Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-13-2001, 02:29 PM
Registered User
Join Date: May 2000
Posts: 376
Question Help with a 190e electro magnetic fan clutch

The engine fan on my 87 16V is not working. Temp sensor is fine and I have power going to the magnet. However, the pulley is showing some pitting (copper showing) where the fan comes into contact and appears worn. The magnet has continuity. What is the symptom of a bad magnet? Can the pulley wear to a point where it is ineffective?


Reply With Quote
Old 10-13-2001, 07:39 PM
Registered User
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
If the gap is too wide, I guess it could get to the point where it would not come on.

I would check the power and ground by fooling the relay by bridging one of the temp sensors.

The easiest way is to bridge the high pressure switch on the drier.
Donnie Drummonds
Reply With Quote
Old 10-13-2001, 08:33 PM
Registered User
Join Date: May 2000
Posts: 376

The temp sensor is working and when grounded provides voltage to the magnet. are saying the gap is too big? How do you adjust it? Or do you replace parts?

Reply With Quote
Old 10-14-2001, 12:30 AM
Registered User
Join Date: May 2000
Posts: 376

Benzmac, you are absolutely correct! It took a while but my brain kicked in. The gap is to wide because..... I am missing the spacer and dome washer that attaches the fan to the pulley as shown in the manual. I guess it must have been a marginal gap that just grew a bit.

Thanks for kick starting my brain.

Mr. T.
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fan clutch temp sensor uhclem1 Tech Help 1 08-28-2004 08:15 AM
617 Fan clutch JHZR2 Diesel Discussion 3 01-12-2004 04:19 AM
'95 E320 operating temperature NikoE320 Tech Help 47 09-23-2003 03:05 AM
Fan Clutch 190E do I need to remove belt? elleword Tech Help 1 10-20-2001 12:09 AM
92 190E 2.6 Fan Clutch Pulley smk_texas Tech Help 3 09-04-2001 10:28 PM

All times are GMT -4. The time now is 06:33 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page