Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-11-2001, 07:19 PM
dsantos
Guest
 
Posts: n/a
Stevebfl- Help with diag of 400e

Steve,

I have read your article regarding the evaluation of electronic engine controls. It is very informative.

I have a 1992 400e (Federal). After reading your article, I wanted to see how my car was doing in regards to the duty cycle.

Keep in mind that my car is running fine. No problems what so ever. Just passed the NC annual inspections. Runs VERY strong, no idle or starting problems at all.

I connected an oscilloscope to the signal wire of my O2 sensor. I did not disconnect it, but just tapped into the signal wire. With the scope set to .5 volt/div, I could see the signal hovering right around .5 v. When I blipped the throttle, I saw that the signal rose to .9v and then settled down to .5v again. So it appears that the O2 sensor is working fine.

I then moved to the X11 connector, pin#3. With my multimeter set to a DC duty-cycle, I connected the neg to a ground and the pos to pin #3.

I got a 50% reading. It did not vary one bit. When I switch the multimeter to scope mode, I could see the square waves at around 6.3 volts move across.

From your article, you mentioned that a "fixed whole number duty cycle" indicates a fault of some type.

What could be causing the steady 50% reading on pin #3? Is there something I am overlooking or not doing correctly?

I do have a SuperChips EEPROM installed. I don't know if part of their reprogramming may be at fault. I have my old chip so if needed, I can replace that for testing.

Just wanted to know if you can point me in the right direction. This was just an adventure to apply what I read to real life. Now it has me wondering what may be wrong.

Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 09-15-2001, 11:42 PM
dsantos
Guest
 
Posts: n/a
Just for closure, I figured it out. Duty cycly is at 46-47%.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
new 500e Ryan Featured Cars 4 01-27-2010 05:30 AM
Thinking of selling the 400E for a Corrado... thesheep Performance Paddock 13 07-19-2004 12:31 AM
European 400E specs and questions DangerMouse Tech Help 8 03-31-2004 11:06 PM
400E diag codes bourman Tech Help 4 12-30-2001 04:17 PM
What does 400E first gear start relay do? carman850 Tech Help 7 12-05-2001 07:08 PM



All times are GMT -4. The time now is 04:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page