Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-22-2011, 05:28 PM
Beastie's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jul 2001
Location: Brambleton VA
Posts: 793
Crud! 85 300SD was running great overnight not good

I have been really lucky the 85 300Sd has been running fine all winter with the help from various forum members. 3 days ago the weather was warm and I decided to glue the hood insulation pad back in place. I bought the 3M adhesive advised here and went about my business. I though I would be clever
and place 2 prepacked bags of mulch under the hood ( on top of the engine)
so I could let the hood down without latching and use that to keep the pad in place while it dried.
a. these bags were dry so they were not very heavy
b. I placed them carefully.
c. Damn I wish I knew what a great product this was. Spray allow 4 minutes press together and nothing else need be done. Live and learn
Anyway all appeared to have gone well. The next a.m. I went to start the car
and it started okay temp in the 30's a little rough but was not worried.
Then when I drove I noticed a huge loss of power just trying to get to 30 mph, also the 1-2 $ 3-4 shifts were a heck of a lot longer. Now the fuel level was low and I know I need to clean/replace the strainer but if I keep the tank
just above the reserve line all is well for now. I put 1/4of a tank in and drove it hoping that it was just the strainer clogging but that did not appear to help. It was getting late but I popped the hood and tried to see the filter which looked okay. I also looked at where the bags had been to see if I had snagged something with my stupid move of putting the bags there in the first place but saw nothing glaringly wrong. Tomorrow a.m. I will be looking under the hood give a closer inspection to all vacuum lines etc. Any thoughts would be appreciated. Until this point this car has run better than most of the other W126 I have driven and the tranny shifted flawlessly. I am going to look closely at the bowden cable adjstmnt etc but input would be gratefully accepted.
Thanks
Alan

__________________
92 500E Silver 66k
82 Porsche 911SC 84K
68 Cadillac ( Gone Now )
03 Suburban Z71 200K
85 300SD 217k From Original Owner ( Dad )
Reply With Quote
  #2  
Old 02-22-2011, 05:30 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,355
You broke the brittle plastic boost control line going from the banjo bolt on the intake manifold over to the overboost protection switch.
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #3  
Old 02-22-2011, 05:41 PM
Aquaticedge's Avatar
Bump on a log
 
Join Date: Nov 2009
Location: See Biography
Posts: 3,148
or buggered up some other vac line. check them.
__________________
hum.....
1987 300TD 311,000M Stolen. Presumed destroyed
Reply With Quote
  #4  
Old 02-22-2011, 07:19 PM
snookwhaler's Avatar
Linesider
 
Join Date: Feb 2009
Location: Treasure Coast, FL
Posts: 1,417
STOP!!!! DO NOT ADJUST ANYTHING!!!

I would have to agree with both of the above posts. However, you more than likely broke the boost line as mentioned in Post #2. Lots of other little connections could have been placed in jeopardy as well.

Get a Mighty vac and get to work. Find the leaks and fix them.
__________________
AJ

1985 300D (SOLD)

Reply With Quote
  #5  
Old 02-22-2011, 07:52 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,355
I don't see any evidence of a problem with vacuum lines.
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #6  
Old 02-22-2011, 08:55 PM
Walrus's Avatar
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Location: NE Alabama
Posts: 551
Quote:
Originally Posted by kerry View Post
I don't see any evidence of a problem with vacuum lines.
Understood... but can you see a vacuum leak? as advised earlier, get the mighty vac out and start checking...
__________________
RM Smith
1988 560SL

"Where is it again that we are going, and why are we in this handbasket"?
Reply With Quote
  #7  
Old 02-22-2011, 09:19 PM
Palangi's Avatar
L' Résistance
 
Join Date: Dec 2000
Location: Republique de Banana
Posts: 3,496
If the new hood pad is pinching the crankcase vent hose, the engine will run very poorly.
__________________
Palangi

2004 C240 Wagon 203.261 Baby Benz
2008 ML320 CDI Highway Cruiser
2006 Toyota Prius, Saving the Planet @ 48 mpg
2000 F-150, Destroying the Planet @ 20 mpg



