Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-14-2001, 11:52 PM
BillFranklin
Guest
 
Posts: n/a
I found transmission oil flowing from my transmission at the grate under the torque converter. The drain plug is firmly in place. A thousand miles ago I changed the oil and filter in the transmission. Everything seemed normal, and there has been nothing remarkable since then. I walked up the street and found a trail of oil spots that became a solid line then a large spot when I slowed to a stop. Shutting the engine down stopped the flow.
Anyone with a clue would be a great help, as the CD set for 124s includes little on the transmission beyond maintenance.
Is it possible I did something wrong in servicing the transmission?
Thanks to anyone who can offer any help.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-15-2001, 01:34 AM
dlswnfrd
Guest
 
Posts: n/a
Check it Out

Brother of The benz, Bill
If the transmission didn't leak before your servicing it, then check what you did.
Are the drain plugs tight, both the torque convertor and the sump.
You removed the sump and renewed the gasket. The gasket could be out of position, the capscrews loose, or over tightened.
Could you have over filled the sump? This is always a problem when changing the transmission fluid. Do a close check of the level and possibly remove some fluid to eleminate this item. Better 8 ounces low than 4 too full.
Good luck,
Happy Trails Beep Beep from The Spiderman in Houston!!!
Reply With Quote
  #3  
Old 07-15-2001, 02:49 AM
Mike Murrell's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2000
Posts: 2,351
The torque requirements for your tranny pan bolts are very low.

When one converts the Newton-meter spec., they come up with 6 ft. lbs. approx. Often times, the tranny pan bolts are excessively tightened, resulting in leaks. This is one possibility.

The torque converter uses a copper gasket; the pan uses a silver colored gasket. On one too many occasions, I've been sold a copper colored gasket for the converter drain plug that was just a little too large. Leakage followed it's installation. Make sure that the copper gasket used on the converter drain plug doesn't exceed the perimeter of the plug itself. MB makes 2 small copper washers. You want the smaller of the two. The part number for the copper gasket is 007603-010122. The part number for the silver colored gaket used on the tranny pan plug is 007603-010100. When I ordered 6 of the copper colored gaskets from the local dealer, I received 3 of the larger(wrong) and 3 of the smaller? I've had this also happen when ordering OEM filters from various MB parts suppliers who operate off the WEB. For whatever reason, a Meyle and a Mann tranny filter came with copper gaskets that were just a hair too large. Converter leaks followed their installation.
__________________
Mike Murrell
1991 300-SEL - Model 126
M103 - SOHC
"Fräulein"
Reply With Quote
  #4  
Old 07-15-2001, 02:52 AM
Mike Murrell's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2000
Posts: 2,351
Correction

The part number for the copper converter drain plug gasket is:

007603-010112
__________________
Mike Murrell
1991 300-SEL - Model 126
M103 - SOHC
"Fräulein"
Reply With Quote
  #5  
Old 07-15-2001, 05:15 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2000
Location: New Bedford, MA USA
Posts: 1,583
If this work was done a thousand miles ago, then one of two things is happening. It was leaking and you just discovered it..or..something nasty just recently occured. If the ATF is coming thru the grate and not tracking from the front edge of the pan(unlikely but possible), then it's either the torque convertor or the front seal on the tranny. Quick diagnosis for you. Get the car up in the air with the engine running (observing all safety precautions). Get a can or two of spray brake parts cleaner with the little red spray attachment. Direct the spray with the little red nozzle thru the grate and spray it on the touque convertor as it is rotating, then spray the grate, the idea is to remove as much residual ATF as possible.. Stand back and observe the grate. If it starts showing fluid right away, kill the engine, rotate the torque convertor until you can eyeball the drain plug. If that's dry, then it either the front seal has blown out or, ug!! something has cracked or broken, torque convertor, front cover or the case itself. It concerns me that you stated that shutting down the engine stopped the flow of ATF which makes it sound like it's pressure related. Try thses things to see if you can narrow it down.. Good Luck.
__________________
Jeff Lawrence
1989 300e
2000 Dodge Grand Caravan SE
No matter what you fix, there will always be something else to fix..
"Warranty" is just another way of postponing the inevitable.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-16-2001, 03:59 AM
BillFranklin
Guest
 
