Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-29-2005, 07:39 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 40
1990 500 SL trouble

I'm new to Mercedes and hoping you can give me some guidance. I picked up a 1990 500 SL that's been sitting for quite some time (at least 3 months, probably more).

Engine runs fairly smooth when idling, or gradually pressing the accelerator, but if you stomp on it the engine stumbles and dies. Also, the dashboard goes squirrelly at the same time - all the lights flicker, the gauge needles bounce around, and the tach starts showing slower than it should - tach shows about 400 rpm but is engine is turning about 900 rpm. When you speed up to about 3500 rpm, it only shows 1500 rpm. The tach can also act up a few minutes into idle, and then correct itself a few minutes later.

Could the dashboard issue be related to the engine stumbling?

Thanks for any insights.

Reply With Quote
  #2  
Old 10-29-2005, 08:05 PM
t walgamuth's Avatar
dieselarchitect
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lafayette Indiana
Posts: 34,899
it sure

sounds like it.

i dont know a lot about those newer models but when electrical acts really goofy i would check your ground first. engine to chassis and battery to chassis.

tom w
__________________
[SIGPIC] Diesel loving autocrossing grandpa Architect. 08 Dodge 3/4 ton with Cummins & six speed; I have had about 35 benzes. I have a 39 Studebaker Coupe Express pickup in which I have had installed a 617 turbo and a five speed manual.[SIGPIC]

..I also have a 427 Cobra replica with an aluminum chassis.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-30-2005, 09:22 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 766
Wiring harnesses can be a problem for those years--check yours; if the insulation shows significant deterioration you've probably got your problem.
__________________
Craig Bethune

'97 SL500, 40th anniversary edition

'04 Olds Bravada (SWMBO's)
'06 Lexus ES330
'89 560SL (sold)


SL--Anything else is just a Mercedes.
(Kudos to whoever said it first)
Reply With Quote
  #4  
Old 10-30-2005, 05:15 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 40
Thanks for the tips....and the super fast response!
Reply With Quote
  #5  
Old 10-16-2006, 10:50 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 40
FIXED at last

Well after 13 months we've finally figured it out - everything was a result of an incorrect ignition coil.

New coil, voila - runs beautiful and no wacky gauges.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-17-2006, 10:35 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 528
thats one to remember

__________________
Thanks, Juan
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 11:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page