Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-19-2001, 09:21 AM
downsmith's Avatar
Registered User
Join Date: Jul 2001
Location: Oklahoma Sooners Alumnus
Posts: 116
Angry Help! Electrical trouble on 500SEL (1985)

Long story but here goes...I was replacing a light bulb in the climate control unit and accidently shorted it to ground just for a second (do not ask me how). I put everything back together and I had no dash lights at all, the fuel gauge pegs and the temp guage pegs They also jump when you turn the brights on. When I buckle the seat belt, the seat belt and bright lights warnings come on very dim.
I pulled the guage cluster and it smelled like something burned. I replaced the guage cluster (Left side) and the dimmer control and now I have dash lights but everything else is still happening. Did I burn some wireds together or is there an other suggestion?
Any help would be appreciated!
R. Downs
1985 500SEL (260,000 miles) SOLD!
1974 280 SOLD!
1994 Volvo 850 Turbo Wagon (Yuppie Ice Sled)

"I know I have a Benz and they know it too." If you start bragging about it or shoving in people's face, you then become a Wally; especially to the girls.
Reply With Quote
Old 11-19-2001, 07:55 PM
Registered User
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
More than likely you have a two wires that have burned together or you have a burned a trace inside the dash. You will need an ETM for this car.

We sell the CD and the wiring diagram is in it.
Donnie Drummonds
Reply With Quote
Old 01-13-2002, 05:37 AM
Registered User
Join Date: Oct 2001
Location: Arizona
Posts: 6
cluster gages jumping


Seems I have similar problem. But first, what is an ETM? What does the ETM acronym stand for?

I have a '92 300SD which goes haywire when I use the turn signals. This first started happening when I drove the car during a rainy evening. Almost everytime when I use the turn signals (or emergency blinker), the instrument cluster gage needles seem to get "shocked!" Seems as if the instruments reset because several gage needles jump / peg to a zero position and diagnostic indicator lights flash. The gage needles in question are:

1. oil pressure gage needle (and red light)
2. coolant temperature gage needle
3. fuel economy gage needle
4. safety belt light blinks (most consistent)
5. low oil level indicator lights up and turns off
6. battery indicator lights up and turns off
7. "exterior light bulb out" indicator
8. other indicators flash on and turn off.

All this happens at once only during the first 'blink' of the turn signal. If I keep the turn signal on, the gages go back to showing what they're intended to measure. Sometimes, however, with the emergency blinkers on, the needles continually reset with every 'blink.'
This behavior consistently repeats while driving but happens much less (rarely) when the car's transmission lever is in parking position.

I am clueless as to what might be the cause for such erratic behavior. I am 99.9% sure that it isn't caused by water, because I live in Phoenix, Arizona, and it has been at least 4 months since this first started happening. During this time, I've not driven the car in rainy weather at all.

I will very much appreciate any advice on how to diagnose and repair this problem.

Many thanks,


'92 300SD (119K mi)
'82 300SD (295K mi)
'81 240D (126K mi)
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1985 300sd electrical problem fuse box fnikodem Diesel Discussion 4 03-04-2003 01:07 AM
1985 300D electrical "thingamabob" ML Dude Diesel Discussion 7 12-13-2001 08:47 PM
1985 500SEL Euro Spec having difficulty starting hawkpfc2 Tech Help 5 12-24-2000 11:10 AM
Stalling at low rpm 1985 500SEL Euro spec hawkpfc2 Tech Help 1 08-17-2000 10:40 PM
AMG KIT fo 1985 500SEL????? Benzman500 Tech Help 2 08-14-2000 05:25 PM

All times are GMT -4. The time now is 09:37 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page