Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-23-2011, 04:27 PM
1975300D's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: Newmarket, Ontario
Posts: 273
Perfectly starting 75 300 now silent

Well, my 75 300 which was starting nicely two days ago, now is silent. The battery is good, the accessories work, the headlights shine bright, but when I turn the key, the starter motor is silent. The glow plugs get hot, but no starter motor.

I have only worked on the headlights and changed a glow plug yesterday.

so what gives?

Is there a fuse for the starter motor?

BTW, i have recently had problems with the ignition lock. Sometimes it refuses to turn and I have to use all my wrist strength to get it to turn. Then it works fine for 10 starts or so, then locks up again.

Do I have to take off the dash to get the ignition lock out?

__________________
1975 300D
Reply With Quote
  #2  
Old 08-23-2011, 04:46 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,350
No that familiar with the 115 but I doubt there is a fuse in the starter circuit. Have you tried jumping the starter? 123's have a junction box where you can jump the terminals and engage the starter. 116's have them too so I'm guessing that a 115 has one somewhere.
It probably has something to do with the failing ignition switch. Again, I'm not familar with the 115's but on a 123, you don't want to let a problem like that fester because it reaches a point where the key won't turn at all and replacing the ignition assembly becomes a giant PIA. Much easier to do while the key is still turning.
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #3  
Old 08-23-2011, 05:25 PM
1975300D's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: Newmarket, Ontario
Posts: 273
HI Kerry, so how do i replace the key assembly? I took off the circlip but that didn't do anything. How do I get it out?
__________________
1975 300D
Reply With Quote
  #4  
Old 08-23-2011, 06:03 PM
79Mercy's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Florida
Posts: 4,131
Try starting it in Neutral, its prolly a bad NSS.
__________________
1985 300TD Turbo Euro-wagon
1979 280CE 225,200 miles
1985 300D Turbo 264,000 miles
1976 240D 190,000 miles
1979 300TD 220,000

GONE but not forgotten
1976 300D 195,300 miles
1983 300D Turbo 175,000 miles

http://i42.photobucket.com/albums/e3...e485-1-2-1.jpg
Reply With Quote
  #5  
Old 08-23-2011, 06:09 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,350
I'm not familiar with the ignition assembly on a 115. Try a search. I doubt its the NSS if the key is having problems.
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #6  
Old 08-23-2011, 08:02 PM
79Mercy's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Florida
Posts: 4,131
Quote:
Originally Posted by kerry View Post
I'm not familiar with the ignition assembly on a 115. Try a search. I doubt its the NSS if the key is having problems.
once the key turns he said the glowplugs were working, but when he turns it the rest of the way nothing happens... sounds like it could be a bad NSS.
__________________
1985 300TD Turbo Euro-wagon
1979 280CE 225,200 miles
1985 300D Turbo 264,000 miles
1976 240D 190,000 miles
1979 300TD 220,000

GONE but not forgotten
1976 300D 195,300 miles
1983 300D Turbo 175,000 miles

http://i42.photobucket.com/albums/e3...e485-1-2-1.jpg
Reply With Quote
  #7  
Old 08-23-2011, 08:07 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,350
He has other electrical problems with the car too.
__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
  #8  
Old 08-23-2011, 08:11 PM
79Mercy's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Florida
Posts: 4,131
i understand that, but i would first try and start the motor with the tranny in N
__________________
1985 300TD Turbo Euro-wagon
1979 280CE 225,200 miles
1985 300D Turbo 264,000 miles
1976 240D 190,000 miles
1979 300TD 220,000

GONE but not forgotten
1976 300D 195,300 miles
1983 300D Turbo 175,000 miles

http://i42.photobucket.com/albums/e3...e485-1-2-1.jpg
Reply With Quote
  #9  
Old 08-23-2011, 10:06 PM
Save the manuals!
 
Join Date: Jan 2006
Location: .
Posts: 3,416
Quote:
Originally Posted by 1975300D View Post
Well, my 75 300 which was starting nicely two days ago, now is silent. The battery is good, the accessories work, the headlights shine bright, but when I turn the key, the starter motor is silent. The glow plugs get hot, but no starter motor.

I have only worked on the headlights and changed a glow plug yesterday.

so what gives?

Is there a fuse for the starter motor?

BTW, i have recently had problems with the ignition lock. Sometimes it refuses to turn and I have to use all my wrist strength to get it to turn. Then it works fine for 10 starts or so, then locks up again.

Do I have to take off the dash to get the ignition lock out?
When you are having difficulty turning the key have you tried to turn the steering wheel at the same time? The steering lock may be sticking.

I would bet that the car will start when you put the shifter in neutral. If the sensor has not failed you may have lost the shifter bushings.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-23-2011, 11:41 PM
1975300D's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: Newmarket, Ontario
Posts: 273
Hi Guys, yes I tried starting it with the shifter in neutral. The thing was starting fine and then today the starter motor is asleep.
__________________
1975 300D
Reply With Quote
  #11  
Old 08-23-2011, 11:48 PM
79Mercy's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Florida
Posts: 4,131
jump the small phillips head screw to the upper most 17mm nut on the starter, it should engage the starter...
__________________
1985 300TD Turbo Euro-wagon
1979 280CE 225,200 miles
1985 300D Turbo 264,000 miles
1976 240D 190,000 miles
1979 300TD 220,000

GONE but not forgotten
1976 300D 195,300 miles
1983 300D Turbo 175,000 miles

http://i42.photobucket.com/albums/e3...e485-1-2-1.jpg
Reply With Quote
  #12  
Old 08-24-2011, 07:00 PM
1975300D's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: Newmarket, Ontario
Posts: 273
I jumped the screws as you said, and it got the starter motor to go.

Still, I discovered that my key is not the problem. It was just the steering wheel lock interfering with the key. So I don't know what the problem might be.

__________________
1975 300D
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 07:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page