Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-17-2009, 02:29 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 52
M606 Belt Tensioner Problem

Hi everyone, The car is a 96 E300, Is there a torque for the belt tensioner lever bolt? If it is tight it doesn't work or I don't see it move when I rev the engine. Thanks in advance!
Reply With Quote
  #2  
Old 11-17-2009, 03:58 AM
muleears's Avatar
Old MB Driver
 
Join Date: May 2006
Location: Windsor, VA
Posts: 1,435
Quote:
Originally Posted by Phaze2bb View Post
Hi everyone, The car is a 96 E300, Is there a torque for the belt tensioner lever bolt? If it is tight it doesn't work or I don't see it move when I rev the engine. Thanks in advance!
I have a 98, which I believe has the same tensioner system. Mine moves very little when the engine is revved. Seems to vibrate more than move.
__________________

Muleears
'07 E320 Bluetec 133K my DD
'04 Jaguar XJ8 VDP, 34K
'10 Hyundai Accent 60K Grocery Getter
'02 VW Golf soon to be on the road again
'97 E300 Diesel Son's DD
'61 VERY tolerant wife

Hampton Roads, VA USA

Gone but not forgotten:
'67 250S 95K
'86 300SDL
'87 300D Turbo, 364K! R.I.P.
'98 E300 Turbodiesel, 213K
'02 S420, 164K
'01 Prius 138K
Reply With Quote
  #3  
Old 11-17-2009, 03:10 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Walnut Creek, CA & 1,150 miles S of Key West
Posts: 4,872
If you are refering to the 17mm hex "pivot pin" that attaches the pivot arm to the timing case cover it is not supposed to move. It is a pin that is inserted through the pivot arm that the arm rotates around.

The spring is what provides tension, the shock is the damper.
__________________
Terry Allison
N. Calif. & S. of Key West

09' E320 Bluetec 77k
Reply With Quote
  #4  
Old 11-18-2009, 02:46 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 52
M606 Belt Tensioner Problem

What I'm referring to is the lever or pivot which holds the spring and the small shocks. If the 17mm hex pin is tight the lever doesn't move at all, and I get serious vibrations. If it's just kinda tight, normal vibrations. But after driving the car for 10 miles, the pin loosens. One time it almost damage the fan blades. Any ideas, Thanks again!
Reply With Quote
  #5  
Old 11-18-2009, 03:06 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 52
M606 Oil Level Sensor Leak

HI! Every 5000 miles I change the O ring of the oil level sensor because it leaks. Is there something I can do to solve this problem? Maybe a thicker O ring or an improve kind. Thanks in advance!
Reply With Quote
  #6  
Old 11-18-2009, 08:24 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Cross Roads, PA
Posts: 324
As far as the tensioner, you might be missing something. That 17mm should be tight, and bottom out, still allowing the pivot to move freely. Get yourself a free account for the EPC (electronic parts catalog). Then you can look and see if all the parts are there. Or get an account with alldatadiy.com (fairly cheap per year)
__________________
Dennis
2006 E320 CDI Black/Black Leather. Nav, HTD Seats HK stereo 32000 miles.
2000 VW Passat 1.8t 300,000 miles as of Dec 09, 2009 original owner
1997 E300d Silver 300,000 miles As of Jan 05, 2010
3rd owner SOLD
Reply With Quote
  #7  
Old 11-18-2009, 08:26 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Cross Roads, PA
Posts: 324
Quote:
Originally Posted by Phaze2bb View Post
What I'm referring to is the lever or pivot which holds the spring and the small shocks. If the 17mm hex pin is tight the lever doesn't move at all, and I get serious vibrations. If it's just kinda tight, normal vibrations. But after driving the car for 10 miles, the pin loosens. One time it almost damage the fan blades. Any ideas, Thanks again!
Should be 100Nm or 75 ft lbs. Pay special attention to the SHIM part #13
Attached Thumbnails
M606 Belt Tensioner Problem-belt-tensioner.gif  
__________________
Dennis
2006 E320 CDI Black/Black Leather. Nav, HTD Seats HK stereo 32000 miles.
2000 VW Passat 1.8t 300,000 miles as of Dec 09, 2009 original owner
1997 E300d Silver 300,000 miles As of Jan 05, 2010
3rd owner SOLD
Reply With Quote
  #8  
Old 11-18-2009, 02:01 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Walnut Creek, CA & 1,150 miles S of Key West
Posts: 4,872
Guessing you are missing the ~1/8" thick washer (part 13) that Ed referred to in the above post, or that the sacrifical metal sleeve inside the pivot arm has deterioated or is missing.
__________________
Terry Allison
N. Calif. & S. of Key West

09' E320 Bluetec 77k
Reply With Quote
  #9  
Old 11-19-2009, 04:13 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 52
M606 Belt Tensioner Problem

Your both right, I'm missing the 1/8 shim. Thanks again, you guys a big help!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 09:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page