TRUMP .......... WHITEHOUSE
HILLARY .........JAILHOUSE
BERNIE .......... NUTHOUSE
0BAMA .......... OUTHOUSE
Reply With Quote
  #8  
Old 02-22-2011, 09:31 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,355
Quote:
Originally Posted by Walrus View Post
Understood... but can you see a vacuum leak? as advised earlier, get the mighty vac out and start checking...
I don't see anything in his symptoms that is indicative of a vacuum leak. What do you see that suggests it?
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #9  
Old 02-22-2011, 10:00 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: Middle TN
Posts: 3,827
Quote:
Originally Posted by kerry View Post
I don't see anything in his symptoms that is indicative of a vacuum leak. What do you see that suggests it?
It is too much of a coincidence to believe that poor running is not because something is knocked loose. Don't start randomly adjusting something ie linkage unless you know it is out of adjustment. Sudden poor shifts cold be vacuum related. No boost or enrichment could be vacuum related.
__________________
85SD 240K & stopped counting getting paint. 84SD 180,000. Probably up for sale in the fall 2020. 85TD beginning to repair to DD status.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-22-2011, 10:03 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,355
Quote:
Originally Posted by Junkman View Post
It is too much of a coincidence to believe that poor running is not because something is knocked loose. Don't start randomly adjusting something ie linkage unless you know it is out of adjustment. Sudden poor shifts cold be vacuum related. No boost or enrichment could be vacuum related.
How could no boost or enrichment be vacuum related? There's no connections between those two systems on this car.
Vacuum leaks would show up as harder shifts. Slower shifts could be from reduced power caused by the broken boost control line.
I wouldn't adjust any linkage, just look at the boost control line first.
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #11  
Old 02-22-2011, 10:39 PM
vstech's Avatar
DD MOD, HVAC,MCP,Mac,GMAC
 
Join Date: Mar 2006
Location: Mount Holly, NC
Posts: 26,389
could have broken the bowden cable adjuster that is on top of the linkage... or popped it off the linkage altogether, and it's not sensing accelerator travel.

easily could be the boost line (many erroneously think this is a vacuum line...) as stated above.

85 has an arv, and I think vacuum controls it and the wastegate as well...

basically, a good well lit inspection of the systems around the location of the bags and the places you put your hands as you lifted the bags is warranted...
__________________
John HAUL AWAY, OR CRUSHED CARS!!! HELP ME keep the cars out of the crusher! A/C Thread
"as I ride with my a/c on... I have fond memories of sweaty oily saturdays and spewing R12 into the air. THANKS for all you do!

My drivers:
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5-5SPEED!!!

1987 300TD
1987 300TD
1994GMC 2500 6.5Turbo truck... I had to put the ladder somewhere!
Reply With Quote
  #12  
Old 02-23-2011, 12:05 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,355
Quote:
Originally Posted by vstech View Post

85 has an arv, and I think vacuum controls it and the wastegate as well...
.
Is that the case on all 85 SD's or just the Calif. version?
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #13  
Old 02-23-2011, 08:34 AM
vstech's Avatar
DD MOD, HVAC,MCP,Mac,GMAC
 
Join Date: Mar 2006
Location: Mount Holly, NC
Posts: 26,389
Quote:
Originally Posted by kerry View Post
Is that the case on all 85 SD's or just the Calif. version?
good question. I'll be getting in an 85 soon for restoration... I'll investigate.
__________________
John HAUL AWAY, OR CRUSHED CARS!!! HELP ME keep the cars out of the crusher! A/C Thread
"as I ride with my a/c on... I have fond memories of sweaty oily saturdays and spewing R12 into the air. THANKS for all you do!

My drivers:
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5-5SPEED!!!

1987 300TD
1987 300TD
1994GMC 2500 6.5Turbo truck... I had to put the ladder somewhere!
Reply With Quote
  #14  
Old 02-23-2011, 10:40 AM
toomany MBZ's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: central Va
Posts: 7,820
I understand all 85's. I've seen a Federal one with the ARV, not sure it has anything to do with the wastegate.

The pic is courtesy of a member here, sorry I can't give kudos to a specific poster.
Attached Thumbnails
Crud! 85 300SD was running great overnight not good-img_4808.jpg  
__________________
83 SD

84 CD
Reply With Quote
  #15  
Old 02-23-2011, 10:43 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Location: Central New York
Posts: 39
I'm new to MB's as well. Same sort of thing happened to me, but not with a bag of mulch. lol
Was 'fiddling' around under hood and broke/snapped the cable adjuster on the linkage as post #11 mentions.

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 04:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page