Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-28-2008, 02:26 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Amarillo, TX
Posts: 644
'81 300D with power steering problems

I have an 1981 300D that has started having some power steering problems. No leaks, the fluid is at the right level and seems to be moving through ok.

The problem is that I am getting a "ping" that has been there for a while but I always assumed it was the engine dieseling. Apparently, the engine's not the culprit. It appears to be coming from the PS pump area. I also notice some serious shaking/wobbling at the PS pump and pulley when the engine is idling.

When I turn the wheel to it's extremes I get some stoppage near it's limits. There is some resistance and then it goes on through.

What's going on?

I don't have any PS whine that I have heard on other cars in the past. There is just some shaking/wobbling of the PS pump pulley, a pinging sound coming from the same area and some resistance in the steering at it's limits.
__________________
1993 W124 300D
-297K on the clock as I type this.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-28-2008, 12:57 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Location: West of Ft. Worth. TX
Posts: 4,115
Have you changed the filter recently? What color is the fluid?
__________________
Sam

84 300SD 350K+ miles ( Blue Belle )
Reply With Quote
  #3  
Old 08-28-2008, 03:19 PM
Stevo's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2002
Location: NW WA
Posts: 6,286
Check all three 13mm bolts and nuts that hold the pump on, shouldn't be any "shaking/wobbling at the PS pump and pulley"
__________________

1985 Euro 300TD 5 spd 220K
1985 Euro 240D 5 spd 130K
1979 240D 5 spd, 40K on engine rebuild
1994 Dodge/Cummins, 5 spd, 121K
1964 Allice Chalmers D15 tractor
2014 Kubota L3800 tractor
1964 VW bug

"Lifes too short to drive a boring car"
Reply With Quote
  #4  
Old 08-28-2008, 03:44 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Amarillo, TX
Posts: 644
Quote:
Originally Posted by SD Blue View Post
Have you changed the filter recently? What color is the fluid?
I changed the filter about four months ago. I should have changed the fluid at that time but I didn't. I was/is dark and cloudy.
__________________
1993 W124 300D
-297K on the clock as I type this.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-28-2008, 04:04 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Amarillo, TX
Posts: 644
Quote:
Originally Posted by Stevo View Post
Check all three 13mm bolts and nuts that hold the pump on, shouldn't be any "shaking/wobbling at the PS pump and pulley"
The pulley itself is wobbling on the shaft. I tried to tighten the bolt but it won't tighten any further. The shaft turns with the nut. It either didn't ever have any more threads or the wobbling has worn them off.

I did a valve adjustment about a month ago and I turned the engine over with the PS pump bolt. No problems at that time. I have noticed some "heavy" steering lately during everyday driving also.

I don't get it.

Could I have tightened the belt too tight?
__________________
1993 W124 300D
-297K on the clock as I type this.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-28-2008, 08:46 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Amarillo, TX
Posts: 644
The pump was bad.

I replaced it today and everything works correctly.

I guess the strain of a bad pump versus the engine stripped the pulley from whatever held it to the shaft.

Damnedest thing.

First time for everything, I guess.
__________________
1993 W124 300D
-297K on the clock as I type this.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-28-2008, 08:47 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Amarillo, TX
Posts: 644
The pump was bad.

I replaced it today and everything works correctly.

I guess the strain of a bad pump versus the engine stripped the pulley from whatever held it to the shaft.

Damnedest thing.

First time for everything I guess.
__________________
1993 W124 300D
-297K on the clock as I type this.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 02:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page