Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-29-2009, 02:00 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 12
Question No A/C, Kickdown, tach

Traced to combo control unit, replaced but still not working
Any ideas?
Thanks for reminding me that no one can help without the necessary Info.
Here is where we are at. 1992 300D 2.5 turbo Diesel 602.962
Vin WDBEB28DINB644488
Back ground just rebuilt and reinstalled engine runs great but no A/C limited kickdown no Tach.
Fuses all ck OK
Wiggled A/C Compressor Control Unit A/C compressor kicked on but lost all Trans Kick down.
Current conditions A/C, tach, trans kickdown all Inopperable
Checked; power supply to terminal 1,ground terminal 1, continuity to A/C cllutch from terminal 7 all OK. A/C clutch operates if #7 is powered.
Checked ground signal to terminal 10 through high pressure switch OK.
Terminals 9 & 11 show open untill Relay is installed & than a varring ground signal
Terminal #2 shows ground
Terminal #6 shows open
Terminal #4 shows weak ground that gets better @ WOT.
Don't know where to check from here.
Replaced A/C compressor control no change

Last edited by Bio Diesel fool; 04-30-2009 at 01:04 PM. Reason: Up Dated troubleshooting info
Reply With Quote
  #2  
Old 04-29-2009, 02:14 PM
DeliveryValve's Avatar
Chairman of my Benz
 
Join Date: Jun 2006
Location: Central California
Posts: 4,042
What model of vehicle are you referring to?

Let me guess... 1985 300D or 300SD...
__________________
1983 123.133 California
- GreaseCar Veg System


Reply With Quote
  #3  
Old 04-29-2009, 03:44 PM
sd300td's Avatar
huh?
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Diego
Posts: 1,115
Quote:
Originally Posted by Bio Diesel fool View Post
Traced to combo control unit, replaced but still not working
Any ideas?
fuse?
__________________
1982 240 D, 308,000 - 321,127 miles (sold)
1982 300 TD,166,500 - 226,000 miles
1998 E 320, 120,000 - 144,000 miles
2005 C 230 K, 26,000 - 77,000 miles (sold)
Reply With Quote
  #4  
Old 04-29-2009, 04:56 PM
Graplr's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Location: Redlands, CA
Posts: 1,575
On my SD the blower and kickdown are on the same circuit so when the fuse blows it takes both out along with some other stuff.
__________________
2004 E320 Wagon

Past Mercedes
1979 300TD
1982 300TD
2000 E320 4Matic Wagon
1998 E430
1984 300SD
1980 300SD
Reply With Quote
  #5  
Old 04-30-2009, 12:12 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: USA
Posts: 2,156
knowing the chassis and year would help
__________________
1986 300SDL, 211K,Dealership serviced its whole life
1991 190E 2.6(120k)
1983 300D(300k)
1977 300D(211k)
Reply With Quote
  #6  
Old 05-01-2009, 12:28 AM
babymog's Avatar
Loose Cannon - No Balls
 
Join Date: Jan 2006
Location: Northeast Indiana
Posts: 10,767
Have you checked the fuse on the OVP relay and the relay itself? Sounds like classic symptoms, ... it's the relay with the fuse in the top behind the battery splash-shield.
__________________

Gone to the dark side

- Jeff
Reply With Quote
  #7  
Old 05-01-2009, 08:46 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 12
We replaced the A/C combo control behind the battery splash shield did not see a fuse there. Is there another relay that also operates these systems. The one we replaced is a box with about seven prongs
Reply With Quote
  #8  
Old 05-01-2009, 09:02 AM
dieseldan44's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Boston
Posts: 2,028
the Over Voltage Protection Relay, or OVP, is likely the issue.

