Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-15-2001, 09:02 PM
Herb Franck
Posts: n/a
Angry Surging since new 300E?

Here’s one for you. I have a 1987 300E with 145,000 miles that I have owned for ten years. When the car was almost new, every once in while, usually during the summer, the RPM would surge and the car would buck. This happened maybe once twice a year and then went away. Over the years it began to occur more frequently and today it does it almost every time you run it. One day it will run like a top the next day it will hardly start constantly surges in park, and buck and surges when you drive it regardless of the speed and RPM. Worst of all sometimes in the middle of a turn at an intersection it just dies. It has never however failed to NOT start again??? I have it to four MB dealers all over the country and at least that many Foreign Auto shops and no one can seem to find the problem. We had hoped for a hard failure of some sort but no luck. I spoke with the original owner and explained the problem and he told me when the car was brand new it did this a couple of times. Anyone have any ideas? On the days it runs, the engine purrs like a brand new car.
Reply With Quote
Old 11-15-2001, 10:33 PM
Registered User
Join Date: Nov 2000
Location: Los Angeles, CA/ Hilo, HI
Posts: 92
Did you have the o2 sensor and the injection computer checked?
My 88 did something similar and it turned out to be the O2 sensor and the fuel pressure regulator.
Best of luck!
81 300 SD grey/palomino 168K miles
84 190E 2.3 black/grey 64K miles (wrecked)
85 190E 2.3 maroon/palomino 92K miles
88 300E desert red/palomino 204k miles
(made to look like a '94-95)
92 400E desert taupe/creme beige 120K miles
(converted to 94-95 E420 looks)
Reply With Quote
Old 11-16-2001, 11:11 AM
G-Benz's Avatar
Razorback Soccer Dad
Join Date: Apr 2001
Location: Dallas/Fort-Worth
Posts: 5,711
I am dealing with my W124 surging as well...does it mostly in reverse, and sometimes in drive, but never in park. And that too, is intermittent...I can go for days without surging and then like a demonic possession, the surging comes back!

The stalling when turning though, I think is a different problem. That happened to me, (especially with the A/C on) and it turned out to be the OVP.
2009 ML350 (84K) - Family vehicle
2001 CLK430 Cabriolet (71K) - Wife's car
2005 BMW 645CI (124K) - My daily driver
2012 Mustang V6 (60K) - Daughter's car
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rebadging '87 300e emr0591 Detailing and Interior 6 09-04-2007 09:12 AM
'86 300E vs '91 300E... Any opinions out there??? pjtib Tech Help 23 05-04-2005 09:26 PM
1990 300E Surging at speed when cold Mcanix Tech Help 0 12-20-2003 12:36 PM
1988 300e surging at idle walpoleb Tech Help 18 07-31-2002 02:01 PM
Transmission Question 1988 300E (Need Technical help)n china beach Tech Help 4 03-26-2002 10:25 AM

All times are GMT -4. The time now is 08:35 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page