Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-14-2006, 04:19 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 78
German Keyless Entry

Hi, I was looking through the archies about keyless entries. So far I have read about some of you installing aftermarket keyless entries and using actuators for the vacuum lock. I also looked at Benzmac's DIY. However, if I were to buy a german keyless entry kit made for the w124 would I need an actuator? I do not have much knowledge in this. Benzmac's installation seems easy but it does not talk about an actuator. Also his car is a 94.. while I have a 89 260e. Is there any differences? I have included a picture of the german keyless entry kit... Would I need to buy anything else or is everything I need included. To my knowledge this kit is made for the w124 and is not one of the universal kits from crutchfield or other places.


Reply With Quote
  #2  
Old 05-16-2006, 06:30 AM
Hirnbeiss's Avatar
ich fahre, also bin ich
 
Join Date: Mar 2002
Location: South Florida
Posts: 1,669
It says it will operate your existing

electric or pneumatic central locking system. None of his 8000+ customers complained tht it didn't work, so I assume it has all you need for that. The metal key blank is useless, though.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-16-2006, 10:20 AM
bhatt's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2000
Location: Oakville, Ontario, Canada
Posts: 421
Metal key may not be useless...

I bought what looks like exactly the same kit from some guy in Germany who had sold a ton of these. Installed in about 30 mins in my wife's 1990 300SL. The original remote key didn't come with the car, and I didn't feel like paying the $200 each the dealer wanted!

I just hooked it up to the locking pump in the trunk (was about 3-4 wires if I remember correctly) and it worked.

BUT then I got smart and went to the dealership to talk to them about keys. They sell three keys for the 1990 car we have:
A. Remote including metal key 'blade' as they call it
B. Standard key (looks like the 80's MB keys)
C. Key blade replacement only

I bought item C and it fit just fine into this remote. When you flip out the key blade, you'll see a little screw or pin that needs to be removed. Then put in your newly purchased blade from the dealer and you're good. The groove in the key blade from MB didn't match the location of the remote pinhole, so I couldn't put the screw back in. The thing is wedged in so tight, it won't move (I was planning to superglue it, but it's *really* stuck in there).

I think the key blade cost $35 Canadian at the dealership and was ordered to match the car. Most people think this remote/key was original to the car and it certainly looks like it!

Hope this helps...

Neal
__________________
'83 300SD 335,000km (207k) mi SOLD
'87 560SL 163,000km (101k mi) SOLD
'86 300SDL 356,000km (220k mi) SOLD
'92 500SEL 250,000km (155k mi) SOLD
'90 300SL 140,000km (87k mi) SOLD
'01 S430 260,000km (161k mi) SOLD
'03 SL500 167,000km (104k mi) SOLD
'07 S550 4MATIC 235,000km (146k mi) SOLD
'07 GL320 CDI 4MATIC 348,000km (215k mi)
'13 GL350 BlueTec 4MATIC 155,000km (96k mi)
'14 SL550 92,000km (43k mi)
Reply With Quote
  #4  
Old 05-16-2006, 01:35 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Oklahoma
Posts: 54
Would this work on an '86 190e?
__________________
'86 190E 2.3-16V 160K
'89 190D 209K For Sale
'95 SL320 86K Sold
'95 LandRover Disco 130K Sold
Reply With Quote
  #5  
Old 05-16-2006, 01:50 PM
bhatt's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2000
Location: Oakville, Ontario, Canada
Posts: 421
Probably, but I can't say for sure.

My '86 300SDL seems like the pump is different from the 300SL, BUT it doesn't look all that different. I would guess the wire colors are different but the hookup is generally the same.

The guy I bought from had a list of cars it would fit/wouldn't fit (and it wasn't a generic list like "all 1960-1999 Mercedes" or anything like that). I will see if I can dig up his auction or webpage and post it here.

I thought he was selling a universal kit, but from the instructions that came with it, it looks like he has a few different models. For example, my kit only fits R129 SL's and a few other models. W126 and W201 weren't in the instructions at all, even though he sold kits that fit those models.