I dont know where it is on your car, but my 85 has one and will disable those systems if it is broken.

dd
__________________
-------------------------------
'85 300D, 'Lance',250k, ... winter beater (100k on franken-Frybrid 3 Valve Kit)
'82 300D, 'Tex', 228k body / 170k engine ... summer car
'83 300TD Cali Wagon 210k, wife's car
Reply With Quote
  #9  
Old 05-01-2009, 10:29 AM
Oldwolf's Avatar
124.128/602.962/722.418
 
Join Date: Apr 2009
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,017
I have the same car (300D 2.5L) but it is a 1993. My Tach does not work either but my A/C operated correctly. Also my Cruise Control does not work right.

I did check the OVP and the fuse is good. How do you check the OVP for proper operation?

I'm hoping this tread will help me too.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-01-2009, 12:29 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: USA
Posts: 2,156
i looked at some wiring diagrams it could be that your issue is all interelated. all the inoperable items are control by the ac compressor control unit. The one you got is it from a junkyard or a new one?

Did it do this before rebuilding the motor? Did you check your work to make sure everything is hooked up right?

Other things to consider are the OVP, connector x26, kickdown switch. a/c compressor, wiring, boost cut microswitch. I would also check the EDS system to make sure that is 100% working. Make sure your grounds are not loose or corroded. take a look at the wiring diagrams for things not working and you will see im croming from.
__________________
1986 300SDL, 211K,Dealership serviced its whole life
1991 190E 2.6(120k)
1983 300D(300k)
1977 300D(211k)
Reply With Quote
  #11  
Old 05-01-2009, 03:12 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 12
Thank you for responding
It is a new control purchased from Phil @ Peachparts.
Everything but the Tach worked before the rebuild. After the reinstall the kickdown worked partialy ( it would kickdown one notch not 2 when it should have) A/C did not work after rebuild compressor clutch would not engage. While running a test and wiggling the control unit the A/C clutch engaged but than we lost all kickdown. Replaced control unit with new unit still no tach, kickdown,or A/C
Reply With Quote
  #12  
Old 05-01-2009, 03:41 PM
JimmyL's Avatar
Rogue T Intolerant!!!
 
Join Date: May 2004
Location: Sunnyvale, Texas (DFW)
Posts: 9,673
By "control unit" are you referencing the ovp relay as mentioned above?
__________________
Jimmy L.
'05 Acura TL 6MT
2001 ML430 My Spare

Gone:
'95 E300 188K "Batmobile" Texas Unfriendly Black
'85 300TD 235K "The Wagon" Texas Friendly White
'80 240D 154K "China" Scar engine installed
'81 300TD 240K "Smash"
'80 240D 230K "The Squash"
'81 240D 293K"Scar" Rear ended harder than Elton John
Reply With Quote
  #13  
Old 05-01-2009, 03:42 PM
sd300td's Avatar
huh?
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Diego
Posts: 1,115
Does the horn work? I ask cause whenever I "kick-down", it blows the fuse that controls the horn, back-up lights, and an AC accessory (not sure which AC part...) Fuse #8 or #14 (?), IIRC?
__________________
1982 240 D, 308,000 - 321,127 miles (sold)
1982 300 TD,166,500 - 226,000 miles
1998 E 320, 120,000 - 144,000 miles
2005 C 230 K, 26,000 - 77,000 miles (sold)
Reply With Quote
  #14  
Old 05-01-2009, 04:51 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: USA
Posts: 2,156
Download tach.jpg from FileFactory.com

Download ac compressor.jpg from FileFactory.com

ovp and control unit 2 different things.
__________________
1986 300SDL, 211K,Dealership serviced its whole life
1991 190E 2.6(120k)
1983 300D(300k)
1977 300D(211k)
Reply With Quote
  #15  
Old 05-01-2009, 10:06 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 12
Talking

Thank you all
went back and rechecked OV relay, fuse good so we jumped from battery to out pin and viola the compressor kicked on tach works and she's got more power than ever. Called Phil at Peach parts and ordered the OV relay.
If anyone needs a good used A/C control unit I have one for sale.
Again thanks for all the help could not have done it without all the suggestions
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 10:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page