Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-25-2003, 01:32 PM
Jim B+
Guest
 
Posts: n/a
My "new" '81 240D makes a lot of clatter on start-up...

that my two '83s don't. The new car has a manual tranny and 138k on the clock. Smooths out when warm, but wondering if this is something to be concerned about. Car appears to have had extremely good care, but not used that often.

Thoughts? Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-25-2003, 10:50 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: northern Calif
Posts: 72
mine also makes more noise than other 300d i have heard,it pegs the oil pressure when cold and drops just below 2 at an idle when warm, but not too worried, as long as the valves are adjusted and regular oil changes are kept up, never had another 240d to compare too.
__________________
Gretchen 1981 240D 4-spd 213,000 mi
1979 240D 4-spd 298,000 mi parts car

1994 BMW 325is
1991 Dodge turbo diesel
1997 ford expedition

BILL
Reply With Quote
  #3  
Old 10-26-2003, 11:13 AM
Registered Diesel Burner
 
Join Date: Aug 2001
Location: Northern Virginia
Posts: 2,911
Cinderella had something of a rough startup that turned out to be a weak glow plug. I never really thought it was a glow plug because it smoothed out so quickly, but it was certainly rougher than expected at the instant of the start.

One day I just decided to test the glow plugs for the heck of it since they are so easy to test with a 20-amp amp meter. They are supposed to draw a lot of current initially and then settle down to around 12 amps steady-state when hot. I had one that would only pull about 5 amps. In this particular case it could also be found bad by its resistance reading - higher than the other three.

Replaced it with another used one in the garage and it starts smoothly now. The one that came out was the original manufacturer glow plug, dated 1981, Beru, with a Mercedes Star on it!

Ken300D
__________________
--------------------------
1982 300D at 351K miles
1984 300SD at 217K miles
1987 300D at 370K miles
Reply With Quote
  #4  
Old 10-26-2003, 12:38 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2001
Location: central Texas
Posts: 17,277
MY 80 does the same thing. Maybe the working of the tensioner is sticky when first starting up... (?)
Reply With Quote
  #5  
Old 10-27-2003, 01:56 AM
unkl300d's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jul 1999
Location: San Francisco, Ca
Posts: 2,275
DIESEL PURGE TO CLEAN THE INJECTORS>

my two cents
__________________
1979 300D 199 K miles
1995 C280 95 K miles
1992 Cadillac Eldorado Touring Coupe 57K miles
********************
1979 240D 140Kmiles (bought for parents) *SOLD.
SAN FRANCISCO/(*San Diego)
1989 300SE 148 K miles *SOLD
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 04:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page