Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-17-2012, 08:43 PM
muleears's Avatar
Old MB Driver
 
Join Date: May 2006
Location: Windsor, VA
Posts: 1,435
Tranny hunting for fourth gear and other issues.

I have been searching K1 and K2 and B2 piston threads and haven't found what I'm looking for. My son's (new to us) 86 300SDL has the following shift problems: Under hard acceleration (kick down engaged) the 1>2 shift is ok, the 2>3 won't take place unless I left off slightly on the accelerator, and the 3>4 shift it "hunts" for 4th. When I say hunts I mean the RPM's vary up and down with no change in the accelerator position. It eventually shifts but usually I need to left off some for it to shift. I have also noticed some stacking (double shifting) of the 2>3 or 3>4 shifts (can't remember which) under slow acceleration.

My question is, will a superior shift kit help this situation? Or am I looking at a different problem entirely? I don't have a flaring issue, the shifts are reasonably firm and (other than when "hunting") occur at the appropriate RPM. Both bowden cable and modulator seem to be adjusted properly.

A wild guess is 250K on the tranny, the fluid level is correct, but don't know when the last service was done. Planning one this week with Dexron III.

Any input is appreciated.

__________________

Muleears
'07 E320 Bluetec 133K my DD
'04 Jaguar XJ8 VDP, 34K
'10 Hyundai Accent 60K Grocery Getter
'02 VW Golf soon to be on the road again
'97 E300 Diesel Son's DD
'61 VERY tolerant wife

Hampton Roads, VA USA

Gone but not forgotten:
'67 250S 95K
'86 300SDL
'87 300D Turbo, 364K! R.I.P.
'98 E300 Turbodiesel, 213K
'02 S420, 164K
'01 Prius 138K
Reply With Quote
  #2  
Old 11-17-2012, 09:11 PM
Doktor Bert's Avatar
Das Sturm Uberdoktor
 
Join Date: Jan 2005
Location: Palm Springs, CA.
Posts: 2,670
Verify detent cable adjustment is correct....
__________________
Did you just pass my 740 at 200 kmh in a 300SD?????

1978 300SD 'Phil' - 1,315,853 Miles And Counting - 1, 317,885 as of 12/27/2012 - 1,333,000 as of 05/10/2013, 1,337,850 as of July 15, 2013, 1,339,000 as of August 13, 2013



100,000 miles since June 2005 Overhaul - Sold January 25th, 2014 After 1,344,246 Miles & 20 Years of Ownership
Reply With Quote
  #3  
Old 11-17-2012, 11:33 PM
muleears's Avatar
Old MB Driver
 
Join Date: May 2006
Location: Windsor, VA
Posts: 1,435
Quote:
Originally Posted by Doktor Bert View Post
Verify detent cable adjustment is correct....
When you say detent cable, do you mean the bowden cable that controls the shift points? I am not familiar with that term. Thanks for the advice.
__________________

Muleears
'07 E320 Bluetec 133K my DD
'04 Jaguar XJ8 VDP, 34K
'10 Hyundai Accent 60K Grocery Getter
'02 VW Golf soon to be on the road again
'97 E300 Diesel Son's DD
'61 VERY tolerant wife

Hampton Roads, VA USA

Gone but not forgotten:
'67 250S 95K
'86 300SDL
'87 300D Turbo, 364K! R.I.P.
'98 E300 Turbodiesel, 213K
'02 S420, 164K
'01 Prius 138K
Reply With Quote
  #4  
Old 11-18-2012, 11:17 AM
Doktor Bert's Avatar
Das Sturm Uberdoktor
 
Join Date: Jan 2005
Location: Palm Springs, CA.
Posts: 2,670
Yes....
__________________
Did you just pass my 740 at 200 kmh in a 300SD?????

1978 300SD 'Phil' - 1,315,853 Miles And Counting - 1, 317,885 as of 12/27/2012 - 1,333,000 as of 05/10/2013, 1,337,850 as of July 15, 2013, 1,339,000 as of August 13, 2013



100,000 miles since June 2005 Overhaul - Sold January 25th, 2014 After 1,344,246 Miles & 20 Years of Ownership
Reply With Quote
  #5  
Old 11-18-2012, 12:58 PM
muleears's Avatar
Old MB Driver
 
Join Date: May 2006
Location: Windsor, VA
Posts: 1,435
Quote:
Originally Posted by Doktor Bert View Post
Yes....
It seemed to be ok, but I will research and check it out. Thanks.
__________________

Muleears
'07 E320 Bluetec 133K my DD
'04 Jaguar XJ8 VDP, 34K
'10 Hyundai Accent 60K Grocery Getter
'02 VW Golf soon to be on the road again
'97 E300 Diesel Son's DD
'61 VERY tolerant wife

Hampton Roads, VA USA

Gone but not forgotten:
'67 250S 95K
'86 300SDL
'87 300D Turbo, 364K! R.I.P.
'98 E300 Turbodiesel, 213K
'02 S420, 164K
'01 Prius 138K
Reply With Quote
  #6  
Old 11-18-2012, 01:05 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 3
I just fixed the same issue on my 82 300d turbo yesterday night.

