Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-03-2009, 04:42 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Location: La Crescenta
Posts: 143
Idle Issues 87 30DT

Hi Guys, So basically my car (87 300DT) will start off at a low idle arorund 600 rpm then the rpm will start jumping like it goes from 600 to 800 back to 600 then back to 800 or 700. Does anyone have the same problem, and how can i fix it?


Thanks!

-Shant
Reply With Quote
  #2  
Old 05-03-2009, 05:38 PM
JimmyL's Avatar
Rogue T Intolerant!!!
 
Join Date: May 2004
Location: Sunnyvale, Texas (DFW)
Posts: 9,673
Quote:
Originally Posted by shantibala View Post
Hi Guys, So basically my car (87 300DT)......................


Thanks!

-Shant
I think you are looking at that trunk badge incorrectly.......

__________________
Jimmy L.
'05 Acura TL 6MT
2001 ML430 My Spare

Gone:
'95 E300 188K "Batmobile" Texas Unfriendly Black
'85 300TD 235K "The Wagon" Texas Friendly White
'80 240D 154K "China" Scar engine installed
'81 300TD 240K "Smash"
'80 240D 230K "The Squash"
'81 240D 293K"Scar" Rear ended harder than Elton John
Reply With Quote
  #3  
Old 05-03-2009, 05:53 PM
BodhiBenz1987's Avatar
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Location: East Coast
Posts: 2,990
Somewhat common on the 603 ... at least mine does it occasionally, and a lot of people have experienced it. Generally it's an EDS issue ... it could be the OVP or the idle actuator (pretty sure that's what it's called) on the back of the IP. I'd have to brush up on the test procedure as it's been a while since I looked into it ... I have the printout at home but can't help from here at work. Maybe someone else can chime in.
__________________
1987 300D, arctic white/palomino--313,000 miles
1978 240D 4-speed, Euro Delivery, light ivory/bamboo--367,500 miles
2005 Jeep Liberty CRD Limited, light khaki/slate--110,000 miles
1995 S320, black/parchment--28,000 miles (Dad's car)
Reply With Quote
  #4  
Old 05-03-2009, 11:33 PM
awsrock's Avatar
Winter Turbo Project!
 
Join Date: May 2008
Location: Tinley Park, IL
Posts: 602
Quote:
Originally Posted by BodhiBenz1987 View Post
Somewhat common on the 603 ... at least mine does it occasionally, and a lot of people have experienced it. Generally it's an EDS issue ... it could be the OVP or the idle actuator (pretty sure that's what it's called) on the back of the IP. I'd have to brush up on the test procedure as it's been a while since I looked into it ... I have the printout at home but can't help from here at work. Maybe someone else can chime in.
If it is not this, it could be a shut off valve on it's way out. The lever on mine likes to sit a bit low, and sometimes rocks up and down. If I manually raise it up, the idle sounds like it goes up a little bit. Worth taking a look at! But more likely, it is an intermittant ELR.
__________________
Dan
1987 300SDL HX30 - 166k
Past: 1987 300D - 264k
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 11:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page