Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-13-2007, 02:55 AM
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 234
420 sel 1991

Hello ,during The Warm Up The Car Idles Rough And Sometimes Misfired As Well,once The Normal Engine Temperature Is Reach Everithing Goes Back To Normal,
Any Help..

Thanks

Marino

Reply With Quote
  #2  
Old 01-15-2007, 05:35 PM
just-n-time's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: Louisiana266 Maloy Rd winnfield71483
Posts: 804
Question Idle

Quote:
Originally Posted by marinos90209 View Post
Hello ,during The Warm Up The Car Idles Rough And Sometimes Misfired As Well,once The Normal Engine Temperature Is Reach Everithing Goes Back To Normal,
Any Help..

Thanks

Marino
First tell us what you have done,plugs looked at? wires checked? Have you looked at the x11 pin3 readings? get the #'s so we can atempt to help.j-n-t
Reply With Quote
  #3  
Old 01-15-2007, 08:03 PM
michael l.kiser
 
Join Date: May 2006
Location: philadelphia pa
Posts: 8
please excuse me, but i also have tha same problem. I have changed spark plugs and wires,rotor pin,replaced air filter with a K&N. My o2 sens comes on only untill i start moveing and then the light gose off. I have 178000ml on my 1987 420 SEL. I used BOSH wires and plugs (not the best) from what i have been reading on this site, but i'm still learning about these cars. Any insight would be very helpful and no, i have not had the timeing chain done yet!
Reply With Quote
  #4  
Old 01-16-2007, 10:24 AM
david s poole
 
Join Date: Mar 2005
Location: dallas
Posts: 1,822
vacuum leaks on the intake manifold,i know i sound like a broken record but all this old rubber is getting petrified.a good start is to replace all the injector seals and the plastic cups with o rings that the injectors fit into and also the long rubber tubes that join the injector cups together on each side.
__________________
David S Poole
European Performance
Dallas, TX
4696880422

"Fortune favors the prepared mind"
1987 Mercedes Benz 420SEL
1988 Mercedes Benz 300TE (With new evaporator)
2000 Mercedes Benz C280
http://www.w108.org/gallery/albums/A...1159.thumb.jpg
Reply With Quote
  #5  
Old 01-16-2007, 11:57 AM
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 158
Quote:
Originally Posted by david s poole View Post
vacuum leaks on the intake manifold,i know i sound like a broken record but all this old rubber is getting petrified.
Any idea how much it is to fix this problem. I took my car in for emission testing and my mechanic says I have a vacum leak there. It passed but its something that should be addressed down the road.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-16-2007, 12:17 PM
david s poole
 
Join Date: Mar 2005
Location: dallas
Posts: 1,822
maybe 50 bucks of parts.and lots of careful allen bolt removal[for the injectors].
__________________
David S Poole
European Performance
Dallas, TX
4696880422

"Fortune favors the prepared mind"
1987 Mercedes Benz 420SEL
1988 Mercedes Benz 300TE (With new evaporator)
2000 Mercedes Benz C280
http://www.w108.org/gallery/albums/A...1159.thumb.jpg
Reply With Quote
  #7  
Old 01-16-2007, 12:46 PM
BENZ-LGB's Avatar
Strong, silent type
 
Join Date: Apr 2001
Location: Southern California
Posts: 1,663
Quote:
Originally Posted by marinos90209 View Post
Hello ,during The Warm Up The Car Idles Rough And Sometimes Misfired As Well,once The Normal Engine Temperature Is Reach Everithing Goes Back To Normal,
Any Help..

Thanks

Marino
Have you tried a cold engine leakdown test?

If the problem occurs only while the engine is cold, you may have a problem with the lifters not properly causing the valves to seal off. Once the engine warms up, and the metal inside expands, then the valves seal better and your idle returns to smooth.

It is a simple test and it can give you lots of info about your engine's condition.

Good luck and let us know how you eventually solve the problem.
__________________
Current Benzes

1989 300TE "Alice"
1990 300CE "Sam Spade"
1991 300CE "Beowulf" RIP (06.1991 - 10.10.2007)
1998 E320 "Orson"
2002 C320 Wagon "Molly Fox"

Res non semper sunt quae esse videntur

My Gallery

Not in this weather!
Reply With Quote
  #8  
Old 01-16-2007, 01:11 PM
Mistress's Avatar
No crying in baseball
 
Join Date: Apr 2006
Location: Inside a vortex
Posts: 624
Hi- I have a 1990 420 SEl with the same problem. This is what I've done so far and it seems to have helped trememdously. First i replaced the ignition, distrib cap, plugs and wires. It got better but the best thing I did was put BG fuel system cleaner in it- I ran it through two tanks of gas and boy has it helped. PM "Johnhef" and he can explain it further, he's the one who put the magic elixer in the tank.
__________________
"It's normal for these things to empty your wallet and break your heart in the process."
2003 S430- "Yolanda"

Last edited by Mistress; 01-16-2007 at 01:46 PM.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-16-2007, 01:43 PM
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: Southern California, U.S.A.
Posts: 8,538
Quote:
Originally Posted by Mistress View Post
PM "Hef" and he can explain it further, he's the one who put the magic elixer in the tank.
PM "Johnhef".
__________________
Paul S.

2001 E430, Bourdeaux Red, Oyster interior.
79,200 miles.

1973 280SE 4.5, 170,000 miles. 568 Signal Red, Black MB Tex. "The Red Baron".
Reply With Quote
  #10  
Old 01-16-2007, 01:46 PM
Mistress's Avatar
No crying in baseball
 
Join Date: Apr 2006
Location: Inside a vortex
Posts: 624
Quote:
Originally Posted by suginami View Post
PM "Johnhef".
thanks for having my back, duly noted.
__________________
"It's normal for these things to empty your wallet and break your heart in the process."
2003 S430- "Yolanda"
Reply With Quote
  #11  
Old 01-16-2007, 06:29 PM
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: Southern California, U.S.A.
Posts: 8,538
Quote:
Originally Posted by Mistress View Post
thanks for having my back, duly noted.
No problem. Just like the James Taylor song, "That's why I'm here"....just here to be helpful.

(great James Taylor song by the way).

__________________
Paul S.

2001 E430, Bourdeaux Red, Oyster interior.
79,200 miles.

1973 280SE 4.5, 170,000 miles. 568 Signal Red, Black MB Tex. "The Red Baron".
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 11:07 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page