Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #76  
Old 08-25-2012, 02:13 PM
gsxr's Avatar
Unbanned...?
 
Join Date: Aug 2001
Location: USA
Posts: 7,989
Quote:
Originally Posted by Army View Post
What's gone wrong with a transmission pan and a gasket?
People over-torque the pan bolts, crush the gasket, and possibly warp the pan. The bolts are supposed to be 7-8Nm and not many folks have the correct torque wrench for that.

__________________
Dave M.
Boise, ID

1997 E420 - 155kmi (Bugeyes)
1994 E420 - 145kmi (Blondie)
1993 500E - 193kmi (Lollipop)
1992 400E - 189kmi (Stinky Dirty)
Check out my website photos, documents, and movies!
Reply With Quote
  #77  
Old 08-26-2012, 05:25 PM
JamesDean's Avatar
Electrical Engineer
 
Join Date: Apr 2005
Location: NE Ohio
Posts: 5,009
Test results.

I tore out the cluster early today and replace some bulbs and paint the needles. After that I bolted up the rear of the transmission, put 5 L of fluid down the dipstick and gave it a shot.

It seems to be shifting. I held the engine at 3000 rpm, and started out with the shifter in 2. I moved it up to 3 and rpms dropped a bit. I moved it to D and it dropped again. So it looks like it is shifting. Its very difficult to feel/hear anything w/o the drive shaft installed and the exhaust blaring out in my garage.

The trans might still be slightly low on fluid but that'll be sorted out when I get it on all 4 wheels again.

I've gotta bolt up the drive shaft and exhaust at some point. Not sure if I feel like doing that today or not.
__________________
Cruise Control not working? Send me PM or email (jamesdean59@gmail.com). I might be able to help out.
Check here for compatibility, diagnostics, and availability!

82 300SD 145k
82 300SD 265k
87 420SEL 230k
89 420SEL 210k
89 560SEL 118k
90 300SE 262k RIP 5/25/2010
90 560SEL 154k
91 300D 2.5 Turbo. 241k
93 190E 3.0 235k
93 300E 195k
Reply With Quote
  #78  
Old 08-30-2012, 12:23 PM
JamesDean's Avatar
Electrical Engineer
 
Join Date: Apr 2005
Location: NE Ohio
Posts: 5,009
D Day was yesterday. I bolted up the driveshaft, exhaust and everything save for the encapsulation panels, an exhaust shield and the front driveshaft "if the flex disc brakes" support.

Dropped the car back on its wheels and went for a drive.

IT SHIFTS. Thank goodness. What an annoyance all that work was though for a measly $6 in plastic gears.
__________________
Cruise Control not working? Send me PM or email (jamesdean59@gmail.com). I might be able to help out.
Check here for compatibility, diagnostics, and availability!

82 300SD 145k
82 300SD 265k
87 420SEL 230k
89 420SEL 210k
89 560SEL 118k
90 300SE 262k RIP 5/25/2010
90 560SEL 154k
91 300D 2.5 Turbo. 241k
93 190E 3.0 235k
93 300E 195k
Reply With Quote
  #79  
Old 08-30-2012, 12:40 PM
Stretch's Avatar
...like a shield of steel
 
Join Date: Sep 2009
Location: Somewhere in the Netherlands
Posts: 14,287
Well congratulations - are you happy with the shifting or do you need to fine tune it?
__________________
1992 W201 190E 1.8 171,000 km - Daily driver
1981 W123 300D ~ 100,000 miles / 160,000 km - project car stripped to the bone
1965 Land Rover Series 2a Station Wagon CIS recovery therapy!
1961 Volvo PV544 Bare metal rat rod-ish thing

I'm here to chat about cars and to help others - I'm not here "to always be right" like an internet warrior



Don't leave that there - I'll take it to bits!
Reply With Quote
  #80  
Old 08-30-2012, 01:18 PM
JamesDean's Avatar
Electrical Engineer
 
Join Date: Apr 2005
Location: NE Ohio
Posts: 5,009
So far I am happy with them. I've only driven the car around my block a few times. They seemed firm and normal to me.

