Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-30-2008, 09:06 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Clarksville TN
Posts: 30
88 300te

Found a nice 300TE on craigslist. Purchasing it for $900. The wagon has been sitting for 2 years so the most damage is the cracked dash. There is a fuel leak under the vehicle about midpoint which i suspect is the fuel filter and the wagon starts but shuts right down. Could be the fuel leak but i will wait to get her home. 2 tires are flat from sitting so it will need 4 new tires, again no big deal.
All windows work, sunroof works, air & heat supposedly were working, door locks all work, seats work, a little dirty inside but nothing some elbow grease won't take care of. PO says it is a highperformance model. Can anyone enlighten me here?

Here's a link to the pics:

http://www.kodakgallery.com/ShareLandingSignin.jsp?Uc=14gplcbz.55v9627&Uy=-bcoe62&Upost_signin=Slideshow.jsp%3Fmode%3Dfromshare&Ux=0

Was buying for my daughter but she wants no part of a wagon. Since i own an 84 300SD i felt this may make a nice stablemate gasser when i need to pick up some items.

I am looking for comments on this year and model. If i find a 617 diesel I may even relace the gas engine.

Thoughts??

Reply With Quote
  #2  
Old 03-31-2008, 08:09 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
If the car has been sitting that long, you need to start by draining the tank & replacing the fuel filter. Possibly the pumps are still good.

There was never a special high performance model wagen HERE in the USA.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #3  
Old 03-31-2008, 10:46 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Clarksville TN
Posts: 30
until i get under it the po states it has dual exhaust. Was their a hp model overseas?
Reply With Quote
  #4  
Old 03-31-2008, 10:58 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Location: North central Texas
Posts: 2,588
Keep us posted

I'm looking at a 89 300TE with 170K miles. Not being too familiar with the 124 cars I wonder what I should be looking at???

What kind of fuel mileage does the TE get?
Reply With Quote
  #5  
Old 03-31-2008, 01:01 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 1999
Location: Albuquerque, NM USA
Posts: 1,946
Quote:
Originally Posted by raydi07 View Post
until i get under it the po states it has dual exhaust. Was their a hp model overseas?
All 300E and 300TE had dual pipes from engine back.

300E final muffler even had dual outlet pipes.

300TE final muffler didn't.

There wasn't. Give up on that idea.
__________________
Kent Christensen
Albuquerque
'07 GL320CDI, '06 SLK350
Reply With Quote
  #6  
Old 03-31-2008, 02:28 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,804
>

Maybe it is the "Turnpike Cruiser " model ???
..or maybe he was a car salesman....
__________________
A Dalton
Reply With Quote
  #7  
Old 04-09-2008, 11:28 AM
pawoSD's Avatar
Dieselsüchtiger
 
Join Date: Oct 2004
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 15,211
We're looking at a 300TE too.....we might be able to snag it for $1100 or $1200.....it runs great....all mechanicals are good except the power windows need repair....and the rear hatch won't open. Some cosmetic issues.....but man does it run! Starts right up and FLIES down the road....clean exhaust. W124's ride amazingly. Has 229k on it but you'd never know it by the way it drives.
__________________
-diesel is not just a fuel, its a way of life-
'15 GLK250 Bluetec 86k - mine - (OC-91,200)
'17 Metris(VITO!) - 15k - wifes (OC-17k)
'01 E320 Wagon - 159k - mine (OC-160,000)
'01 E320 - 179k - dad's (OC-182,500)
'07 E350 Wagon - 133k - dad's (OC-132,500)
'01 SL500 - 51k - dad's (OC-52,000)
'16 E400 4matic Sedan - 63k - Brothers (OC-64,000)
Reply With Quote
  #8  
Old 04-09-2008, 11:36 AM
iwrock's Avatar
roflmonster
 
Join Date: Nov 2003
Location: Hella NorCal
Posts: 3,312
There was/is no high performance models other than the AMG cars....


The TE flies, as its got a 3.27 rear end in it....

Real world mileage.... Depends on the driving.... I have seen single digits when driving hard. Not hard, I can squeeze like 27 mpgs.
__________________
-Justin

91 560 SEC AMG - other dogs dd
01 Honda S2000 - dogs dd
07 MB ML320 CDI - dd
16 Lexus IS250 - wifes dd

it's automatic.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-09-2008, 11:47 AM
pawoSD's Avatar
Dieselsüchtiger
 
Join Date: Oct 2004
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 15,211
What does a normal 300TE sound like when driving/revving? The one we drove had a sort of "Rarrrrrr" sound that went along with the engine speed... Is this normal? Or should it be quiet? Is this sound the leveling system pump? Nothing seemed to be off mechanically, it responded well and took off effortlessly. Could the "Rrrrrrr" sound be an issue? Or is it normal....we're just wondering. It did it in park or while driving, the sound went along with engine speed not vehicle speed.
__________________
-diesel is not just a fuel, its a way of life-
'15 GLK250 Bluetec 86k - mine - (OC-91,200)
'17 Metris(VITO!) - 15k - wifes (OC-17k)
'01 E320 Wagon - 159k - mine (OC-160,000)
'01 E320 - 179k - dad's (OC-182,500)
'07 E350 Wagon - 133k - dad's (OC-132,500)
'01 SL500 - 51k - dad's (OC-52,000)
'16 E400 4matic Sedan - 63k - Brothers (OC-64,000)
Reply With Quote
  #10  
Old 04-09-2008, 12:25 PM
pawoSD's Avatar
Dieselsüchtiger
 
