Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-11-2009, 12:22 AM
J.HIDALGO's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jul 1999
Location: Jax, FL
Posts: 1,785
EHA leak...? with Pictures

No driveability problems. What do you guys think?

Attached Thumbnails
EHA leak...? with Pictures-img_0218.jpg   EHA leak...? with Pictures-img_0220.jpg   EHA leak...? with Pictures-img_0223.jpg  
__________________
J.H.
'86 300E
Reply With Quote
  #2  
Old 01-11-2009, 08:46 AM
wbain5280's Avatar
Registered User
 
Join Date: May 2001
Location: Northern Va.
Posts: 3,386
There are two small O-Rings between the EHA and the mount. Get them and change them, pretty easy actually.
__________________
Regards

Warren

Currently 1965 220Sb, 2002 FORD Crown Vic Police Interceptor

Had 1965 220SEb, 1967 230S, 280SE 4.5, 300SE (W126), 420SEL

ENTER > = (HP RPN)

Not part of the in-crowd since 1952.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-11-2009, 10:42 AM
JimFreeh's Avatar
Benz addict
 
Join Date: Mar 2007
Location: Hampton Roads, Virginia
Posts: 3,343
Just helped a friend with his 91 190E 2.3 yesterday.

EHA was leaking, we installed new o rings, and it still leaked. Grabbed another from a parts car, and that cured it.

Looked like the case was cracked on the original one.

Be careful not to drop the fasteners...

Jim
__________________
14 E250 BlueTEC black
94 E320 Cabriolet Emerald green
85 300TD 4 spd manual dark blue
Reply With Quote
  #4  
Old 01-11-2009, 06:13 PM
ps2cho's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chandler, Arizona
Posts: 3,523
Yes, first replace the O-rings and go from there. Two bolts and the thing comes off. Try to do it when the car has not been used overnight as the fuel will shoot out like a volcano if you have driven it recently.
__________________
2016 Monsoon Gray Audi Allroad - 21k
2008 Black Mercedes E350 4Matic Sport - 131k
2014 Jeep Wranger Unlimited Sahara - 62k
2003 Gray Mercedes ML350 - 122k
Reply With Quote
  #5  
Old 01-12-2009, 08:40 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Location: Southeastern PA
Posts: 3,014
J.H., I presume you're smelling gas under the hood and the leaking EHA valve is the source. By all means try replacing the two green O-rings; however, I suspect the plastic case is cracked and you will need to replace the EHA valve. That was my experience with a 1991 300CE. New EHA valves are quite expensive so you may want to search online for new, or take a chance on a salvaged one.
__________________
Fred Hoelzle
Reply With Quote
  #6  
Old 01-12-2009, 07:00 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Location: Atlanta.
Posts: 366
Don't forget to adjust the LAMBDA....Doh!
Reply With Quote
  #7  
Old 01-12-2009, 09:00 PM
J.HIDALGO's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jul 1999
Location: Jax, FL
Posts: 1,785
The thing is that...

I do not smell gas, do not have any driveability problems, the car behaves great. The only reason I am asking is because of how it looks after removing the air filter assembly. Well, let me add another twist to it. Take a look at the idle control valve and tell me what you think ( I already replace it just in case).
Attached Thumbnails
EHA leak...? with Pictures-img_0215.jpg   EHA leak...? with Pictures-img_0216.jpg  
__________________
J.H.
'86 300E
Reply With Quote
  #8  
Old 01-13-2009, 07:52 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Location: Southeastern PA
Posts: 3,014
J.H., since you don't smell gas from the EHA I would clean it thoroughly and inspect it in a few weeks ... same for the idle control valve. It's normally best to leave well enough alone if things are working properly.
__________________
Fred Hoelzle
Reply With Quote
  #9  
Old 01-13-2009, 06:37 PM
J.HIDALGO's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jul 1999
Location: Jax, FL
Posts: 1,785
I already replaced the ICV.

I am planning to leave it alone as suggested. I think it is just odd appearance.

Thanks!

__________________
J.H.
'86 300E
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 02:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page