Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-08-2003, 06:17 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 25
wiper problem

So, after the snow here a in New York, one of my windshield wipers has stopped working. At first, we thought it was just the weight of the snow on the windshield. Unfortunately, even with out it, it still doesn't work. Driver's side is fine, passengers "tries" to go up each time, but only moves about a 1/4 of an inch. Interestingly, if I lift it off the windshield, it will rotate back and forth in the air without a problem.

So, gave it a bit of a push, cleaned it, oiled it, made sure it wasn't caught on something.. Nothing. I hate the idea of putting my car in the shop over such a thing.. Any suggestions? Can anyone help me save what's left of my bruised male ego?

Joe

82' 300D Turbo
Reply With Quote
  #2  
Old 03-08-2003, 06:21 PM
Moderator
 
Join Date: Jul 2001
Location: Old Lyme, Connecticut
Posts: 3,596
Joe,

It has been a while but I believe the wiper arm attaches to a splined stub shaft, and the connection is covered by the black trim part on the wiper arm. The trim piece pivots up to give you access to the splined connection. Sounds like yours has possibly unseated. I think the fix is to take it off altogether, clean up the splines, and then refit and retighten it.

Like I said it has been a while, but I am fairly certain yours is the same as my old 240D. Good luck, Jim
__________________
Own:
1986 Euro 190E 2.3-16 (291,000 miles),
1998 E300D TurboDiesel, 231,000 miles -purchased with 45,000,
1988 300E 5-speed 252,000 miles,
1983 240D 4-speed, purchased w/136,000, now with 222,000 miles.
2009 ML320CDI Bluetec, 89,000 miles

Owned:
1971 220D (250,000 miles plus, sold to father-in-law),
1975 240D (245,000 miles - died of body rot),
1991 350SD (176,560 miles, weakest Benz I have owned),
1999 C230 Sport (45,400 miles),
1982 240D (321,000 miles, put to sleep)
Reply With Quote
  #3  
Old 03-09-2003, 09:39 PM
billrok's Avatar
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Location: Chicago area
Posts: 242
I had mine off of my 85 300SD and they use a taper lock not a typical spline. Lift the black cap off the base of the wiper and check the bolt. It's probably loose. Hopefully you didn't strip it. One quick tip: NEVER use the windshield wipers on your car to remove any snow or ice. Take the time to clear all the snow off the windshield or you will burn out the motor or strip out the taper lock/spline. Not a good thing on the old Benz's.
__________________
Orland Park, IL
1985 300SD 215,000 miles
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 01:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page