Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-29-2011, 03:34 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Rhode Island
Posts: 7
84 300td only shifts into 1st with high RPM

I'm going to look at a 84 300td. The owner says that the linkage in the drivetrain needs repair. He says that the car won't shift into first gear unless you really rev up the engine. After that the other gears shift okay. I have a feeling this is a vacuum system issue. He says the vacuum system doesn't work, but in speaking with him, the climate controls are working, so I believe the vacuum pump is working okay.

My guess is the vacuum lines to the transmission are shot, as well as a bunch of other vacuum lines to other various systems.

Does anyone have any clues as to whether it may be something much more serious?

Thanks

__________________
Jarrod

'83 300TD; 130K; "Lucille"

'69 sailboat; Volvo diesel; 4,000 hrs; "Eirene"
Reply With Quote
  #2  
Old 04-29-2011, 03:43 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 8,731
Quote:
Originally Posted by Jarrod View Post
He says that the car won't shift into first gear unless you really rev up the engine.
Meaning that it won't downshift into first gear from a stop? Or?
Reply With Quote
  #3  
Old 04-29-2011, 04:05 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Rhode Island
Posts: 7
I believe it downshifts fine. I'm looking at the car tomorrow. He was very unsure on anything technical. As he explained it briefly over the phone, from a stop with the car in D, the car won't move initially unless the rpm's are high, then the car shifts ok in all the other gears.

Possibly the car is just hesitating a long time when put into D and he's impatient. Maybe dirty tranny filter?

I just wanted to check with everyone here to see if they had any similar experiences. That way when I look at the car/test drive I can diagnose it better.

Thanks
__________________
Jarrod

'83 300TD; 130K; "Lucille"

'69 sailboat; Volvo diesel; 4,000 hrs; "Eirene"
Reply With Quote
  #4  
Old 04-29-2011, 04:09 PM
Aquaticedge's Avatar
Bump on a log
 
Join Date: Nov 2009
Location: See Biography
Posts: 3,148
Maybe really low fluid...dirty filter etc...
__________________
hum.....
1987 300TD 311,000M Stolen. Presumed destroyed
Reply With Quote
  #5  
Old 04-29-2011, 04:09 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Rhode Island
Posts: 7
That's what I was thinking. Coupled with vacuum issues.
__________________
Jarrod

'83 300TD; 130K; "Lucille"

'69 sailboat; Volvo diesel; 4,000 hrs; "Eirene"
Reply With Quote
  #6  
Old 04-29-2011, 06:00 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 8,731
Quote:
Originally Posted by Jarrod View Post
I believe it downshifts fine.
How else does the transmission get into first gear? I cannot upshift into first!!!
Reply With Quote
  #7  
Old 04-29-2011, 06:19 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Rhode Island
Posts: 7
Ha! Yes, I realized this after I hit the enter key and sent the post! My 83 300 takes a few seconds to move after putting it in reverse. I have a feeling this is happening with this car I'm gonna look at. I am hoping that when I shift it into D and sit and wait that she'll start rolling.

I am thinking Tranny Filter. He had a mechanic look at it, but I don't think he was a Benz mechanic.

I just wanted to get some opinions on what could possibly cause the issue. Meaning can I spend $100 and tinker with it and be all set, or am I gonna possibly get myself into trouble with needing a new tranny.

Thanks
__________________
Jarrod

'83 300TD; 130K; "Lucille"

'69 sailboat; Volvo diesel; 4,000 hrs; "Eirene"
Reply With Quote
  #8  
Old 04-29-2011, 09:45 PM
vstech's Avatar
DD MOD, HVAC,MCP,Mac,GMAC
 
Join Date: Mar 2006
Location: Mount Holly, NC
Posts: 26,389
classic B2 piston seal leak issue.
150.00 B2 kit and an hour of time, and bobs your uncle!
__________________
John HAUL AWAY, OR CRUSHED CARS!!! HELP ME keep the cars out of the crusher! A/C Thread
"as I ride with my a/c on... I have fond memories of sweaty oily saturdays and spewing R12 into the air. THANKS for all you do!

My drivers:
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5-5SPEED!!!

1987 300TD
1987 300TD
1994GMC 2500 6.5Turbo truck... I had to put the ladder somewhere!
Reply With Quote
  #9  
Old 04-29-2011, 11:21 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Rhode Island
Posts: 7
Awesome. Thanks John. We'll see how it goes tomorrow then as far as what he defines as "not a lot of rust". lol

Thanks
__________________
Jarrod

'83 300TD; 130K; "Lucille"

'69 sailboat; Volvo diesel; 4,000 hrs; "Eirene"
Reply With Quote
  #10  
Old 04-30-2011, 02:17 AM
Diesel911's Avatar
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Long Beach,CA
Posts: 34,901
Mine had the symptoms your are speaking of until the B2 Piston broke and I had no first at all.

However, changing the Filter and Fluid improved the symptoms enough I drove a whole year before the Piston broke.

__________________
84 300D, 82 Volvo 244Gl Diesel
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 06:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page