Neal
__________________
'83 300SD 335,000km (207k) mi SOLD
'87 560SL 163,000km (101k mi) SOLD
'86 300SDL 356,000km (220k mi) SOLD
'92 500SEL 250,000km (155k mi) SOLD
'90 300SL 140,000km (87k mi) SOLD
'01 S430 260,000km (161k mi) SOLD
'03 SL500 167,000km (104k mi) SOLD
'07 S550 4MATIC 235,000km (146k mi) SOLD
'07 GL320 CDI 4MATIC 348,000km (215k mi)
'13 GL350 BlueTec 4MATIC 155,000km (96k mi)
'14 SL550 92,000km (43k mi)
Reply With Quote
  #6  
Old 05-17-2006, 03:51 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 783
10 years from now???

Hmmm

What happens 10 years from now when these things quit working? Keyless is a cute feature but not worth slicing and dicing a wiring harness over.. Some owner is going to be stuck diagnosing an issue with an aftermarket keyless unit thats manafacturer has long gone out of business...
Reply With Quote
  #7  
Old 05-17-2006, 09:15 AM
bhatt's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2000
Location: Oakville, Ontario, Canada
Posts: 421
I actually only cut one wire going to the locking pump. If you pull off the cover on the pump, you can clearly see the wire that has been cut, with each end now being connected to the keyless module. The other wires are for power and ground.

If I had to diagnose anything in an older car and came across a box like this, the first thing I'd logically do is disconnect power and ground. If it didn't start working (ie. those cut wires need to be reconnected), it's pretty easy to see a cut green wire and the solution would be to reconnect the ends.

I don't think it's any more complex than replacing a non-factory stereo with another one. Wiring harnesses are different, but as soon as you pull the radio it's pretty easy to figure out.

Neal
__________________
'83 300SD 335,000km (207k) mi SOLD
'87 560SL 163,000km (101k mi) SOLD
'86 300SDL 356,000km (220k mi) SOLD
'92 500SEL 250,000km (155k mi) SOLD
'90 300SL 140,000km (87k mi) SOLD
'01 S430 260,000km (161k mi) SOLD
'03 SL500 167,000km (104k mi) SOLD
'07 S550 4MATIC 235,000km (146k mi) SOLD
'07 GL320 CDI 4MATIC 348,000km (215k mi)
'13 GL350 BlueTec 4MATIC 155,000km (96k mi)
'14 SL550 92,000km (43k mi)
Reply With Quote
  #8  
Old 05-17-2006, 09:27 AM
skiier3_9's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Location: Minnesota
Posts: 975
I agree bhatt...and if the keyless part stops working, the 'old-fashioned' key in the lock still works.

I bought a similar system and installed it without problem.

You might also check out 2phast's website, he installed a similar system on his 500e.

www.2phast.com/500e

This should work with any of the 201/124 cars (and others) with vacuum operated locks.
__________________
Daily Driver: 02 E430 4MATIC
In the family: '03 E500 // '04 ML500 // 64 220SE
Reply With Quote
  #9  
Old 05-17-2006, 11:30 AM
2phast's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 613
The keyless entry system I installed was a universial kit, you would never want to use the key blank included with these kits, they are brass. Its best to modify your existing key to fit the flip key remote. The alram, from Ebay cost me around $40.

If it were to fail, no problem, with the relay configuration I used, everything on the car functions normally, all doors, trunk and OE alarm. This would be the best way to install it IMO. If you have a OE alarm, by following my instructions, you can get that to arm/disarm using your new keyless entry.
__________________
1993 500E
http://2phast.com/500e/500e-sig.jpg
Reply With Quote
  #10  
Old 05-17-2006, 09:05 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 143
ok ...now I want one of these units. How can I order one in the US? Anyone have a source?
Reply With Quote
  #11  
Old 05-18-2006, 10:47 AM
bhatt's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2000
Location: Oakville, Ontario, Canada
Posts: 421
I've been really busy lately with work/travelling, so I apologize that I haven't been able to dig up the name of the German company that sold me the unit.

