Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-23-2012, 02:06 PM
Zacharias's Avatar
Not so amused
 
Join Date: Apr 2010
Location: West Quebec
Posts: 4,025
Intermittent no glow - '85 300d

Last week or so on cold starts the glow relay isn't engaging on the first try. Always comes to life if I turn the key back to O then try again.

I did find an old post by Kerry where he talked about a similar problem and he opened up the relay and cleaned the contacts.

Is this the best/usual course of action?

Kerry, if you read this, did the cleaning make any difference on the '84 SD?

__________________


Mac
2002 e320 4matic estate│1985 300d│1980 300td
Previous: 1979 & 1982 & 1983 300sd │ 1982 240d

“Let's take a drive into the middle of nowhere with a packet of Marlboro lights and talk about our lives.” ― Joseph Heller, Catch-22
Reply With Quote
  #2  
Old 11-23-2012, 03:08 PM
Banned
 
Join Date: May 2002
Location: Blue Point, NY
Posts: 25,396
Quote:
Originally Posted by Zacharias View Post
Last week or so on cold starts the glow relay isn't engaging on the first try. Always comes to life if I turn the key back to O then try again.
How do you know this?

What is the symptom?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-23-2012, 03:10 PM
Zacharias's Avatar
Not so amused
 
Join Date: Apr 2010
Location: West Quebec
Posts: 4,025
No glow light.

No preheat (motor starts very hard).
__________________


Mac
2002 e320 4matic estate│1985 300d│1980 300td
Previous: 1979 & 1982 & 1983 300sd │ 1982 240d

“Let's take a drive into the middle of nowhere with a packet of Marlboro lights and talk about our lives.” ― Joseph Heller, Catch-22
Reply With Quote
  #4  
Old 11-23-2012, 03:13 PM
Banned
 
Join Date: May 2002
Location: Blue Point, NY
Posts: 25,396
The issue with no glow light can be a couple of plugs that are not working. I would check that first prior to condemning the relay as intermittent.

Relays don't usually fail to work one minute and then magically work in the next attempt.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-23-2012, 03:16 PM
Zacharias's Avatar
Not so amused
 
Join Date: Apr 2010
Location: West Quebec
Posts: 4,025
Quote:
Originally Posted by Brian Carlton View Post
The issue with no glow light can be a couple of plugs that are not working. I would check that first prior to condemning the relay as intermittent.

Relays don't usually fail to work one minute and then magically work in the next attempt.
Glowplugs were new a few weeks ago.

I agree on the observation on the relay, in the past they have either worked or not, but I did find the post where Kerry had the same issue on his daughter's car. He opened up the relay and cleaned the contacts, which initially fixed it, but the issue came back soon after.

If I return the key to KPO and retry it glows normally and starts flawlessly.
__________________


Mac
2002 e320 4matic estate│1985 300d│1980 300td
Previous: 1979 & 1982 & 1983 300sd │ 1982 240d

“Let's take a drive into the middle of nowhere with a packet of Marlboro lights and talk about our lives.” ― Joseph Heller, Catch-22
Reply With Quote
  #6  
Old 11-23-2012, 03:23 PM
Banned
 
Join Date: May 2002
Location: Blue Point, NY
Posts: 25,396
Quote:
Originally Posted by Zacharias View Post
Glowplugs were new a few weeks ago.

I agree on the observation on the relay, in the past they have either worked or not, but I did find the post where Kerry had the same issue on his daughter's car. He opened up the relay and cleaned the contacts, which initially fixed it, but the issue came back soon after.

If I return the key to KPO and retry it glows normally and starts flawlessly.
Anything is possible, but, if it were me, I'd recheck the glow plugs.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-23-2012, 03:23 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 18,355
Cleaning the contacts did extend the period between failures to connect but not significantly. I ended up replacing the relay.

__________________
1977 300d 70k--sold 08
1985 300TD 185k+
1984 307d 126k--sold 8/03
1985 409d 65k--sold 06
1984 300SD 315k--daughter's car
1979 300SD 122k--sold 2/11
1999 Fuso FG Expedition Camper
1993 GMC Sierra 6.5 TD 4x4
1982 Bluebird Wanderlodge CAT 3208--Sold 2/13
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 04:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page