Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Performance Paddock

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-05-2007, 07:29 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Chattanooga, TN
Posts: 146
'94 E500 Tranny Slip

Help!!

My 1994 E500 is not "grabbing" when I put the shifter in reverse. Fluid level is correct (there are two levels on the dip stick, it is full where it says "180", the higher of the two measurement places), it has 118,000 miles, is do for a filter and fluid change at 120,000, and the only recent repairs were a new radiator (and hoses) about 2 month's ago. Hopefully there is an easy remedy, or advise on how to proceed.

Thanks

Steve
__________________
94 E500 (Silver/Black)
Reply With Quote
  #2  
Old 09-05-2007, 07:57 PM
2phast's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 613
Mine was doing the same thing, ended up replacing it.
__________________
1993 500E
http://2phast.com/500e/500e-sig.jpg
Reply With Quote
  #3  
Old 09-05-2007, 09:30 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Chattanooga, TN
Posts: 146
Not good news 2phast. i was hopping for something more optimistic as the budget does not include a tranny expense for awhile. BTW, very nice website.

Any other idea's/suggestions to take care of this or help me limp through until a new tranny is in the picture?

Thanks
__________________
94 E500 (Silver/Black)
Reply With Quote
  #4  
Old 09-06-2007, 09:03 PM
300EVIL's Avatar
Moderator Incarnate
 
Join Date: Apr 2000
Location: Lake Geneva, WI.
Posts: 1,676
What do you mean by not grabbing? Is reverse completely gone or is it just slipping? Could be that the guy that replaced your radiator got gunk in your trans cooler lines. If so, it could just be a gummed up valve body.
Adam
__________________
Current Stable:
01 ML55 AMG
92 500E (a few mods)
87 300E (lots of mods)
00 Chevy 3500HD Diesel Box Truck
68 18' Donzi Marine
06 GT i-Drive7 1.0 Mountain Bike (with GPS!)

PREVIOUSLY OWNED:83 300SD, 87 420SEL, 88 420SEL, 90 420SEL, 86 560SEL, 86 190E 2.3-16V AMG, 94 E320

Reply With Quote
  #5  
Old 09-07-2007, 11:02 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Chattanooga, TN
Posts: 146
Good question evil - it is slipping, and of course it there is any type of incline it will not move. On the level I can gingerly get it to roll back. If the valve body is dirty, or if there is some contamination in the line, what is the recommended cure? It does not sound like just changing fluid will do the trick as it might not get the junk out (if this is the cause). I do not have the ability to flush it under pressure, but I might be able to find some one who can. It would be better to give this a try first before spending a couple of grand on a new/rebuilt tranny.

Thanks
__________________
94 E500 (Silver/Black)
Reply With Quote
  #6  
Old 09-07-2007, 02:50 PM
2phast's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 613
When reverse starts slipping or refusing to engage, its normally a indicator of extremely worn clutch's inside the transmission. Flushing and/or changing the fluid isn't going to help. My 2nd to 3rd shifts were flaring, which turned into a occasional failure to upshift at all. Then my reverse started slipping, then started refusing to engage, although high reving of the motor would sometimes get it to engage, but that was dangerous. Swapping valve bodies, overfilling the trans (old trick) nor changing the fluid made any difference. When my 3rd to 4th started misbehaving, I bit the bullet and had a rebulit/reeingineered transmission installed.
__________________
1993 500E
http://2phast.com/500e/500e-sig.jpg
Reply With Quote
  #7  
Old 09-07-2007, 04:09 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Chattanooga, TN
Posts: 146
2phast - sorry for the less informed response, but I did not experience any of the forward gear issues you mention, I just lost reverse. Would the symptoms and and the cure be the same anyway? I did find a rebuilt tranny at Adsitco for $1365 plus shipping. Where id you source yours?

Thanks
__________________
94 E500 (Silver/Black)
Reply With Quote
  #8  
Old 12-14-2008, 09:16 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 1999
Posts: 2,632
Quote:
Originally Posted by 2phast View Post
I bit the bullet and had a rebulit/reeingineered transmission installed.
Can you tell us more about the "re-engineered" part ?

:-) neil
Reply With Quote
  #9  
Old 12-14-2008, 11:05 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 2,782
Sounds like your reverse clutches are gone Continuing to try to baby it will only make it worse. If you are certain to replace it then you could wait for it to let go but as it stands you probably could have it pulled and repaired for less than a repalcement.
__________________
90 300TE 4-Matic

Turbo 103 4-Matic, 3 cam advance
11-18 PSI, A2W I/C, 40 LB/HR
MS II Extra, 60-2 Direct Coil Control
3" Exhaust, AEM W/B O2
Underdrive Alt. and P/S Pulleys,
Vented Rear Brake Discs, .034 Booster.
3.07 Front and Rear Diff, 1st Gear Start

91 300CE parting

90 300CE 104.980
Milled & ported head, 10.3:1 compression
197 intake cam w/20 advancer
4 ignition advance
PCS TCM2000 running 722.6 trans, 600W PWM fan, water injection
Reply With Quote
  #10  
Old 12-15-2008, 02:17 AM
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Boca Raton / NYC
Posts: 338
how does the reverse clutches wear out before ( any of ) the forward clutches?
Reply With Quote
  #11  
Old 12-15-2008, 01:33 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 2,782
Reverse is a weak point in the trans and a big V8 up front doesn't help. Even with a 6cyl in my car I'm always easy on it in reverse.
__________________
90 300TE 4-Matic

Turbo 103 4-Matic, 3 cam advance
11-18 PSI, A2W I/C, 40 LB/HR
MS II Extra, 60-2 Direct Coil Control
3" Exhaust, AEM W/B O2
Underdrive Alt. and P/S Pulleys,
Vented Rear Brake Discs, .034 Booster.
3.07 Front and Rear Diff, 1st Gear Start

91 300CE parting

90 300CE 104.980
Milled & ported head, 10.3:1 compression
197 intake cam w/20 advancer
4 ignition advance
PCS TCM2000 running 722.6 trans, 600W PWM fan, water injection
Reply With Quote
  #12  
Old 12-21-2008, 12:36 PM
gsxr's Avatar
Unbanned...?
 
Join Date: Aug 2001
Location: USA
Posts: 7,966
Quote:
Originally Posted by ke6dcj View Post
Can you tell us more about the "re-engineered" part ?

:-) neil
Ditto that. Rik, what was changed?

__________________
Dave M.
Boise, ID

1997 E420 - 154kmi (Bugeyes)
1994 E420 - 143kmi (Blondie)
1993 500E - 193kmi (Lollipop)
1992 400E - 188kmi (Stinky Dirty)
Check out my website photos, documents, and movies!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 08:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page