However, I did a quick search on eBay and this is the same unit:

http://stores.ebay.com/USKEYLESS

It is exactly the same unit, but I recall paying about $50 US for the whole thing.

If anyone wants to look up the actual company and has some time, here is what I recall:
-I bought it from ebay.de not ebay.com
-There were two guys running the company, one was named Pepaj
-The name of the company was "Funk-Fernbedienung" or something close (this means Keyless Entry in german). Their ebay id was something like "funkferbedienung" or maybe it had a hyphen between the two words.

Shouldn't be hard to find.. if someone finds it, post it here and I'll verify it's the same place.

As I mentioned, I think I paid $50US. Can't remember if that included shipping or not, but I recall shipping wasn't that expensive (maybe $20 at most?).

Took me 40 mins to install as I didn't hook up the "flash parking lights" feature. That would have required a wire from the headlight switch to the trunk which would have taken longer to do than the entire installation! I just lock the car and listen for the click of the doors and/or hear the vacuum pump run.

BEST upgrade ever! I sold my W126 but would have put one of these in right away!

Figure $20-25 a piece for the blades, and you have cool switchblade type remotes WITH keyless entry for about $100!

Difficulty level: If you can install a car radio, you can do this.

Install note: They make you cut a green wire then connect two wires from the unit to these two new green wire "ends". It DOES matter which wire goes to which end, and there is no way to know in advance. Make SURE you attach the wires temporarily and try it out before permanently attaching wires! It won't hurt anything if you have it backwards.. the only thing that happens is the unit doesn't work. So it's pretty easy - hook up the two wires, test system, swap the wires if necessary, and you're done!

Neal
__________________
'83 300SD 335,000km (207k) mi SOLD
'87 560SL 163,000km (101k mi) SOLD
'86 300SDL 356,000km (220k mi) SOLD
'92 500SEL 250,000km (155k mi) SOLD
'90 300SL 140,000km (87k mi) SOLD
'01 S430 260,000km (161k mi) SOLD
'03 SL500 167,000km (104k mi) SOLD
'07 S550 4MATIC 235,000km (146k mi) SOLD
'07 GL320 CDI 4MATIC 348,000km (215k mi)
'13 GL350 BlueTec 4MATIC 155,000km (96k mi)
'14 SL550 92,000km (43k mi)
Reply With Quote
  #12  
Old 05-18-2006, 07:49 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 78
Yea my keyless entry came intoday and I figured out how to installed it.. except for when the DIY on this site goes to step 12? my system doesnt seem to need that step? Am i wrong? step 12-15 seem to be for the author's system only.
Also my system comes with a blinker system.. but it requires me to find the blinker cables on my car... where can i tap into the blinker cable for a 88 260e?
Reply With Quote
  #13  
Old 05-18-2006, 09:25 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 78
I installed it.. BUT ALL IT DOES IS MAKE CLICKING SOUNDS
my car is a 87 260e and the plugs were different..
the round connector had 3 wires.. green blue and yellow
the rectangular connector had 2 wires.. red-white and brown

i cut the green wire on the plug and connected my system's green wire to the end attached to the plug.. and i connected the grey wire to the end running back to the doors...

and then for the rectangular plug.. i connected the black to the brown on the plug and the red wire with a fuse to the red-white on the plug..

i tested it.. and nothing happens.. the system just CLICKS and does nothing

also i set the jumper to 4 seconds as well..
CAN SOMEONE HELP ME?

also i looked thru the german manual and it says that...

green is open..
blue is close..

does that mean that i am using the wrong wire? is the blue one the wire to use instead of the grey?
Reply With Quote
  #14  
Old 05-20-2006, 03:06 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 78
bump
still getting clicking..
Reply With Quote
  #15  
Old 05-20-2006, 05:56 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 783
Quote:
Originally Posted by dwayneseah
bump
still getting clicking..
If it were a Mercedes Unit someone here might actually be able to help you.

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 08:32 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page