP,Mac,GMAC
 
Join Date: Mar 2006
Location: Mount Holly, NC
Posts: 26,287
an 87 wagon hmm? oh, just leave it in a ditch. It's not worth fixing...
what is the address of your ditch? Just mail the keys to me in NC, and I will go get it!


seriously though, give us some more info on what kind of "no power" we are dealing with. can you do a 0 - 60 time? should be around 10 seconds. sitting in park, can you rev the motor to 3000RPM? 4000? higher? Try very short bursts of fuel and see what it does. you could easily be just dealing with a plugged fuel filter, or you could have turbo problems.
__________________
John HAUL AWAY, OR CRUSHED CARS!!! HELP ME keep the cars out of the crusher! A/C Thread
"as I ride with my a/c on... I have fond memories of sweaty oily saturdays and spewing R12 into the air. THANKS for all you do!

My drivers:
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5-5SPEED!!!

1987 300TD
1987 300TD
1994GMC 2500 6.5Turbo truck... I had to put the ladder somewhere!
Reply With Quote
  #5  
Old 07-31-2008, 10:48 AM
Unofficial wormcan opener
 
Join Date: Dec 2005
Location: Ashland, MA
Posts: 2,602
It sounds like no turbo boost to me. The first place to look is for a vacuum line that was knocked loose. How was the performance before the A/C repair work? How is the shifting? Do you have a wagon 300TD or a sedan 300D? 10 seconds 0-60 is for the sedan and that is with everything in perfect order.
__________________
1987 300TD 309, xxx 2.8.2014 10,000 mile OCI


Be careful of the toes you step on today, as they may be connected to the ass you have to kiss tomorrow. anonymous

“Be who you are and say what you feel, because those who mind don’t matter, and those who matter won’t mind.” Dr. Seuss
Reply With Quote
  #6  
Old 07-31-2008, 01:39 PM
oso oso is offline
'87 300TD
 
Join Date: Oct 2007
Location: San Antonio, TX
Posts: 189
Thanks- I will check the 0-60 after the car is off the stands : broken bracket on the center bar....
Reply With Quote
  #7  
Old 07-31-2008, 01:41 PM
oso oso is offline
'87 300TD
 
Join Date: Oct 2007
Location: San Antonio, TX
Posts: 189
Quote:
Originally Posted by vstech View Post
an 87 wagon hmm? oh, just leave it in a ditch. It's not worth fixing...
what is the address of your ditch? Just mail the keys to me in NC, and I will go get it!


seriously though, give us some more info on what kind of "no power" we are dealing with. can you do a 0 - 60 time? should be around 10 seconds. sitting in park, can you rev the motor to 3000RPM? 4000? higher? Try very short bursts of fuel and see what it does. you could easily be just dealing with a plugged fuel filter, or you could have turbo problems.
It's the love-hate thing... I'll get over it.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-31-2008, 01:44 PM
winmutt's Avatar
85 300D 4spd+tow+h4
 
Join Date: Apr 2006
Location: Atl Gawga
Posts: 9,329
Fuel filters? Linkage needs adjusting?
__________________
http://superturbodiesel.com/images/sig.04.10.jpg
1987 300D Sturmmachine
1991 300D Nearly Perfect
1994 E320 Cabriolet
1995 E320 Touring
2001 Eurovan FOR SALE
1985 300D car, sold and missed.
OBK #42
Reply With Quote
  #9  
Old 07-31-2008, 01:56 PM
Banned
 
Join Date: May 2002
Location: Blue Point, NY
Posts: 25,396
You might consider my success in the complete removal of the ALDA on the OM603:

ALDA removal........OM603
Reply With Quote
  #10  
Old 07-31-2008, 01:56 PM
oso oso is offline
'87 300TD
 
Join Date: Oct 2007
Location: San Antonio, TX
Posts: 189
Quote:
Originally Posted by winmutt View Post
Fuel filters? Linkage needs adjusting?
Will be putting new ones in tomorrow....
Reply With Quote
  #11  
Old 07-31-2008, 02:00 PM
oso oso is offline
'87 300TD
 
Join Date: Oct 2007
Location: San Antonio, TX
Posts: 189
Quote:
Originally Posted by Brian Carlton View Post
You might consider my success in the complete removal of the ALDA on the OM603:

ALDA removal........OM603
Point taken- will test it this weekend.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 12:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page