What did you do to your W123 today in 2012? - Page 66 - Benzworld.org - Mercedes-Benz Discussion Forum

I used two of K1 spring kits(part number 126 270 44 77) for both k1 and k2.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-18-2012, 02:45 PM
muleears's Avatar
Old MB Driver
 
Join Date: May 2006
Location: Windsor, VA
Posts: 1,435
Just went for a drive and here is what I found. Under light acceleration all shifts were soft but positive at 2000-2200 RPM's. Moderate acceleration, 3/4 pedal, shifts took place at 3500 RPM's and were firm. Full acceleration, 1>2 was about 3000 RPM's, 2>3 was above 4000, the 3>4 appears to not want to shift above 4000 and it "hunts" or surges until it shifts.

Actually I don't know why I'm worried about this, it will never be driven as hard as I'm driving it now to test it. Under normal driving, shifts are at the appropriate speed and firmness. I guess I'm just worried that passing someone it will start hunting on me and not upshift.
__________________

Muleears
'07 E320 Bluetec 133K my DD
'04 Jaguar XJ8 VDP, 34K
'10 Hyundai Accent 60K Grocery Getter
'02 VW Golf soon to be on the road again
'97 E300 Diesel Son's DD
'61 VERY tolerant wife

Hampton Roads, VA USA

Gone but not forgotten:
'67 250S 95K
'86 300SDL
'87 300D Turbo, 364K! R.I.P.
'98 E300 Turbodiesel, 213K
'02 S420, 164K
'01 Prius 138K
Reply With Quote
  #8  
Old 11-18-2012, 10:14 PM
vstech's Avatar
DD MOD, HVAC,MCP,Mac,GMAC
 
Join Date: Mar 2006
Location: Mount Holly, NC
Posts: 26,389
when was the last filter/fluid change?
how is the fluid level at FULL operating temp of the transmission fluid. after a LEAST a 20 minute drive, on PERFECTLY LEVEL surface?
__________________
John HAUL AWAY, OR CRUSHED CARS!!! HELP ME keep the cars out of the crusher! A/C Thread
"as I ride with my a/c on... I have fond memories of sweaty oily saturdays and spewing R12 into the air. THANKS for all you do!

My drivers:
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5Turbo
1987 190D 2.5-5SPEED!!!

1987 300TD
1987 300TD
1994GMC 2500 6.5Turbo truck... I had to put the ladder somewhere!
Reply With Quote
  #9  
Old 11-19-2012, 05:01 AM
muleears's Avatar
Old MB Driver
 
Join Date: May 2006
Location: Windsor, VA
Posts: 1,435
Quote:
Originally Posted by vstech View Post
when was the last filter/fluid change?
how is the fluid level at FULL operating temp of the transmission fluid. after a LEAST a 20 minute drive, on PERFECTLY LEVEL surface?
No idea when the last service was. Fluid is red and clear. Checked it when we bought the car, after our test drive, which wasn't 20 minutes. I'll take it for a good run this morning and check it again and get you a definitive answer. Thanks for the help.
__________________

Muleears
'07 E320 Bluetec 133K my DD
'04 Jaguar XJ8 VDP, 34K
'10 Hyundai Accent 60K Grocery Getter
'02 VW Golf soon to be on the road again
'97 E300 Diesel Son's DD
'61 VERY tolerant wife

Hampton Roads, VA USA

Gone but not forgotten:
'67 250S 95K
'86 300SDL
'87 300D Turbo, 364K! R.I.P.
'98 E300 Turbodiesel, 213K
'02 S420, 164K
'01 Prius 138K
Reply With Quote
  #10  
Old 11-19-2012, 02:50 PM
muleears's Avatar
Old MB Driver
 
Join Date: May 2006
Location: Windsor, VA
Posts: 1,435
Quote:
Originally Posted by vstech View Post
when was the last filter/fluid change?
how is the fluid level at FULL operating temp of the transmission fluid. after a LEAST a 20 minute drive, on PERFECTLY LEVEL surface?
vstech, I thought you had found a simple solution. I drove the car about 18 miles parked it and checked the fluid and it was a quarter inch below the low mark. I thought Bingo! What a stupid mistake I had made. But I added the correct amount and I still have the same surging, hunting tranny. Not sure what to do till after we do the service this weekend. I guess I'll check back then.

__________________

Muleears
'07 E320 Bluetec 133K my DD
'04 Jaguar XJ8 VDP, 34K
'10 Hyundai Accent 60K Grocery Getter
'02 VW Golf soon to be on the road again
'97 E300 Diesel Son's DD
'61 VERY tolerant wife

Hampton Roads, VA USA

Gone but not forgotten:
'67 250S 95K
'86 300SDL
'87 300D Turbo, 364K! R.I.P.
'98 E300 Turbodiesel, 213K
'02 S420, 164K
'01 Prius 138K
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 04:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page