Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-15-2001, 07:10 PM
toytech
Guest
 
Posts: n/a
Hi Folks,

I'm back, this time with a question about my dad's newly-acquired 1988 560SL. Just a quick bit of background here - I am an ASE/Toyota Certified Technician. I know about Toyota transmissions and NOTHING about Mercedes-Benz automatics

Anyways, my dad called me up today and told me that:

1) His ATF level did not register on the dipstick when checked according to the owner's manual. He was prompted to check the fluid due to the following symptom:

2) Intermittent lack of upshift from 1st gear to 2nd gear.

This only occurs when cold, but not immediately. This will happen after driving several blocks and after normal upshifting.

The symptoms do not occur in the afternoon after the car has sat all day long, only after a cold soak period and after driving a few blocks.

Do these transmissions use a vacuum modulator?

Is this an electrical/solenoid problem?

Is this something I can repair with the transmission still in the vehicle?

From my Toy. experience I'm guessing that it is either an electrical fault or vacuum related.

Any input is greatly appreciated.

Thanks!

- Jim
Reply With Quote
  #2  
Old 01-15-2001, 09:49 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
This tranny uses a vacuum modulator to control shift QUALITY. The bowden cable is used to control shift points.

There is also a valve on the rear of the tranny with a single wire going into it. It is for kickdown and first gear start with the shifter in the 'b' spot if it has this.

I would start by topping off the fluid to the bottom line on the stick when cold and unplugging the small valve. IF this cures the problem, it may have a switch under the gas pedal sticking or a problem of the sort.
__________________
Benzmac:
Donnie Drummonds
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
MERCEDES SPECIALIST 11 YRS
Reply With Quote
  #3  
Old 01-15-2001, 09:52 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2000
Location: Mt. Airy, Maryland
Posts: 116
toytech

Unfortunately I cannot help you with your problem, but I have a question about a 91 Camry. If you could be so kind to maybe help me.

The warning light on the dash for the lights. This light comes on as soon as you push on the brake pedal and will not go out. If you turn the lights on the light does not come on. Its only when you push on the brake pedal even if you are just sitting there and not have shifted into gear yet. All bulbs are good. I replaced the brake light switch behind the brake pedal, didn't help. I also found a tail light relay which is located by the fuses up front, inside, on the driver side. There are two relays one is for the tail lights and the other one is for the heated rear window defroster. They are both marked (ser. #) the same I tried swapping them and the rear heater worked OK shutting off after a period of time. Is there a sensor or another relay? Any help would be appreciated.

Thanks

Mike
__________________
Mike
Reply With Quote
  #4  
Old 01-15-2001, 10:06 PM
toytech
Guest
 
Posts: n/a
Mike,

Check your e-mail.

- Jim
Reply With Quote
  #5  
Old 01-15-2001, 10:09 PM
toytech
Guest
 
Posts: n/a
Benzmac,

Thank you for the quick reply. Is there an adjustment for the Bowden cable that I can check/perform?

What puzzles me is that the problem doesn't occur immediately, but takes a few minutes of driving.

I will check the other items you mentioned and report back.

Thanks for the advice!

- Jim
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can a 220D transmission manual replace an 83 240 D transmission manual? Carrameow Diesel Discussion 0 10-09-2003 04:22 PM
Can a 220D transmission manual replace an 83 240 D transmission manual? Carrameow Diesel Discussion 0 10-09-2003 04:21 PM
What is the plug type/gap for a 1988 560SL? Greg Fragano Tech Help 2 04-28-2003 09:18 PM
1988 560SL Hardtop LesW SL Forum 1 04-07-2001 09:44 PM
How hard is to replace transmission front pump seal on a 1988 300E? Steve190E 2.3 Tech Help 3 04-03-2001 09:23 AM



All times are GMT -4. The time now is 06:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page