Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-19-2001, 08:30 AM
Registered User
Join Date: Aug 2001
Location: Florida
Posts: 270
400E always starts in first gear

Good Morning from florida;

Let me put this question to the panel. I have a 92 400E which always starts in 1st gear. My 87 300 started in second but I just thought it was a design modification. Now from what I read It may be that sometning is wrong. Any input guys?
Reply With Quote
Old 09-19-2001, 08:44 AM
Posts: n/a

All 400es start off in 1st gear. Due to the tall rear differential ratio, starting off in 2nd, like the 300e or 500e, would not be good.

So all is working fine.

Hope this helps.

Reply With Quote
Old 09-19-2001, 09:23 AM
Registered User
Join Date: Aug 2001
Location: Florida
Posts: 270
David that is music to my ears. Thanks. I see we have something in common. Maybe you could shed some light on the shifting pattern then. When the car shifts from first to second it almost immediately upshifts to third unless I am really on the pedal. Can you tell me if this is normal too. Thanks
Reply With Quote
Old 09-19-2001, 10:56 AM
pmizell's Avatar
Benz Zealot
Join Date: Jun 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 838
My '91 300E always starts in 1st gear as well. I'm thinking that an option that came with the car is the reason -- like limited slip differential? Not sure, but I like it.

Reply With Quote
Old 10-21-2001, 09:36 AM
Posts: n/a

Sorry for the delay. I didn't see your reply last month.

The shift pattern sounds like it is just an out of adjustment bowden cable. Do a search on "bowden" and you will see a few threads regarding the subject.

There is a good one that explaines in good detail how to adjust it on a M119 engine.

Let us know if that resolves the shifting issue.
Reply With Quote
Old 10-21-2001, 09:39 AM
Registered User
Join Date: Jul 2001
Location: Western Michigan
Posts: 1,080
I think the "1st gear start" started in the 1991 model year.

Reply With Quote
Old 10-21-2001, 06:46 PM
David C Klasse's Avatar
CheFrac is Back!
Join Date: Jan 2001
Location: Mission Hills in the City of San Diego
Posts: 2,352
Originally posted by loubapache
I think the "1st gear start" started in the 1991 model year.

Yup, that is what I have heard also.
2006 E350 w/ 155k miles (Daily Driver)

1993 300E 3.2L Sedan w/ close to about 300k miles
2003 E500 Brilliant Silver (Had 217k miles when totalled!)
1989 300E with 289,000 miles (had for <1 yr while in HI)
03 CLK 500 cabrio (Mom's)
2006 C230k (Dad's)
1999 S420 (Mom's/Dad's)
2000 C230k Sport sedans
2001 CLK320 Cabrio (Mom's)
1995 C280 My First Mercedes-Benz... (155k miles. EXCEPTIONAL AUTOMOBILE. Was Very hard to let go of!)
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hard Start on the '92 400E Pbalias Tech Help 4 02-22-2003 04:27 PM
Steering Gear Box; rebuild or replace? Hans Ribbens Wheels & Tires 2 04-15-2002 01:40 PM
1st gear start possible? woody Tech Help 4 02-21-2002 11:58 AM
rolling in a timing chain AND steering gear box burnan Diesel Discussion 2 01-10-2002 09:04 PM
1st Gear Starts Mercedes Man Diesel Discussion 6 01-05-2002 11:28 PM

All times are GMT -4. The time now is 05:25 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page