Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-15-2001, 10:57 AM
Posts: n/a
Question Are the aux fans related to a/c charge?

Over the last 3 years since I've had my car, the aux fans have always run on full, constantly, regardless of weather conditions even from a cold start in the winter. This past month my a/c charge was very weak so I had it recharged.

Other than noticing that the air was much cooler, I noticed that the aux fans aren't on as often now. I mean it sounds like its running as is required by temperature, not as it was before.

I've tried everything to diagnose the "always on" fan problem. It seems like an a/c recharge solved the problem. Does this make sense to anyone?

Reply With Quote
Old 09-15-2001, 11:48 AM
Join Date: Mar 2000
Location: Gainesville FL
Posts: 6,844
The auxilary fans come on differently throughout MB models, but basically they come on with temperature of the hot side of the A/C and the temp of the motor.

Most fan operation comes with A/C temp. In recent models this actually is done with high side pressure. Somewhere around 300psi the switch turns on the low speed of the fan.

Normally with thermodynamic equilibrium there is an exact relationship between the temp of the refrigerant and the pressure. If the level of refrigerant is low then the pressure relationship changes and the system may never get hot enough to raise the pressure to fan cut in.
Steve Brotherton
Continental Imports
Gainesville FL
Bosch Master, ASE Master, L1
33 years MB technician
Reply With Quote
Old 09-15-2001, 02:09 PM
Posts: n/a
Carrying Steve's excellent explanation one step further, it sounds like the system has a little less charge now. As long as it's cooling okay, there should be nothing to worry about. If they were on all the time, the system very well could have been overcharged.

Have a great day,
Reply With Quote
Old 09-15-2001, 02:18 PM
Senior Member
Join Date: Jul 2001
Location: San Antone
Posts: 408
You did not mention the year and model of your vehicle. I have the official MB manual for the heating/ AC system for the W123 models (230, 240D, the various 300 models, 280E & CE - covering the 1977 to 1982 model years) and this info may be similar to other MB year/model.

The supplemental/auxiliary fan located in front of the AC condensor operates when the refrigerant temperature reaches 62 degrees centigrade or 52 degrees C. for the 4 & 5 cylinder engines. The sensor for the refrigerant temp is located on my '77 300D at the AC drier on the high pressure line (this line runs hot when the AC is operating - as Steve wrote about) and is probably located in tha same position on other model years since this is the obvious/best location. The supplemental/auxiliary fan will also operate when coolant temp reaches 100 degrees C.

The MB manual has various graphs showing the relationship between refrigerant pressure and temperature, the higher the refrigerant temp the higher the pressure - as Steve discussed.

Find out if you have a refrigerant leak. Since you have already added refrigerant, then I suggest monitoring the low side pressure with a gauge to see if it drops (low pressure line is the larger of the two AC lines looking at the metal tubes/flexible lines and the place where refrigerant is usually added). If you do not have an AC gauge then monitor the AC temp coming from the center vent inside the driving compartment. Insert a thermometer a short way into the center vent when the AC is on, run the engine at a speed slightly higher than idle (say 1,000 - 1,500 RPM) until the AC temp stabilizes, record the temp. In a few days or a week or two (perhaps a month if the leak is very slow) re-check the AC temp for an increase. These tests should be done when the outside temp is about the same (do not do it one time when the temp is say 65 degrees F. and then another time when it is say 90 degrees F. because you are not duplicating the same condition as before and the results could be off enough to not show if you have a refrigerant leak) - if you live in a hot climate then a bit of shade will help.

Some types of AC compressors loose refrigerant very slowly over time through the front seal that is located behind the AC clutch and is driven by the fan belt - a line of oil or staining can be seen on the inside of the hood above the AC compressor and/or on other parts located close to the compressor.

Sometimes a leak can be found by visually inspecting the AC lines/components for oil leaks (since there is oil mixed with the refrigerant that lubricates the AC compressor). The oil will look slick and dirt/grime will accumulate slightly away from the actual leak (unless it is a very slow leak, then the dirt/grime may hide the leak) - so you may need to clean the AC lines/components to get rid of the normal dirt/grime that is picked-up over time (unless you keep your engine compartment clean).

I have seen a lot of leaks at the AC lines usually at the connection where the flexible hose is attached to the metal tube that connects the line to various AC components, but on my MB the leaks were a serious of very small pin holes along the flexible line. If this is the case, then many AC supply houses have the equipment and parts to replace the flexible hose - at a fraction of the cost of buying a new hose (some MB AC hoses cost around $200 ea from aftermarket suppliers and much more from MB). A few phone calls to AC supply houses will yield one or more that repair AC lines.

There are also tools (sniffers) that sample the air around the AC lines/components that will locate refrigerant leaks. If the leak is small/very slow, then a sniffer may be the only way to find it. If this is the case, only AC professionals typically have these tools - meaning you will need to seek out a repair shop.

Last, the various sensors (coolant & refrigerant) may be defective causing the aux. fan to run more often then it should. The coolant sensors can be checked by immersing them in hot water that is at the temp where the sensor operates and using a volt/ohm meter to determine if the electrical circuit has closed (completing the ground side of the circuit) and allowing the aux. fan to operate. However, your problem seems to be related to the amount of refrigerant in your AC system - as Steve wrote about.

Hope this helps.

America: Land of the Free!

1977 300D: 300,000+ miles

American Honda: Factory Trained Technician & Honor Grad.
Shop Foreman;
Technical Advisor to Am. Honda;
Supervisor of Maintenance largest tree care co. in US for offices in Tex.
Reply With Quote
Old 09-15-2001, 03:12 PM
Registered User
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,768
I noticed on one of your previous post for an '89 -190 2.8.
that you mentioned the wires were disconnected and jumpered to the switch on the a/c dryer/reciever.
Is this the same car ?
If it is , it is possible the a/c service person has now fixed this wiring when he recharged the unit. Have you checked that?

Also, if this was done by a previous owner, the car may have been running hot and this was an attemp to help that out.
Reply With Quote
Old 09-15-2001, 11:00 PM
Posts: n/a
I really appreciate everyone's input.....I'm sorry about not mentioning my car's details.

1989 190E 2.6

Yes...Arthur...this is the same car. I got the freon recharged at a friend's shop and he did not do anything but freon. I didn't ask him about the wiring either.

With all the advice, I'm worried this "fix" may not last since we really didn't address the problem. At this point I'd rather not try to fix something that isn't broke just yet, at least I hope not. I'll keep everyone informed if anything changes.

Thanks again for your assistance!
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Aux fans blowing Fuse 44 (ML series) blueeagle289 ML, GL, G-Wagen, R-Class, Unimog, Sprinter 22 06-20-2009 05:02 PM
A/C Metallic Smell and loss of charge y2kimmel Tech Help 2 08-06-2003 02:18 PM
Auxiliary Fan Question JBoggs Tech Help 9 07-30-2003 10:07 PM
W124 aux. fans: wiring them ON when A/C on ke6dcj Tech Help 2 07-24-2003 01:01 PM
1st Problem with my "new" 300SE, of course it's A/C related Ron Brooks Tech Help 1 09-11-2002 12:48 PM

All times are GMT -4. The time now is 11:32 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page