Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-28-2005, 03:50 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 3
Angry Erratic Shifting - 1990, 190E

My 1990 190E 2.6 (190,000 miles) has suddenly decided to run through all the gears prior to hitting 2000 RPMs. To gain any level of performance, I have to manually shift through the gears. When coming to a stop in the Drive position there if an audible downshift thunk at or around 5 MPH.

I have performed the following to try to resolve the problem:

Replaced transmission fluid (Dexron III) and filter.
Replaced modulator valve and vacuum hose.
Checked control pressure cable.

The only maintenance that has been performed on this car was adjustment of the EAH valve a few weeks ago. This problem started three days ago.

Any help would be greatly appreciated.

Reply With Quote
  #2  
Old 12-28-2005, 06:55 PM
Achieving Salvation
 
Join Date: Sep 2002
Location: Madison, Wis.
Posts: 223
Hi Kirk -

Did you pull the tranny pan and see if you could see any shavings or clutch material? How did the fluid look?

I'll let some others chime in here with some other hopefully helpful responses, but my '93 starting doing something similar to what you described, and I ended up having to have a rebuild as the shop had seen chunks of clutch material in the pain and mixed in with the fluid. Hopefully that won't be your problem, but if it is, just give thanks that you don't have a 722.6 that needs replacement!

-Michael
__________________
+AMDG+
2005 W203
Running as fast as I can to stay behind!!
Reply With Quote
  #3  
Old 12-28-2005, 09:44 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 3
Michael,

Thank you for the response. I found no foreign materials in the pan and the oil had good color and no signs of contamination.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-29-2005, 06:59 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 36
Hi Kirk,

I'm not sure whether your tranny is a similar model to my 1993 300E's (W124), but I had a similar problem. After much trial and error, I eventually solved the problem as per theis thread: '93 300E(W124) Auto tranny changing up too early

Hope this helps!

Trevor
Reply With Quote
  #5  
Old 12-29-2005, 01:18 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 3
Wink

Thank you for the info Trevor,

I'll have to schedule this project for a later date - sounds like I need to leave a weekend open for the project. Did anyone ever determine where one can buy a valve body or govenor outside the dealership?

Kirk

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 10:07 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page