Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-04-2001, 03:51 PM
arochard
Guest
 
Posts: n/a
Just wanted to know if any of you have any idea what is causing this. It doesn't appear to be anything serious, but, ever since I bought this car (1976 230.4 W115) about a year and a half ago, I've always got a small puff of white smoke on start-up. Warm or cold, winter or summer, always this puff when starting or re-starting.

I have had the carb. re-built, done work on the choke mechanism and I also don't appear to be burining much oil (if any at all) so I'm stumped !!!

Please help.

Thanks,

AARON ROCHARD

1976 230.4 W115.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-05-2001, 12:48 AM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Accokeek, MD
Posts: 683
Smoke Signals

Sounds like oil is leaking into the combustion chamber... probably through your valves. The smoke is only noticable at start up because enough oil to generate a smoke cloud has had time to accumulate in the cylinders while the car has sat (not running) for a period of time.

Solution: Valve seals.
__________________
Earl



1993 190E 2.3
2000 Toyota 4x4 Tundra
Reply With Quote
  #3  
Old 04-05-2001, 10:20 AM
arochard
Guest
 
Posts: n/a
If so, then would it smoke even after like 5 minutes of sitting parked ? Is this an expensive job to have done ?

AARON ROCHARD

1976 230.4 W115
Reply With Quote
  #4  
Old 04-05-2001, 12:36 PM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Accokeek, MD
Posts: 683
To verify the diagnosis, pull your spark plugs and "read" them. If they have burnt oil deposits on them (black in color) then its oil leaking into cylinders. Check with mechanic on repair costs.
__________________
Earl



1993 190E 2.3
2000 Toyota 4x4 Tundra
Reply With Quote
  #5  
Old 04-05-2001, 04:35 PM
arochard
Guest
 
Posts: n/a
they were actually partially black. Dry black, though.

I figured if they were black it ws because the engine was running a bit rich (which the car had been for a while) I'll put some new ones on and check them in a week or so.

AARON ROCHARD

1976 230.4 W115
Reply With Quote
  #6  
Old 04-05-2001, 05:21 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2001
Location: Santa Clara, CA
Posts: 427
How many miles on the car or engine since last valve job - if ever?
__________________
'76 240D-Sold
'78 240D-Sold
'85 300 SD, 165K-Sold
'88 300 TE, 165K-Sold
'64 Porsche 356C Cabriolet
'86 560SL 124K Miles
'94 320E Wagon, 74K Miles-128K Miles JUNKED
'06 E350 Wagon, 84K Miles
Reply With Quote
  #7  
Old 04-05-2001, 05:49 PM
arochard
Guest
 
Posts: n/a
Oh, Geez, Not since I bought it, and I believe it was sitting in a yard for two years or so before I got it going again last year.

I presume this means a "yes" to getting a valve job done. How long can I go before getting one done without harming the car? It seems to be running quite fine and not using up oil like you would think it would.

How long do you think it takes a shop to perform such a task ?

AARON ROCHARD

1976 230.4 W115
Reply With Quote
  #8  
Old 04-05-2001, 06:20 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2001
Location: Santa Clara, CA
Posts: 427
If it runs o.k. and has enough power and doesn't burn an excessive amount of oil and you don't mind a little smoke on startup, and it passes the state smog test, I would simply ignore it and enjoy the car as it is. The car is about 16 years old, it is entitled to be a bit imperfect.
__________________
'76 240D-Sold
'78 240D-Sold
'85 300 SD, 165K-Sold
'88 300 TE, 165K-Sold
'64 Porsche 356C Cabriolet
'86 560SL 124K Miles
'94 320E Wagon, 74K Miles-128K Miles JUNKED
'06 E350 Wagon, 84K Miles
Reply With Quote
  #9  
Old 04-05-2001, 09:08 PM
Southern's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jan 2000
Location: Carol Stream, Il, USA
Posts: 605
Aaron,

My 92 Chevy Astro has had a puff of white smoke (on start up) since it had 50,000 miles. It now has 136,000 miles and still runs like new.

The problem with my Chevy is the valve seals. The fix would to replace only the valve seals - a complete valve job is not required since it doesn't burn oil.

The valve seals prevent oil from seeping into the cylinder while at rest. If the valve seals leak a little bit then oil would get past the valves and drip into the cylinder. Keep in mind that with the engine at rest some of the valves are open. It would take only a few drops of oil to create a puff of white smoke on start up.

I would have done this myself except that the engine on a van is difficult to access. I don't belive that any damage is being done to the engine since the puff of white smoke only lasts a few seconds and the spark plugs are not being fouled by oil.
__________________
Ray
1998 Mercedes E320, 200K Miles
2001 Acura 3.2TL, 178K Miles
1992 Chevy Astro, 205K Miles
Reply With Quote
  #10  
Old 04-05-2001, 09:29 PM
Clauser1
Guest
 
Posts: n/a

Aaron,
That white smoke is more of a nuisance than
a problem.If its only on a start up and your not
putting a quart of oil every week,ignore it.Dont look at your rear view mirror.I had a VW GTI that does that
and and I drove it almost 2yrs.Problem? Valve seals.

Clauser1

Reply With Quote
  #11  
Old 04-06-2001, 10:44 AM
arochard
Guest
 
Posts: n/a
Super, I like that approach ! Last time I had someone go into my engine to change something, (the head gasket) it turned out that there was nothing wrong with it, it was just the carb.

I'd rather spend the money on shocks and body work. I'm planning to keep this sucker, as I like the looks and it's not worth it to sell.

Thanks guys,

AARON ROCHARD

1976 230.4 W115
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
16V - hard start Prime16 Tech Help 5 01-03-2005 01:20 PM
Two Questions: Smoke and Glow regsatx Diesel Discussion 6 11-20-2004 02:05 PM
Black Smoke at 1st Start of Engine in the morning 84W123DT Diesel Discussion 3 08-17-2004 04:25 PM
white smoke from under the hood. emilo Tech Help 8 04-03-2001 04:56 AM
small puff of blue smoke Hunter Tech Help 2 10-01-2000 06:31 PM



All times are GMT -4. The time now is 02:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page