Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-24-2005, 03:35 AM
Chief Tech
 
Join Date: Jun 2003
Location: Chesapeake,VA
Posts: 189
95 S420 Hard And Late Shift

I have a 95 S420 that has a hard shift as well as a late shift. I checked the shift cable and it seems to be fine and not sticking. I even disconnected the cable and drove the car and it still takes a while to shift. Oh forget about last gear shifting untill you get up to 65mph. I think it may need a valvebody. Also the car was flood damaged so the transmission has been serviced once, due to the milkshake color fluid. I was thinking about trying a synthetic trans fluid and filter change again. Any help would be appreciated.

Thanks

Melvin

__________________
DRIVE HARD-DRIVE FAST-DRIVE TO GET THE HELL OUT OF MY WAY.

1986 190E 2.3-16 Pearl Black!!
1987 190E 2.3-16 Smoke Silver!!
1986 190E 2.5-16 Pearl Black!!
2004 CLK 500 Cabrio Designo package!!
1994 E320 Cabrio Red with black top!!
1985 500 SEL Anthracite Grey !!
2011 Subaru Impreza STI 380HP (Yeah Baby)
Reply With Quote
  #2  
Old 07-24-2005, 09:19 PM
C32AMG's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Location: new york/orange county
Posts: 639
The transmission in that car should be a 722.366. In All 722.3 transmissions the vacuum modulator controls shift ďFEELĒ only; itís the load control for working pressure. The cable controls shift timing only. With the cable removed all up shifts should be stack and early. You have two different and separated drivability problems, each controlled by different components.


I am not sure if that car has an E/S mode switch if so, try this first; that car has an up shift delay vacuum actuator. Disconnect and plug the vacuum feed line to the switchover valve. Reconnect the Bowden cable, if the Trans shift on time, the late shift problem is in the up shift delay system. The modulator may have a vacuum (harsh shift) problem as well.

If not itís the valve body.

Water contamination in the valve body can cause the harsh and late shifts, the plastic accumulators can crack.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-25-2005, 10:36 PM
Chief Tech
 
Join Date: Jun 2003
Location: Chesapeake,VA
Posts: 189
Thanks C32

Thanks for the reply C32. I will try to see if that works.

__________________
DRIVE HARD-DRIVE FAST-DRIVE TO GET THE HELL OUT OF MY WAY.

1986 190E 2.3-16 Pearl Black!!
1987 190E 2.3-16 Smoke Silver!!
1986 190E 2.5-16 Pearl Black!!
2004 CLK 500 Cabrio Designo package!!
1994 E320 Cabrio Red with black top!!
1985 500 SEL Anthracite Grey !!
2011 Subaru Impreza STI 380HP (Yeah Baby)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
late 3-4 upshift sunfish32 Tech Help 9 07-01-2005 04:02 AM
Late Hard Shifting w/ my E320 Rebel62 Tech Help 5 09-14-2004 08:38 PM
won't shift into 4th mbtjc Tech Help 2 12-10-2003 11:49 AM
'96(pre-electronic) C36 tranny shifting late @ 55K stroked 1/2 dzn Tech Help 0 08-04-2003 01:29 AM
Hard shifting aantonic Tech Help 3 10-30-2001 10:58 AM



All times are GMT -4. The time now is 03:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page