Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-28-2001, 02:34 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Location: Seattle
Posts: 5
Hello,

I have a 1993 300SL (W129, 104 engine), when started from cold the car idles at around 1100rpm. After driving and warming up, when the gear selector is returned from D to N or P the idle RPM goes to 1500 - 2000 and stays there even after briefly depressing the accelerator. Any ideas as to what might be going wrong will be greatly appreciated. I have checked the throttle linkages and at idle they seem to be in the correct position. Many thanks in advance

Valtcho
Reply With Quote
  #2  
Old 04-28-2001, 10:36 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
You need to check the throttle switch to be sure that the idle portion is working. Next, the idle control valve is in order to check.

If you don't know what I am talking about, take it to a tech. The idle systems are very complex for those who haven't the experience on diagnosis of Mercedes.
__________________
Benzmac:
Donnie Drummonds
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
MERCEDES SPECIALIST 11 YRS
Reply With Quote
  #3  
Old 04-29-2001, 09:57 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Location: Seattle
Posts: 5
Many thanks - will check those two items out this week. I have been reading up on the fuel injection system so I know exactly what you are referring to.

Regards

Valtcho
Reply With Quote
  #4  
Old 11-14-2002, 02:29 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2001
Location: Oregon USA
Posts: 86
Benzmac - I have the exact same problem with my 92 300CE. I know this is an old post. Are there any other posts that go into some detail about how the check the trottle switch and the idle control valve. Thanks, Craig
__________________
90 300SL Pearl Gray
92 300CE Smoke Silver
Reply With Quote
  #5  
Old 11-11-2003, 04:11 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2002
Location: boston
Posts: 119
Valtcho,

Did you ever fix this problem? If so, what was wrong? Please let me know.


Thanks,

Matt
Reply With Quote
  #6  
Old 11-12-2003, 11:10 AM
Registered User
 
Join Date: Sep 2001
Location: Oregon USA
Posts: 86
High idle

I took the lines off the trottle control vavle and sprayed carb cleaner in it and put clamps on the hoses after I put them back on. I also ran 2 bottle of techron in a 1/3 tank of gas. The problem went away in a day. Try the techron 1st. Craig
__________________
90 300SL Pearl Gray
92 300CE Smoke Silver
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Idle speed too high lin Tech Help 2 06-11-2005 04:33 PM
Can ignition switch cause 560sl high idle??? 560slsteve Tech Help 6 08-30-2004 01:03 PM
W126 medium high idle Mattman Tech Help 9 08-07-2004 06:53 AM
CIS injection - sporadic high idle rgrayson Tech Help 4 11-11-2003 08:01 PM
Return of idle problems - '91 190E 2.3 sbourg Tech Help 11 05-19-2003 11:25 AM



All times are GMT -4. The time now is 08:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page