Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-31-2005, 03:12 PM
riethoven's Avatar
Conservative Radical
 
Join Date: Apr 2005
Location: Eastern Long Island
Posts: 940
1985 300TDt Died - Help!

Hello,

I was pulling out of the parking lot from work after I had backed out of my parking spot and drove to the exit of the lot and pulled into the street and the car just stopped going. The engine was still running but it would not go. I pushed it off the road with some help and checked the tranny fluid. It was a little low but not too bad. I added tranny fluid and it still will not go.

When I move it from park to any of the gears and then back to park I hear the clicking sound like the parking pawl isn't engaged - as if the car was still rolling.

Can it be a flex disc? I got under the car with the brake on and the tranny in drive to see if the front section of the driveshaft was spinning and it wasn't.

Has anyone had this experience? I'm praying it isn't the tranny.

__________________
Doug

1987 300TD x 3
2005 E320CDI
Reply With Quote
  #2  
Old 12-31-2005, 05:02 PM
ATLD's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Location: PA
Posts: 272
put the car in park with the handbrake released, see if the car will roll. Do the same with the car in drive (engine off) and see if there is a difference. If there is, you have a tranny problem, if there isn't your driveline or differential might be the problem.

can you check your shift linkage?

Also, when was the tranny fluid replaced last.

Finally, if one of the CV joints failed in the back or came loose, this would cause no motion unless you had a lsd or locker.

Strange...

Have a Hopefully Happy New Years!

Adam
Reply With Quote
  #3  
Old 01-03-2006, 09:29 AM
riethoven's Avatar
Conservative Radical
 
Join Date: Apr 2005
Location: Eastern Long Island
Posts: 940
Quote:
Originally Posted by ATLD
put the car in park with the handbrake released, see if the car will roll. Do the same with the car in drive (engine off) and see if there is a difference. If there is, you have a tranny problem, if there isn't your driveline or differential might be the problem.

can you check your shift linkage?

Also, when was the tranny fluid replaced last.
I checked the driveshaft and axles and they are fine. I replaced the axles and differential seals less than 5K ago. The shift linkage looks fine. Everything is still connected.

I must admit that I don't know when the tranny fluid was last changed. It was on my to do list.

What I don't get is that as I am pulling out of the parking lot after I had backed out of my space and drove to the exit of the lot it was fine. When I went to pull into traffic, (I had plenty of room, so I wasn't accelerating hard) the car just stopped going. Now, when I put it in gear with the engine running, it does not go, and when I try to put it back into park I hear a sound like the parking pawl trying to engage.

Has anyone experienced this? I have a natural phobia of transmission shops. I have been ripped off before. Has anyone rebuilt a 722.315 tranny? I saw a post where a guy rebuilt his own, and emailed him, but haven't heard back.
__________________
Doug

1987 300TD x 3
2005 E320CDI
Reply With Quote
  #4  
Old 01-03-2006, 04:42 PM
Stinkindiesel's Avatar
Gary
 
Join Date: Nov 2005
Location: Georgetown, TX
Posts: 22
Sounds like you may have experienced the dreaded B2 piston failure. Under load, the B2 piston will shatter. I've seen two cases where the car would take a lot of pedal to get it to move in first, but once it was going, the tranny would shift into second and everything was fine. I have heard of several others that are more similar to what you describe, though.

Take a gander at the archive. Search for "B2 piston failure" or some such.

__________________
Gary Thompson
Georgetown, TX
1995 E320
1984 300D
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 04:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page