Join Date: Oct 2004
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 15,211
anyone?
__________________
-diesel is not just a fuel, its a way of life-
'15 GLK250 Bluetec 86k - mine - (OC-91,200)
'17 Metris(VITO!) - 15k - wifes (OC-17k)
'01 E320 Wagon - 159k - mine (OC-160,000)
'01 E320 - 179k - dad's (OC-182,500)
'07 E350 Wagon - 133k - dad's (OC-132,500)
'01 SL500 - 51k - dad's (OC-52,000)
'16 E400 4matic Sedan - 63k - Brothers (OC-64,000)
Reply With Quote
  #11  
Old 04-09-2008, 01:19 PM
babymog's Avatar
Loose Cannon - No Balls
 
Join Date: Jan 2006
Location: Northeast Indiana
Posts: 10,767
Hard to tell without hearing it Paul. Could be the fan, could be the transmission front pump, depends on the sound.

If it's white over blue tex, it was probably a dealer service vehicle.
__________________

Gone to the dark side

- Jeff
Reply With Quote
  #12  
Old 04-09-2008, 02:25 PM
pawoSD's Avatar
Dieselsüchtiger
 
Join Date: Oct 2004
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 15,211
Quote:
Originally Posted by babymog View Post
Hard to tell without hearing it Paul. Could be the fan, could be the transmission front pump, depends on the sound.

If it's white over blue tex, it was probably a dealer service vehicle.
It drove fine......and the sound is hard to tell under the hood.....if it is the P/S pump or hydraulic pump or something....we'd just replace it....that can fail on any wagon.....considering the car is about $1100-1200, not bad for a spare car, even if it needs a little work.

The car is blue with Palomino interior.....so it wasn't a service vehicle....

Do you know how to get the hatch open if the rear lock won't work (nor does the inside handle).....thats the biggest issue. The only other issue is that the rear power windows make no sound/response to the switches, the drivers one makes noise but doesn't move....passenger one works fine. Heat works, A/C might work (too cold out to tell) power seats fully work.....monowiper runs smooth/quiet/fast....rear wiper works....lights all work....defrost works....aside from cosmetic issues and the windows/hatch it seems to be in proper order. It has ABS and it looks like stuff was replaced on the brake system, booster and lines look new. Transmission engages instantly in reverse or Drive....no delay. It shifts well too. It kicks down (reluctantly) from the 2nd gear start if you force it to. And WOW is it fast when it does. I've never felt acceleration like that before.

It also has the third row seat. I must say, the W124's ride like they are gliding on air! Can't feel anything!
__________________
-diesel is not just a fuel, its a way of life-
'15 GLK250 Bluetec 86k - mine - (OC-91,200)
'17 Metris(VITO!) - 15k - wifes (OC-17k)
'01 E320 Wagon - 159k - mine (OC-160,000)
'01 E320 - 179k - dad's (OC-182,500)
'07 E350 Wagon - 133k - dad's (OC-132,500)
'01 SL500 - 51k - dad's (OC-52,000)
'16 E400 4matic Sedan - 63k - Brothers (OC-64,000)
Reply With Quote
  #13  
Old 04-09-2008, 02:35 PM
iwrock's Avatar
roflmonster
 
Join Date: Nov 2003
Location: Hella NorCal
Posts: 3,312
Hard to tell without hearing it....



Mine roars at WOT. I love the sound of the straight 6.




As for the rear hatch, the latch is electric, so maybe no power, or popped fuse?
__________________
-Justin

91 560 SEC AMG - other dogs dd
01 Honda S2000 - dogs dd
07 MB ML320 CDI - dd
16 Lexus IS250 - wifes dd

it's automatic.
Reply With Quote
  #14  
Old 04-09-2008, 02:40 PM
pawoSD's Avatar
Dieselsüchtiger
 
Join Date: Oct 2004
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 15,211
Quote:
Originally Posted by iwrock View Post
Hard to tell without hearing it....



Mine roars at WOT. I love the sound of the straight 6.




As for the rear hatch, the latch is electric, so maybe no power, or popped fuse?
Its electric? Is there a switch on the outside for it to open it? Or does it require the key? We didn't inspect it that closely....
__________________
-diesel is not just a fuel, its a way of life-
'15 GLK250 Bluetec 86k - mine - (OC-91,200)
'17 Metris(VITO!) - 15k - wifes (OC-17k)
'01 E320 Wagon - 159k - mine (OC-160,000)
'01 E320 - 179k - dad's (OC-182,500)
'07 E350 Wagon - 133k - dad's (OC-132,500)
'01 SL500 - 51k - dad's (OC-52,000)
'16 E400 4matic Sedan - 63k - Brothers (OC-64,000)
Reply With Quote
  #15  
Old 04-09-2008, 04:46 PM
iwrock's Avatar
roflmonster
 
Join Date: Nov 2003
Location: Hella NorCal
Posts: 3,312
If you push or pull the button to open it, an electric latch releases, and the door opens....


With time though, the vacuum elements in the hatch like to break down... Try to seperately unlock the hatch, and see if that makes a difference.

__________________
-Justin

91 560 SEC AMG - other dogs dd
01 Honda S2000 - dogs dd
07 MB ML320 CDI - dd
16 Lexus IS250 - wifes dd

it's automatic.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 08:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page