Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-09-2001, 08:56 PM
Registered User
Join Date: Jun 1999
Location: Lee, MA
Posts: 37
I have an 87 190E 2.3 which is giving me transmission troubles. When driving it shifts fine but when it gets into fourth gear it stops accelerating then the engine starts to wind up but it doesn't go anywhere. It seems that it is slipping..but only in the last gear. Any Ideas? The fluid is Ok and no leaks or other problems. I ended up dropping it into third and driving it home that way..just a little slower. Thanks in advance!!
Charles Markham
1987 190E 2.3 Automatic. 83k
Reply With Quote
Old 04-10-2001, 09:05 PM
Registered User
Join Date: Jun 1999
Location: Lee, MA
Posts: 37
Transmission troubles

Well I crawled under there today and found a couple things. The bolt which holds the cable to the transmission was a little loose. Also the bushing for the gear selector knob was broken up and partially missing. Anyone else have this problem? I am not sure if this is the cause but it seems it could be part of it...
1987 300D
Reply With Quote
Old 04-10-2001, 09:40 PM
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Charles, hate to say this but this type of problem is usualy related to the 4th gear clutch(k-2) pack wearing out. There a 2 teflon seals where the fluid is supplied to this clutch pack & they fail sometimes. There is an accumulator in the valve body that can fail & cause this problem also. There is a service bulletin on this subject. I WOULD always try to service the trans first & get a MB trans tech to drive car!!
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
Old 05-02-2001, 06:40 PM
Registered User
Join Date: Jun 1999
Location: Lee, MA
Posts: 37
Update..I have pulled the transmission and found that the K-2 clutch plates are a little worn. The metal plates appear to have gotten hot and have some slight burn marks. Should these be replaced as well? I was expecting to see the clutch plates to be worn more? They have some pitting and look a little burned.
Has anyone been inside one of these that could give me a few pointers?
1987 300D
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
722.3 Transmission Troubles ctaylor738 Tech Help 11 02-05-2006 10:41 AM
Wayward Woman's Transmission Troubles ctaylor738 Vintage Mercedes 0 04-10-2004 07:07 PM
M116 removal from 82 380SL rstarkie Tech Help 3 11-14-2002 07:03 AM
Transmission Troubles 123c Diesel Discussion 18 10-29-2002 05:37 PM
300sd transmission troubles crx Diesel Discussion 0 10-15-2002 08:35 PM

All times are GMT -4. The time now is 08:20 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page