Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #31  
Old 08-15-2011, 01:34 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,740
Quote:
Originally Posted by billhard View Post
Was your donor motor also a manual trans car?
Yep and we were lucky, someone already removed the transmission for us. So we just had to remove the mounts and other misc hook ups and out she came. We didn't bring a engine hoist with us, so it would have been pretty hard pulling one with the pnp's lifter that had the transmission. We are lucky I have a friend in town with a hoist we can borrow.

__________________
Reply With Quote
  #32  
Old 08-16-2011, 07:53 AM
A work in process...
 
Join Date: Oct 2009
Location: Texas
Posts: 985
Impressive. You are an inspiration to me.
__________________
Codifex
1981 240D ChinaBlue (Got her running with a donor engine.)
1983 300DTurbo w/sunroof.
1984 300TD manual sunroof. (Electrical Gremlins)
Reply With Quote
  #33  
Old 08-22-2011, 02:37 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,740
Okay we spent from 10-9 yesterday getting the old engine out, parts switched and cleaned up. We will finish the install on wensday and see what other bugs my show themselves.

Neat things we noticed is that the transmssion has been rebuilt, with a new clutch, new ebrake cable, speedo cable and some front end bushings.

All the bushings on the transmission linkage are gone, hints to why it is soooooo hard to get into gear. Anyone have a hint to how to press out the old metal rings? from the original bushings?

I don't think this is a factory ac car, the bracket has bet cut to fit around the water pump, so we just kept this off and decided to remove the ac instead of repairing it.

I don't think anything was ever done to the original engine, the nylon screen on the oil filter was clogged to hell. The air filter is clogged with pine needles and about 1/2inch of grime stuck to it. Still had the original breaded fuel in lines..spliced in many places..original power steering reservoir lines...and you couldn't even tell there was a red oel cap on the injection pump.

Also looks like we'll need a new radiator, any idea where to get one? Going to see about recoreing it.

Heres photos.

old engine






This is as far as we got last night....and yes my driveway is now ruined.


Does anyone need anything from the old engine?
__________________
Reply With Quote
  #34  
Old 08-22-2011, 03:05 PM
Stretch's Avatar
...like a shield of steel
 
Join Date: Sep 2009
Location: Somewhere in the Netherlands
Posts: 14,461
Nice work - I see you're putting in the hours - good job.

Post a picture of the shifter bushings you want to replace. My guess would be that you just buy them in one piece... but to be sure a picture would help...
__________________
1992 W201 190E 1.8 171,000 km - Daily driver
1981 W123 300D ~ 100,000 miles / 160,000 km - project car stripped to the bone
1965 Land Rover Series 2a Station Wagon CIS recovery therapy!
1961 Volvo PV544 Bare metal rat rod-ish thing

I'm here to chat about cars and to help others - I'm not here "to always be right" like an internet warrior



Don't leave that there - I'll take it to bits!
Reply With Quote
  #35  
Old 08-26-2011, 11:29 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,740
Well the new motor is in and running but it seems a little rough. Going to check the valves this afternoon. It also has the original motor mounts and transmission mount...waiting on replacements and the engine shock is disconnected. Think its that problem or something else?

http://www.youtube.com/watch?v=UitXO7Y212k
__________________
Reply With Quote
  #36  
Old 08-26-2011, 12:30 PM
Registered User
 
Join Date: May 2008
Location: southern CA
Posts: 416
my 2 cents, the engine mounts and shock absorber will dampen a lot of that out.
__________________
1972 280SE 4.5
Reply With Quote
  #37  
Old 08-26-2011, 02:57 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: New England
Posts: 219
Congratulations.
__________________
Running:
85 300SD, 400K+, anthracite gray
97 S320, 275K black
02 E320 4matic Wagon, 175K green
88 Dodge W100, 165K, 4wd beast
Projects:
none, at the moment
Past:
83 300SD white, 350K+
84 300SD silver, 275K
00 C230 Kompressor, 200K+
Reply With Quote
  #38  
Old 08-26-2011, 03:28 PM
TheDon's Avatar
Ghost of Diesels Past
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 13,282
If your old engine had a non EGR intake I'd love to just have the intake and air cleaner.

nevermind, yous is a w115. I need the w123 version..

but looks good!


Also, did you spray Ether into the intake?????
Reply With Quote
  #39  
Old 08-26-2011, 04:48 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,740
Quote:
Originally Posted by TheDon View Post

Also, did you spray Ether into the intake?????
Only in the back of the truck to confirm it was working. After we stuck it in the car and primed a bit...it popped right off and has since. The engine already had the glow plug upgrade.

__________________
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 01:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page