Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-09-2001, 09:26 AM
Emilio
Guest
 
Posts: n/a
Thank you everyone for all the great advice and information on my oil change riddle.

By the way, "necessity is the mother of invention". I was able to make my own oil filter wrench this weekend out of a tin can, ring clamp, bolt and washers. Diagrams and patents pending (ha ha)

On to my next challenge . . .

Cold Start Problems

I understand what a cold start value is for but, I don't understand how it works and, how can I test it to see if it is working.

What I've done so far.

Checked all the hoses for cracks, splits or vacuum leaks leading into the CSV. Everything looked good.

Took the value off and looked it over for whatever . .

In my attempt to trouble shoot it, I plugged it back into it's electrical source leaving the hoses off to see if:

a) the valve opened or closed when the ignition switch way turned on.

b) to see if the engine would start at all.

Neither experiments seemed to confirm or identify my cold start problem.

Any help?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-09-2001, 11:52 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 368
What exactly is the problem on the car?
The cold valve only works at certain temperatures and for a few second.
To test it you can simulate a resistance on the coolant temperature sensor plug (10 kohms). You can measure the voltage on the plug of the start valve. Should be at least 10v for 5sec during start. If you just want to test valve and not the whole system you can apply 12v and check if it opens by spraying fuel into a container.
Just be careful so you don't start a fire.
The proper procedure is to simulate the resistance with ohm decade or some resistors, but these are hard to find sometimes.

Vinamg
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
300e Stalls when cold nnbc Tech Help 6 09-10-2004 11:47 AM
300e Where is the cold start injector/ How do I disable smileymikey Tech Help 5 08-11-2004 10:24 PM
300E A/C blows cold then will suddenly blow hot air WANT '71 280SEL Tech Help 6 05-24-2004 08:22 PM
300E Cold Start weird problem Resolved? Stubman Tech Help 0 02-08-2004 04:29 PM
300E AC stopped blowing cold air carcarwhite Tech Help 5 06-22-2003 09:18 PM



All times are GMT -4. The time now is 04:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page