Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-05-2001, 02:59 PM
Robert Boyer
Guest
 
Posts: n/a
I recently replaced the air filter myself on my 420 SEL.
Forgive my ignorance, but I will show it in the following questions:

What is that smaller filter insert on the side of the air chamber?
What does it do, and what is the hose for leading from it?

Finally, what problems might be encountered if that smaller filter unit is worn/dirty, or the hose leading from it is loose?

Reply With Quote
  #2  
Old 06-05-2001, 07:32 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2000
Location: Toronto, CANADA
Posts: 1,193
The smaller filter on the outer edge of the air filter housing (looks like the working end of a small push broom) filters the air going into that hose that comes out of the air filter and goes down to the secondary air pump (or smog pump). I am still not sure how this pump works, but generally it only works during start up and extra air is pumped into the exhaust making it easier for the cat converter to process it. I could be wrong about it function, but that is where that hose goes, and I can see the need to filter that air, especially if the air passing through it goes to the cat converter. I change that filter when I change the big round one. If the hose is loose you should replace it, it is pretty cheap. Mostly it has to do with emmissions control.
__________________
Jason Priest
1999 E430
1995 E420 - retired
1986 420SEL - retired
Reply With Quote
  #3  
Old 06-06-2001, 10:11 AM
Robert Boyer
Guest
 
Posts: n/a
'smog'filter(?)

Thanks, Jason.

Incidentally, when I tightened this hose connection from the air box, an exhaust smell I had been noticing-particularly with my windows open - largely disappeared. Does this logically follow your explanation that it is a smog-pump connector?
Reply With Quote
  #4  
Old 06-06-2001, 07:28 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2000
Location: Toronto, CANADA
Posts: 1,193
Yes, When mine went the metal connector where the hose goes into the engine block had corroded and separated. I also had an exhaust smell in the car until I fixed it.

__________________
Jason Priest
1999 E430
1995 E420 - retired
1986 420SEL - retired
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cold rough idle 420 SEL 89 Marcelb Tech Help 8 10-31-2003 02:05 AM
420 sel climate control Litton Tech Help 4 11-22-2002 08:55 PM
W126 420 SEL Dome light diagnosis help... 96C220 Tech Help 14 11-07-2002 02:11 AM
Just bought a 86 420 SEL, what to expect? Mateo Tech Help 4 11-01-2001 04:46 PM
420 SEL - Check Engine Light Codes Needed. rsamson830 Tech Help 1 10-30-2001 08:34 PM



All times are GMT -4. The time now is 12:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page