Posts: n/a
transmission leak, '89 300E

Jeff Lawrence seems to have the best answer, so far. Local shop says most likely the front pump seal and o-ring: $5 in parts,eight hours labor. There is a possibility that another, easier-to-repair leak may be the problem, but they have not yet put it on the rack.
I'm told that the problem I described is usually the front pump seal, as long as the drain plugs are tight(FWIW to all of you).
Thank you all for your consideration and response.
WCF

Late breaking news. This just in: I damaged the trans myself by backing for a great distance (1/4 mile, perhaps) a few days ago.
I have never had an automatic transmission before, and have never before heard that there are such limits on the use of reverse gear. My shop tells me that is the problem without a doubt. For anyone as ignorant as I was, it may also be useful to know that these transmissions will heat up so much when idling for a long time that the front pump seal will literally melt.

[Edited by BillFranklin on 07-16-2001 at 06:28 AM]
Reply With Quote
  #7  
Old 07-16-2001, 04:14 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2000
Location: New Bedford, MA USA
Posts: 1,583
Well, pardon me, you backed up 1,380 feet and fried the front seal. How fast did you go. The 722.3 has a rather low gear ratio for reverse, so unless you had it floored (I hope not), I can't see how you trashed the front seal. Just suppose you drove into the woods on a narrow road and found yourself a mile or so into the forest. if you consulted your owner's manual, would it tell you to avoid narrow roads or forests. If you kept the rpms reasonable, I can't see how you could destroy the front seal, unless it was scheduled to fail anyway and you found it in your heart to finish it off. BTW, I have never heard of a seal in a tranny melting from sitting at idle. I suppose it's possible, but I suspect that if it did happen, a lot of other things would be melting as well. I think someone is blowing smoke up your tailpipe..so to speak..
__________________
Jeff Lawrence
1989 300e
2000 Dodge Grand Caravan SE
No matter what you fix, there will always be something else to fix..
"Warranty" is just another way of postponing the inevitable.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-16-2001, 04:32 PM
Mike Murrell's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2000
Posts: 2,351
Get ANOTHER opinion!!! I'd like to say what I think about what you were told, but I'll restrain myself instead.
__________________
Mike Murrell
1991 300-SEL - Model 126
M103 - SOHC
"Fräulein"
Reply With Quote
  #9  
Old 07-17-2001, 04:46 AM
BillFranklin
Guest
 
Posts: n/a
transmission leak, '89 300E

Thanks to all of you who provided help, suggestions, and pithy remarks. This forum has been a great source of information to a shade-tree mechanic trying to keep up an old car. Pithy remarks are usually at least as helpful as other replies, just not for those with thin skin.

The Xmission has been repaired with the replacement of the front pump, no seals were damaged. If I knew enough about
automatic Xmissions, I would give you more details.

Regarding the melting seal, the advice given was that, with the car in DRIVE, the transmission tends to get overly hot while sitting still, as in stopped traffic. The advice continued to recommend putting the Xmission in PARK or NEUTRAL as much as possible at these times.

Again, thanks for your responses. Since most of you probably know a lot more than I do, you are a very valuable
asset. I have no local contacts who can give such well-informed advice.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CLICKING Noise in 300E Manual Transmission zorin Tech Help 0 08-30-2003 05:45 AM
1989 300e Transmission fluid/filter change: john90290 Tech Help 7 02-11-2003 10:11 PM
Fixed Transmission Leak... tabo ML, GL, G-Wagen, R-Class, Unimog, Sprinter 3 01-30-2003 07:42 AM
Transmission Question 1988 300E (Need Technical help)n china beach Tech Help 4 03-26-2002 11:25 AM
Transmission leak 300E public enemy Tech Help 10 10-04-2001 04:12 PM



All times are GMT -4. The time now is 12:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page