Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-21-2001, 10:40 PM
DrT
Guest
 
Posts: n/a
My '87 300SDL, which I just purchased about a month ago, had an erratic fuel gauge. When it got down to about 1/4 tank it would fall to zero and I mean zero, then bounce back and forth to what I assumed was the correct fuel level. I ran it way down once and the fuel light did not come on.

So, thanks to Tom Hansen, I got a new float unit and it was installed yesterday. The fuel light came on for the mechanic and that was good, but it registered only about 1/8 of a tank and was approximate 1/2 full. I filled it up tonight thinking you might have to fill the reservoir the first time???? But, nothing changed...it hangs at 1/8 tank.

Ideas?

Thanks for your help.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-22-2001, 05:52 PM
MBenzNL's Avatar
MBenzNL
 
Join Date: Jan 2001
Location: the Netherlands
Posts: 1,417
I guess that the float unit is not floating that well.
I presume that the fuel gauge functioned well (till 1/4 of the filled tank) before the float unit was exchanged...

I think the float unit is stuck at 1/8 and does not float on top of the fuel at all! Maybe the tech made a mistake or just didn't install the float unit in the right way.

greetingz,
__________________
1990 300SL-24
1993 C250D
with a minor 600+k kilometer
www.MBenzNL.com
(the Netherlands)
Reply With Quote
  #3  
Old 03-22-2001, 06:17 PM
DrT
Guest
 
Posts: n/a
Thank you for responding.

Yes, it worked fine before until it reached 1/4 tank.

Maybe I should have him look at it again...not that hard.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-22-2001, 10:30 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Midwest, USA
Posts: 171
I'm not sure if this will apply to you but you may want to read this link to see how a fuel sender and gauge are tested. This was for a W123/W116.

Fuel Gauge Sending Unit

Reply With Quote
  #5  
Old 03-26-2001, 10:37 PM
DrT
Guest
 
Posts: n/a
Update

I am looking at the link now...thanks.

Earlier today, out of the blue, the guage went from the proverbial 1/8 reading to about 1/2 tank, which is where it was. Then I drove it down to the point where the fuel light did come on and filled the tank. It went back to just under half tank reading, then as I drove it about 20 more miles before stopping just now, it gradually moved up to 3/4 tank reading.

I am hoping that once it goes to the top, hopefully, the diesel will lubricate the float mechanism enough to allow it to function normally. Is this an unusual problem?

Thanks.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-27-2001, 03:02 PM
MBenzNL's Avatar
MBenzNL
 
Join Date: Jan 2001
Location: the Netherlands
Posts: 1,417
No, that is not a normal problem. I would have the tech that changed the float unit to look at it again. It is definitely not functioning properly.

greetingz,
__________________
1990 300SL-24
1993 C250D
with a minor 600+k kilometer
www.MBenzNL.com
(the Netherlands)
Reply With Quote
  #7  
Old 03-27-2001, 04:39 PM
DrT
Guest
 
Posts: n/a
Thank you, kind sir. I talked to the technician and we agreed to let it be for the next two tanks and if it is still acting up, he will put another one in.

Again, thank you.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
water in fuel. WVO plumbing problems odie Alternative Fuels 18 01-06-2005 01:51 PM
diesel leaking at/under fuel filter? edge Diesel Discussion 14 12-01-2003 09:31 PM
Inductive diesel fuel injection timing - Stevebfl? Benzmac? Dan Gillitzer? Thomaspin Diesel Discussion 1 03-26-2003 01:36 PM
300e Fuel System Problems marzilli Tech Help 3 02-12-2000 01:37 PM



All times are GMT -4. The time now is 05:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page