A question on flex disc bolts though.

On the front flex discs, the bolts are install with the bolt going towards the engine (the only way I could see being able to access the alan head) (nuts on trans side)

On the rear flex disc I installed them all bolts going outwards towards the rear (nuts on diff side)

I couldn't see any issues with this as they're all torqued down to spec and everything seems fully seated.

Any thoughts on this?
__________________
Cruise Control not working? Send me PM or email (jamesdean59@gmail.com). I might be able to help out.
Check here for compatibility, diagnostics, and availability!

82 300SD 145k
82 300SD 265k
87 420SEL 230k
89 420SEL 210k
89 560SEL 118k
90 300SE 262k RIP 5/25/2010
90 560SEL 154k
91 300D 2.5 Turbo. 241k
93 190E 3.0 235k
93 300E 195k
Reply With Quote
  #81  
Old 08-30-2012, 03:24 PM
Stretch's Avatar
...like a shield of steel
 
Join Date: Sep 2009
Location: Somewhere in the Netherlands
Posts: 14,287
On a W123 you are meant to have heads facing the centre bearing - I'm not sure about your car - check the FSM?
__________________
1992 W201 190E 1.8 171,000 km - Daily driver
1981 W123 300D ~ 100,000 miles / 160,000 km - project car stripped to the bone
1965 Land Rover Series 2a Station Wagon CIS recovery therapy!
1961 Volvo PV544 Bare metal rat rod-ish thing

I'm here to chat about cars and to help others - I'm not here "to always be right" like an internet warrior



Don't leave that there - I'll take it to bits!
Reply With Quote
  #82  
Old 08-30-2012, 03:29 PM
JamesDean's Avatar
Electrical Engineer
 
Join Date: Apr 2005
Location: NE Ohio
Posts: 5,009
The bolt heads on the front caliper face the center bearing...The rear as well. I wasn't going to be able to install the bolts the other way, the diff housing was impeding that and the only way to get that to work would have been to flex the disc a little, which required dropping the drive shaft again and at that point in time I said no way.

I shall check the 201 FSM.
__________________
Cruise Control not working? Send me PM or email (jamesdean59@gmail.com). I might be able to help out.
Check here for compatibility, diagnostics, and availability!

82 300SD 145k
82 300SD 265k
87 420SEL 230k
89 420SEL 210k
89 560SEL 118k
90 300SE 262k RIP 5/25/2010
90 560SEL 154k
91 300D 2.5 Turbo. 241k
93 190E 3.0 235k
93 300E 195k
Reply With Quote
  #83  
Old 08-30-2012, 03:34 PM
Hit Man X's Avatar
I LOVE BRUNETTES
 
Join Date: Sep 2004
Location: FUNKYTOWN
Posts: 9,038
Thumbs up

Good news!
__________________
I'm not a doctor, but I'll have a look.

'85 300SD 244k
'87 300SDL 251k
'90 300SEL 325k
'91 560SEL 189k

Eight others from IH, BMW, GM, Ford, and Volvo.

Liberty will not descend to a people; a people must raise themselves to liberty.
[/IMG]
Reply With Quote
  #84  
Old 10-06-2012, 10:24 PM
JamesDean's Avatar
Electrical Engineer
 
Join Date: Apr 2005
Location: NE Ohio
Posts: 5,009
To wrap up my part of this thread:

I had an incident after this described here:
91 300D 2.5. Wont Go Over 2,000 rpms!
__________________
Cruise Control not working? Send me PM or email (jamesdean59@gmail.com). I might be able to help out.
Check here for compatibility, diagnostics, and availability!

82 300SD 145k
82 300SD 265k
87 420SEL 230k
89 420SEL 210k
89 560SEL 118k
90 300SE 262k RIP 5/25/2010
90 560SEL 154k
91 300D 2.5 Turbo. 241k
93 190E 3.0 235k
93 300E 195k
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 11:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page